Αυτοί είναι οι 25 Ελληνοαμερικανοί στη μάχη των εκλογών στις ΗΠΑ

Νέα Υόρκη, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Εικοσιπέντε Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι διεκδικούν την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους καθώς και αξιώματα στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Η οργανωμένη ομογένεια έχει καλέσει την κοινότητα να στηρίξει όλους τους Ελληνομερικανούς υποψηφίους ανεξαρτήτως αν πρόκειται για Δημοκρατικούς ή Ρεπουμπλικάνους ώστε να ενισχυθεί η φωνή της κοινότητας στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα αλλά και να αυξηθεί η πολιτική της επιρροή στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι 25 Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι θα διεκδικήσουν έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία αλλά και σε Πολιτειακά αξιώματα. Για την Βουλή των Αντιπροσώπων οι υποψηφιότητες με ομογενείς είναι 8 σε ολόκληρη την Αμερική, εκ των οποίων οι 6 έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν.

Στη Φλόριντα μόνο κατεβαίνουν οι τρεις από τους οκτώ υποψηφίους: Στην 12η Περιφέρεια, ο Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), διεκδικεί την επανεκλογή του, προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Μπιλιράκης διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και παρεμβαίνει αποφασιστικά για τα εθνικά θέματα.

Στην 13η Περιφέρεια, ο 3ης γενιάς πρώην κυβερνήτης ομογενής δικηγόρος Τσάρλι Κριστ (Charlie Christ) , από το Δημοκρατικό Κόμμα, διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του. Σημαντικές ελπίδες υπάρχουν και για το άλλοτε δεξί χέρι του Τζορτζ Μπους, Ρεπουμπλίκάνο Μάικλ Ουόλτζ (Michael Waltz).

Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ την επανεκλογή τους διεκδικούν ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes), όπως και η Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) στην 1η Περιφέρεια της Νεβάδα, αμφότεροι από το Δημοκρατικό Κόμμα. Τα βλέμματα είναι στραμμένα και σε μια νέα υποσχόμενη υποψηφιότητα, του Κρις Πάππας (Chris Pappas), στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ, που ενδέχεται να ανεβάσει των αριθμό των ομογενών Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο.

Δείτε το βίντεο:

Εκτός από τους παραπάνω, τυπικά υπάρχουν δυο ακόμη υποψηφιότητες ομογενών. Η υποψηφιότητα του Άντονυ Πάππας (Anthony Pappas), στην 14η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, που είχε καταχωρηθεί ως ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του φαβορί της αναμέτρησης ανερχόμενης Αλεσάντρα Οκάζιο – Κορτέζ. Οι Ρεπουμπλικανοί απέσυραν την υποστήριξή τους, με το όνομα του κ. Πάππας για τεχνικούς λόγους και μόνο να παραμένει στην κάλπη.

Στην 3η Περιφέρεια του Άρκανσο, ο ομογενής δάσκαλος Μάικλ Καλαγιάς (Michael Kalagias) θα είναι υποψήφιος για το Κονγκρέσο, με την στήριξη του Ελευθεριακού Κόμματος (Libertarian Party).

Γερουσία

Στην Γερουσία, τα φώτα στρέφονται στην υποψηφιότητα της Ρεπουμπλικανής Λία Παπαχρήστου – Βούκμιρ (Leah Vukmir), κόρη Ελλήνων μεταναστών και δραστήρια ελληνορθόδοξη, που διεκδικεί την θέση στο Ουισκόνσιν απέναντι στην Δημοκρατική αντίπαλό της, Τάμυ Μπάλντουιν.

Εκλεγμένη επί χρόνια Πολιτειακή Γερουσιαστής δίχως ποτέ να είναι φαβορί, η Παπαχρήστου – Βούκμιρ – υποστηρίκτρια του Τράμπ – επιθυμεί να ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν την Μπάλντουιν να προηγείται.

Η δεύτερη υποψηφιότητα είναι λιγότερο γνωστή και προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων. Είναι αυτή του Δημητρίου Θεοδωρόπουλου (Demetri Theodoropoulos) από το Ντελαγουέρ, ο οποίος ασφαλώς “τρέχει” δίχως να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.

Οι υποψήφιοι για τα Πολιτειακά Όργανα

Οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου όμως δεν αφορούν μόνο στους Ομοσπονδιακούς Αντιπροσώπους, αλλά και τους Πολιτειακούς.

Κορυφαία υποψηφιότητα για την ομογένεια είναι αυτή της Ελένης Τσακοπούλου – Κουναλάκη (Eleni Tsakopoulos – Kounalakis) στην Καλιφόρνια, με την πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία να διεκδικεί την θέση της Αντικυβερνήτη. Για το ίδιο αξίωμα, αλλά στο Κονέκτικατ, είναι υποψήφια η Σούζαν Μπιζίγουις (Susan Bysiewicz), η οποία έχει καταγωγή από την Ελλάδα και την Πολωνία.

Για το αξίωμα του Ελεγκτή (Auditor) κατεβαίνει ο πρώην Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Ζακ Σπέις (Zack Space) – (Οχάιο) και η Κάθυ Κραμέδας ΜακΓκίνες (Kathy Kramedas McGuinness) (Ντελαγουερ). Στο Ιλινόις, η Ερίκα Χάρολντ (Errica Harold), που έχει καταγωγή ελληνική, γερμανική και αγγλική, κατεβαίνει για Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας. Στην Καλιφόρνια, ο Κωνσταντίνος Ροδίτης (Konstantinos Roditis) έχει στόχο να εκλεγεί Πολιτειακός Διοικητής Οικονομικών (State Controller).

Στην Πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Giannaris), ενώ για πρώτη φορά διεκδικεί το αξίωμα ο Ανδρέας Γουνάρδης (Andrew Gounardes). Στην Πολιτειακή Βουλή, υπάρχουν η υποψηφιότητες των Δημοκρατικών Αραβέλλας Σιμωτά (Aravella SImotas) και Τζέιμς Σκουφή (James Skoufis), αλλά και της Ρεπουμπλικανής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis).

Στις υπόλοιπες Πολιτείες, ο Πολιτειακός Γερουσιαστής, Λεωνίδας Ραπτάκης (Leonidas Raptakis), θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο Ρόουντ Άιλαντ, ενώ στο Οχάιο ο Πολιτειακός Βουλευτής, Τζιμ Τράκας (Jim Trakas), διεκδικεί αυτήν την φορά την εκλογή του στην Πολιτειακή Γερουσία. Στο Κονέκτικατ, η Ελένη Κάβρος ντε Γκρο (Eleni Kavros DeGraw) είναι στο ψηφοδέλτιο για την Πολιτειακή Βουλή.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ