Χατζηδάκης: Στο Μάτι υπήρξαν καθυστερήσεις – Αναξιοποίητα 31 εκατ. ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της περιοχής στο Μάτι καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Κύρωσης της ΠΝΠ για το Μάτι ο κ. Χατζηδάκης υπερασπίστηκε τον επείγοντα χαρακτήρα των ρυθμίσεων λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν νομοθέτησε εν κενώ αλλά προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες οι οποίες είχαν προκύψει λόγω καθυστερήσεων:

“Ήταν υποχρέωσή μας να κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Ό,τι κάναμε το κάναμε προφανώς γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις. Από τα 38 εκατομμύρια ευρώ του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε τα 31 δεν αξιοποιήθηκαν. Από τις 415 κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, μόνο 61 προχώρησαν. Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις. Από 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44. Από 880 περιπτώσεις κατασκευών προχώρησαν άδειες μόνο για 342. Δεν νομοθετήσαμε εν κενώ αλλά για λόγους ουσιαστικούς για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος επέμεινε στο ζήτημα της απομάκρυνσης από την περιοχή υλικών επικινδύνων για την υγεία των πολιτών λέγοντας “Προβλέψαμε την υλοποίηση άμεσων δράσεων, απομάκρυνση αμιάντου, απομάκρυνση απορριμμάτων κλπ. Ήδη έχει απομακρυνθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης από το επίμαχο οικόπεδο” είπε και εξήρε τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε θετικό μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων επεσήμανε ωστόσο ότι προκύπτει και πλήθος ερωτημάτων τα οποία χρήζουν απάντησης.

Ο κ. Σπίρτζης εστιάστηκε στο ζήτημα του ειδικού λογαριασμού εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να λέει ότι θα αναστείλει τον ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους της περιοχής εισπράττοντας το ανάλογο ποσό από τον ειδικό λογαριασμό. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σπίρτζης και για το ζήτημα του οικοπέδου στο οποίο είχε σωρευθεί καύσιμη ύλη. Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι το οικόπεδο είχε καθαριστεί ακόμα τρεις φορές στο παρελθόν, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην τέταρτη διαδικασία ζήτησε όμως εξηγήσεις για την κατάληξη των υλικών αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για διαφορετική αντιμετώπιση από το Δασαρχείο.

“Ακούγεται ότι τα προϊόντα αυτά κάηκαν. Αν κάηκαν το Δασαρχείο δεν έδειξε τον ζήλο που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση και ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Γιατί δεν έδειξε αυτό τον ζήλο. Θέλω απάντηση τι έγιναν τα προϊόντα καύσης. Αν γίνονται αναγκαίες δράσεις και γίνονται γρήγορα αλλά όχι νόμιμα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εδώ ότι αν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνεται έτσι” είπε ο κ. Σπίρτζης.

Αναφερόμενος δε στο θέμα του ειδικού λογαριασμού ο κ. Σπίρτζης είπε ότι όλες οι δαπάνες είναι στο διαδίκτυο καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να συμβεί ό,τι έγινε με τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη τα οποία όπως είπε αγνοούνται. Ο πρώην Υπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι το κακό προηγούμενο ήταν η αιτία ώστε ξένες κυβερνήσεις και ιδιώτες να αποφεύγουν τις δωρεές σε χρήμα και να προτιμούν το είδος λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Δεν δίστασε μάλιστα να μεμφθεί εταιρείες οι οποίες είχαν ανακοινώσει δωρεές εκατομμυρίων ευρώ και τελικά δεν έδωσαν ούτε ευρώ.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΚΚΕ: “Το μόνο που κάνει η ΠΝΠ είναι να αντιμετωπίζει ζητήματα μικρότερα από τα στοιχειώδη. Μεταφέρουν την επίλυση σοβαρών ζητημάτων από το κράτος είτε στο επιμελητήριο είτε σε μια αμφιλεγόμενη για τους σκοπούς και τις αρμοδιότητες εταιρεία. Ο λογαριασμός είναι για την αποκατάσταση των πληγέντων, όχι για να εισπράττει το δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ” είπε ο κ. Γκιόκας δηλώνοντας αντίθετος με τη λογική του νομοσχεδίου αλλά θετικός σε μέτρα που απαλύνουν τους πολίτες.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ