«Αλμυρές» οι τιμές στα.. γλυκά λόγω των ανατιμήσεων – Τι λένε αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες στο enikos.gr

Σε… αναγκαστική δίαιτα βρίσκονται πολλοί καταναλωτές, καθώς φτάνουν στο σημείο  να περιορίσουν τα γλυκά στην καθημερινότητά τους όχι λόγω των… θερμίδων, αλλά εξαιτίας της ακρίβειας.  Οι αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις που προφανώς δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστα τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Της Κατερίνας Φεσσά

Πολλοί καταναλωτές είτε αποφεύγουν τις συχνές επισκέψεις σε ζαχαροπλαστεία  και αρτοποιεία, είτε έχουν μειώσει την ποσότητα των γλυκών που αγοράζουν.

Ο τζίρος στις επιχειρήσεις έχει σημειώσει «βουτιά» το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους επαγγελματίες να βρίσκονται στο όριο των αντοχών τους και να ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα στήριξης του κλάδου, προκειμένου να αποφευχθούν «λουκέτα» και απολύσεις.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά περιγράφουν στο enikos.gr ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας , Μιχάλης  Μούσιος  και  ο πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας , Ιωάννης Γλύκος.

Μούσιος αρτοποιοί

 

«Δεν έχει αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά. Έχει μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των αγορών. Δηλαδή κάποιος  που έπαιρνε  τέσσερις  και πέντε  πάστες,  τώρα θα πάρει δύο με τρεις  και θα τις βάλει στο ψυγείο για να έχει  για όλη την εβδομάδα» τονίζει ο κ. Μούσιος.

Όπως εξηγεί ο  πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, το βασικό κριτήριο για να αγοράσει κανείς γλυκά από τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία είναι η ποιότητα, απλά οι καταναλωτές, λόγω των τιμών, περιορίζουν  την ποσότητα. Τονίζει, δε, ότι το γλυκό δεν αποτελεί είδος πολυτελείας, αλλά είδος ανάγκης για τον καταναλωτή, καθώς έχει το κοινό του.

Από την πλευρά του  ο κ. Γλύκος  αναφέρει  ότι δεν  έχει παρατηρήσει «σχεδόν καμία αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Αυτό όμως που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης είναι το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν μειώσει κατά πολύ την ποσότητα των γλυκισμάτων που αγοράζουν. Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας παρατηρήθηκε το φαινόμενο της αγοράς γλυκών για απόλαυση στο σπίτι ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα».

«Κρατώντας τις τιμές μας σταθερές επιδιώκουμε τα προϊόντα μας να είναι προσβάσιμα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό και όχι μόνο στους λίγους. Σε περίπτωση που είχαμε προβεί σε αντίστοιχες αυξήσεις, όπως συμβαίνει με διάφορα άλλα προϊόντα στην αγορά, η ζημία που θα είχαμε υποστεί θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο», σημειώνει μεταξύ άλλων .

Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Οι τιμές στα γλυκά (βουτήματα, πάστες κλπ)

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας , Μιχάλη Μούσιο, οι τιμές σε όλα τα προϊόντα- αρτοπαρασκευάσματα, βουτήματα, και γλυκά-  έχουν αυξηθεί κατά 8% με 12%  φέτος, σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, οι τιμές στα γλυκά διαφοροποιούνται από κατάστημα σε κατάστημα. Το παράδειγμα με τις πάστες είναι χαρακτηριστικό. Η τιμή της  πάστας  έχει διαμορφωθεί σήμερα στα 3 ευρώ από 2,50 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζαχαροπλαστεία που πωλούν τις πάστες 5 ευρώ ή 6 ευρώ από 4 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή τους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μούσιος  τονίζει ότι σε γενικές γραμμές τα αρτοποιεία δεν κάνουν ελκυστικές  προσφορές στα γλυκά σε ημερήσια βάση ή σε εβδομαδιαία βάση για να αυξηθεί ο τζίρος τους  και εάν το κάνουν είναι μεμονωμένες και ελάχιστες οι περιπτώσεις αυτές.

φούρνος

“Έκρηξη” στην τιμή των πρώτων υλών

«Οι τιμές στο βούτυρο, τη μαργαρίνη, το λάδι , το σουσάμι, σε όλες τις πρώτες ύλες με τις οποίες δουλεύουμε δηλαδή, έχουν αυξηθεί κατά 40%» αναφέρει ο  πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας. «Η τιμή για το αλεύρι, το τσουρέκι αλλά και για τα αρτοπαρασκευάσματα  έχει αυξηθεί κατά 90% με 95% . Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι τιμές από πέρυσι. Ένα αλεύρι που είχε 50-60 λεπτά πήγε στο 1,20 ευρώ . Τα άλευρα που είχαν 70 -80 λεπτά πήγαν στο 1,40-1,50  ευρώ», προσθέτει  ο Μούσιος .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας , Γλύκος  Ιωάννης δηλώνει σχετικά στο enikos.gr,ότι «παρά τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν επέλεξε να αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα του και διατήρησε έτσι τις αγαστές σχέσεις με τους πελάτες του. Ωστόσο παρατηρήθηκαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές τους σε ποσοστό 7-10%».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «η αύξηση των τιμών στην ενέργεια το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ασκήσει ιδιαίτερες πιέσεις σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Αποτέλεσμα αυτού οι τιμές των βασικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε στην ζαχαροπλαστική όπως το αλεύρι, η ζάχαρη, τα φυτικά λίπη να έχουν εκτοξευθεί σε υψηλό επίπεδο, πάνω από 50 – 60%. Τώρα σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πρώτες ύλες παρατηρείται μία αύξηση γύρω στο 15- 20%».

Επίσης σημειώνει ότι ο ίδιος προσωπικά  δεν κάνει κάποιες ελκυστικές  προσφορές στα γλυκά σε ημερήσια βάση ή σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να αυξηθεί ο τζίρος  του. «Διατηρούμε τις τιμές των προϊόντων μας σταθερές μέχρι στιγμής. Κάποια ζαχαροπλαστεία έχουν μπει στη διαδικασία προσφορών κυρίως στα μέσα της εβδομάδας όπου η κατανάλωση είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Οι προσφορές αφορούν σε πάστες, τούρτες και παγωτό. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο μέσα από αυτές τις ενέργειες, κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου μας που ήδη έχουν ζημιωθεί αρκετά εξαιτίας των προαναφερθέντων προβλημάτων, να οδηγηθούν μελλοντικά σε κλείσιμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πόσο έχει επηρεάσει η ενεργειακή κρίση τον τζίρο στα γλυκά

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, η πτώση του τζίρου φέτος συγκριτικά με πέρυσι φτάνει στο 20%  και οφείλεται τόσο στην πανδημία όσο και στις μεγάλες αυξήσεις το τελευταίο τρίμηνο.

«Υπάρχουν καταστήματα που κάνουν 200-300 ευρώ τζίρο την ημέρα και υπάρχουν καταστήματα που κάνουν 3.000 ευρώ  και 5.000 ευρώ την ημέρα τζίρο. Όμως, είναι αναλογικά και τα έξοδα για την ηλεκτρική ενέργεια  και τις πρώτες ύλες, που είναι μεταβλητά κόστη» αναφέρει.

Ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κάνει λόγο για αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνουν στο 130%, σε σχέση με πέρυσι και εξηγεί πώς αυτή η επιβάρυνση έχει επηρεάσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων.

«Εάν μια πάστα για να παραχθεί ήθελε ενέργεια που κοστίζει 30-40 λεπτά του ευρώ, τώρα χρειάζεται ενέργεια που κοστίζει 1 ευρώ. Οι  λογαριασμοί ρεύματος σε ένα μέσο αρτοποιείο  από 2 .000 ευρώ έχουν  φτάσει στις 5.000-5.500 ευρώ τον μήνα φέτος. Έχουμε πολλά ψυγεία τα οποία καταναλώνουν πάρα πολλή ενέργεια».

Από την πλευρά του ο κ. Γλύκος τονίζει: «Η ενεργειακή κρίση είναι μάστιγα σοβαρή για όλους τους κλάδους. Στο δικό μας κλάδο και ιδιαίτερα στα εργαστήρια τα οποία λειτουργούν με μηχανήματα όπως ψυγεία- βιτρίνες κλπ όλο το 24ωρο, αντιλαμβάνεστε το βαρύτατο χτύπημα που έχουμε υποστεί σε ό,τι αφορά τον τζίρο μας. Μόνο τα πάγια έξοδα έχουν αυξηθεί πάνω από 60% -70%. Η ραγδαία αύξηση των πάγιων λογαριασμών στα νοικοκυριά σαφώς επηρεάζει την ανταπόκριση των καταναλωτών στο θέμα της αγοράς γλυκών καθώς προτεραιότητα του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι να καλύψει πρωτίστως τα πάγια έξοδα», τονίζει .

Ποια μέτρα στήριξης ζητούν οι επαγγελματίες

Ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο και προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν αναγκαστικά απολύσεις εργαζομένων.

Στην ερώτηση εάν ο κλάδος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση κάποια μέτρα στήριξης,  ο κ. Μούσιος   απαντά  ότι «από τις πρώτες ημέρες  που άρχισαν οι αυξήσεις, από το καλοκαίρι δηλαδή, ζητήσαμε από τους αρμόδιους υπουργούς    την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%  και επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όχι ανά κιλοβατώρα αλλά στην ρήτρα προσαρμογής . Γιατί αυτό που επιδοτεί σήμερα η κυβέρνηση -την κιλοβατώρα- δεν καλύπτει  ούτε το 20% από την αύξηση σε ποσοστό 130 % που έχει γίνει στην ενέργεια».

Επίσης, αναφέρεται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Το να μην είναι επιστρεπτέα η επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι αίτημα και της ΓΣΕΒΕΕ. Περιμένουμε τώρα  που δόθηκε παράταση μέχρι τον Ιούνιο  να δούμε τι θα μπορέσει   να κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα. Έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση, με τις τρομερές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και γενικά σε όλα, είναι δύσκολο αυτή τη χρονιά  όσοι έκαναν χρήση της επιστρεπτέας προκαταβολής να την επιστρέψουν,  έστω αυτό το 50, 60, 70% ή το 30%   που αντιστοιχεί στον καθένα, ανάλογα με την πτώση του τζίρου  που είχε. Κανείς δεν θα μπορέσει  να επιστρέψει, έστω και με δόσεις, την ενίσχυση της επιστρεπτέας  προκαταβολής. Είναι αδύνατον να γίνει αυτό,  εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση»,  ξεκαθαρίζει  ο.Μούσιος.

γλυκά

«Στον  κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας απασχολούνται, άμεσα και έμμεσα, 150 χιλιάδες  εργαζόμενοι .Δεν έχουν γίνει περικοπές. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τις θέσεις εργασίας και παλεύουμε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε απολύσεις το επόμενο διάστημα. Γιατί και τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία είναι στο όριο επιβίωσης το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως με αυτές τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί. Εάν δεν πάρει μέτρα στήριξης άμεσα η πολιτεία, το πρώτο που θα συμβεί είναι να χαθούν θέσεις εργασίας. Γιατί είναι μεγάλο το κόστος, είναι τρομερές οι αυξήσεις και δεν μπορούμε  να τις μετακυλήσουμε στον καταναλωτή. Για να καλύψουμε όλα αυτά τα κόστη θα έπρεπε να διπλασιαστεί η τιμή όλων των προϊόντων. Δεν πρόκειται να συμβεί  κάτι τέτοιο και δεν είναι λύση αυτή. Γιατί ποιος θα αγοράζει μετά; Και ο καταναλωτής πιέζεται από παντού», τονίζει  ο  κ.Μούσιος.

«Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και εγώ προσωπικά συναντάμε συχνά τους αρμόδιους υπουργούς, τους θέτουμε τα προβλήματα και εννοείται πως ζητούμε μέτρα στήριξης για τον κλάδο μας.  Ωστόσο  είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πως είμαστε και εμείς μέρος μιας γενικευμένης παγκόσμιας κρίσης στην οικονομία» επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Γλύκος.

«Ο κλάδος μας μετρά περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται αγγίζουν τους 30.000-40.000. Δεν έχουμε μπει στη διαδικασία μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων μας, ούτε και σε απολύσεις. Μέχρι στιγμής το παλεύουμε δυναμικά. Επίσης είμαστε από τους λίγους κλάδους που στις μέρες μας λειτουργούμε με βάση την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Οι εργαζόμενοί μας όταν προσλαμβάνονται υπογράφουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και έτσι εξασφαλίζεται η σταθερότητα και ασφάλεια και για τις δύο πλευρές».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ