Παράπονα Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης: «Απαξιώθηκε από μια φούχτα ιδεολόγων που είναι εχθροί του πολιτισμού και ενάντιοι στη δημοκρατία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Νορβηγίας και της επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη βράβευση της Νάβι Πιλάι και την πεποίθησή του ότι το βραβείο θα έπρεπε να είχε απονεμηθεί στον ίδιο. Υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του, άξιζαν τη διάκριση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «ανεξίτηλο στίγμα» και «ντροπιαστική».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Νορβηγίας για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, υποστηρίζοντας ότι «απαξιώθηκε όσο ποτέ από μια φούχτα ριζοσπαστών ιδεολόγων που είναι ενάντιοι στη δημοκρατία». Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την πεποίθησή του ότι η διάκριση θα έπρεπε να είχε απονεμηθεί στον ίδιο.
  • Ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δικαιούται το Νόμπελ Ειρήνης, επικαλούμενος τη συμβολή του στον τερματισμό οκτώ πολέμων. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του περιλαμβάνει και στρατιωτικές ενέργειες, όπως η επίθεση κατά του Ιράν.
  • Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, παρέδωσε στον Τραμπ το δικό της Νόμπελ Ειρήνης, εκφράζοντας την άποψη ότι του άξιζε η διάκριση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε λάβει και το νέο «Βραβείο Ειρήνης» της FIFA τον Δεκέμβριο του 2025.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS

Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Νέα επίθεση κατά της Νορβηγίας και όσων αποφάσισαν την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ανακοίνωση της βράβευσης της Νοτιοαφρικανής δικαστού Νάβι Πιλάι, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την πεποίθησή του ότι η διάκριση θα έπρεπε να είχε απονεμηθεί στον ίδιο.

Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον ίδιο στην ηγεσία τους, άξιζαν το βραβείο.

«Οι ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύονταν από εμένα, τον πρόεδρό σας, θα έπρεπε να είχαν λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αλλά δεν έγινε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Αυτό είναι ανεξίτηλο στίγμα για τη Νορβηγία και για αυτούς που έλαβαν αυτή την επονείδιστη και ντροπιαστική απόφαση. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απαξιώθηκε όσο ποτέ από μια φούχτα ριζοσπαστών ιδεολόγων που είναι ενάντιοι στη δημοκρατία» και «στην πραγματικότητα εχθροί του πολιτισμού».

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι δικαιούται το Νόμπελ Ειρήνης, επικαλούμενος τον ισχυρισμό του ότι έχει συμβάλει στον τερματισμό οκτώ πολέμων. Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί μέρος της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιεί συστηματικά για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για τη διάκριση.

Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του περιλαμβάνει και στρατιωτικές ενέργειες, όπως η επίθεση κατά του Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ τον Ιανουάριο αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με το κείμενο της αρχικής αναφοράς.

Η απογοήτευση του Αμερικανού προέδρου για τη μη απονομή του Νόμπελ δεν αναιρέθηκε ούτε από την κίνηση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Μαρίας Κορίνα Ματσάδο, η οποία είχε τιμηθεί με το βραβείο την προηγούμενη χρονιά.

Η Ματσάδο παρέδωσε στον Τραμπ το χρυσό μετάλλιό της, εκφράζοντας την άποψη ότι του άξιζε η διάκριση, κίνηση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνίες με την υπηρεσιακή πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, η οποία είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Μαδούρο πριν από την ανατροπή του.

Μία διαφορετική τιμητική διάκριση είχε απονεμηθεί στον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2025, όταν έγινε ο πρώτος αποδέκτης του νέου «Βραβείου Ειρήνης» της FIFA. Η συγκεκριμένη βράβευση, ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς αντιπάλους του.

Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Ακολουθήστε το ENIKOS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.