Στήριξη της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την «ισχυρή υποστήριξή» τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη νομικά δεσμευτική συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, εξέφρασαν ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και πΓΔΜ) που συναντήθηκαν σήμερα άτυπα στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να συνεργαστούν για να προωθήσουν τον κοινό στόχο της ένταξης στην ΕΕ, να εδραιώσουν την ειρήνη και την ασφάλεια και να επενδύσουν σε περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία προς όφελος όλων των πολιτών της περιοχής.

Πριν από τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τη κ. Μογκερίνι, ενώ νωρίτερα είδε και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter, επαναβεβαίωσε την «πλήρη στήριξη της ΕΕ στη συνταγματική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί τελικά το ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας», ενθαρρύνοντας παράλληλα τη «συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ