Τραγωδία στο Μάτι – Κραυγή αγωνίας των κατοίκων – Αντικρουόμενες απόψεις για το αν η περιοχή ήταν δασική

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Η φράση του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του Διατοπικού Συμβουλίου Πληγεισών Περιοχών στο Μάτι, Έμυς Κροκίδη, ότι “στην περιοχή διεξήχθη πόλεμος” αποτυπώνει την κατάσταση που εξακολουθούν να βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, 14 μήνες μετά από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία της κ. Κροκίδη ότι ενώ το 2018 ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίον οι χήρες και οι χήροι θυμάτων δικαιούνται το 100% της σύνταξης του ή της συζύγου έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί μόλις τρεις συντάξεις. “Κι αυτές λειψές επειδή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει το κατάλληλο λογισμικό κι έπρεπε να τις υπολογίσει χειρογράφως το Υπουργείο Εργασίας” είπε η κα Κροκίδη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι πρέπει να ξανακτιστούν όλα τα κτήρια που κάηκαν εκτός από εκείνα που αποτελούν καραμπινάτες περιπτώσεις παρανομίας. Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μετάβαση στο νέο χωρικό σχέδιο με τους χάρτες προ του 1945 και όχι του 1975, άποψη ωστόσο η οποία φαίνεται πως δεν βρίσκει σύμφωνους συλλόγους ιδιοκτητών ακινήτων άλλων περιοχών, οι οποίοι ζήτησαν νέους δασικούς χάρτες με βάση τις αεροφωτογραφίες προ του 1975 όταν ήδη είχαν κτιστεί κτήρια. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αρχιτέκτονα Διονύση Κουλουμπή ο οποίος μίλησε για παθογένεια λέγοντας ότι ενώ ο Νέος Βουτζάς που είναι το βουνό έχει μπει στο σχέδιο πόλης , οι πρόποδές του έχουν χαρακτηριστεί δάσος. ‘Άλλος κάτοικος της περιοχής υποστήριξε ότι στην περιοχή υπήρχαν βίλες που είχαν κτιστεί με άδειες, όμως το Δασαρχείο δεν δίνει άδειες για ανακατασκευή και έχει κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα. “Δεν μπορείς να κηρύξεις μια περιοχή αναδασωτέα αν δεν έχει κηρυχθεί δάσος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή αν δεν υπάρχει κυρωμένος δασικός χάρτης. Παρ’όλα αυτά το δασαρχείο στέλνει μηνύσεις σε κατεστραμμένα κτήρια” είπε.

Συνεχίζοντας η πρόεδρος της Επιτροπής αποκάλυψε ότι κάθε φορά οι εγκύκλιοι της ΑΑΔΕ σε σχέση με μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων ήταν φτωχότερες από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και ότι η συνεργασία με το κράτος δεν ήταν πάντα αποτελεσματική. “Αντιθέτως-πρόσθεσε- η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα απέφερε πάντα καρπούς. Όπως έγινε στην ανοικοδόμηση των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και στη συνεργασία με τους εφοπλιστές. Στην περιοχή μας έγινε πόλεμος. Έχουμε νεκρούς και βομβαρδισμένο τοπίο. Φύση ανύπαρκτη. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να το λαμβάνετε υπ’ όψιν σας σε οποιαδήποτε νομοθέτηση κάνετε” κατέληξε απευθυνόμενη στους βουλευτές.

Ο κ. Ανδρονόπουλος ο οποίος εστιάστηκε στο ζήτημα των εγκαυματιών υποστήριξε ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε στο Μάτι και ζήτησε σε ανάλογες περιπτώσεις να ενεργοποιούνται αυτόματα όλες οι εγκαυματολογικές μονάδες στα νοσοκομεία. “Παρατηρήσαμε ότι τις πρώτες ημέρες πήγαιναν οι εγκαυματίες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία τα οποία δεν είχαν τέτοιες μονάδες” είπε. Ταυτόχρονα ο κ. Ανδρονόπουλος υποστήριξε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν λιωμένα αντικείμενα στους δρόμους και εντός των οικιών

“Να προβλεφθεί άμεσα με απόφαση του Υπ.Υγείας η μέτρηση εδάφους, αέρα και θάλασσας και η δημοσίευση στον ελάχιστο δυνατό χρόνο τυχόν μολύνσεων.Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι όλα είναι ασφαλή;” αναρωτήθηκε.

Η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων στο Μάτι Βαρβάρα Κασελούρη υποστήριξε ότι από τα 3.000 κτήρια τα οποία υπέστησαν ζημιές αιτήσεις ανοικοδόμησης έχουν κατατεθεί μόνο για 900 εκ των οποίων έχουν εκδοθεί ήδη 500 άδειες. Η κα Κασελούρη εστιάστηκε στις περιπτώσεις κατοίκων οι οποίοι δεν καταθέτουν αιτήσεις για άδειες ανοικοδόμησης λέγοντας ότι απαιτούνται υπέρογκα ποσά για δουλειές τις οποίες στην αρχή δήθεν θα αναλάμβαναν εθελοντές μηχανικοί. “Δεν εμφανίστηκαν ποτέ” είπε.

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για το Μάτι Χρήστος Αναγνώστου εντόπισε κενά στην πορεία αποκατάστασης λέγοντας ότι πρόκειται για μια αλυσίδα. Αν δεν κοπούν και απομακρυνθούν τα καμμένα δέντρα, δεν μπορεί να απομακρυνθεί ο αμίαντος. Αν δεν φύγει ο αμίαντος δεν μπορούν να κατεδαφιστούν κτήρια και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανοικοδομηθούν. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου η υλοτόμηση βρίσκεται στο 78% , ωστόσο η περισυλλογή αμιάντου μόλις στο 40%. “Μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις . το περίφημο κτήμα εκκεννώθηκε την περασμένη εβδομάδα όμως θα πρέπει να βρεθεί καινούριο γιατί έρχονται ακόμα 6.500 τόνοι από την υλοτόμηση. Ο κόσμος αρχίζει και τρελαίνεται και δεν ξέρει τι να κάνει” είπε.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Φράγκος εκπρόσωπος συλλόγου για το Κόκκινο Λιμανάκι ακούγοντας άλλον εκπρόσωπο φορέα να αναφέρεται στο τραγικό περιστατικό του εγκλωβισμού ανθρώπων στο τραγικό οικόπεδο και στην περιγραφή του θανάτου του 13χρονου κοριτσιού το οποίο στο σημείο εκείνο έπεσε από γκρεμό 6 μέτρων υποστήριξε ότι υπήρχε δίοδος προς τη θάλασσα αλλά ένα φλεγόμενο δέντρο στο μέσον αυτής έσπρωξε τον κόσμο στο τραγικό οικόπεδο. “ Όπως κατευθύνονταν τα αυτοκίνητα από το Μάτι προς το Κόκκινο Λιμανάκι υπήρχε μποτιλιάρισμα. Η οδός Πάρου είναι δίοδος. Υπάρχει εκεί άνοιγμα 80 πόντων με ένα μέτρο. Όμως ο κόσμος δεν μπόρεσε να μπει μέσα. Γύρισαν πίσω γιατί το δέντρο είχε πάρει φωτιά και μπήκαν στο μοιραίο οικόπεδο. Η ευθύνη δεν είναι στο μοιραίο οικόπεδο αλλά στο ότι δεν είχε καθαριστεί η δίοδος” είπε.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ