Αντιπαράθεση στη Βραζιλία πάνω στα αποκαΐδια του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Τζανέιρο – ΦΩΤΟ

Πάνω στα αποκαΐδια του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπαράθεση, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν ακόμη “να σώσουν κάτι” από τα 20 εκατομμύρια εκθέματα, ανυπολόγιστης αξίας, που φυλάσσονταν στις αίθουσες του πρώην ανακτόρου.

“Δεν αρκεί να κλαίμε, η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει το μουσείο να ξαναχτίσει την ιστορία του. Οι άνθρωποι θα πρέπει να νιώθουν αγανάκτηση. Ένα μέρος αυτής της τραγωδίας θα μπορούσε να αποφευχθεί. Τώρα, πρέπει να δράσουμε”, είπε ο Αλεξάντρ Κέλερ, ο διευθυντής του μουσείου, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Περίπου 100 φοιτητές και ερευνητές που συνεργάζονται με το μουσείο διαδήλωσαν το πρωί στους κήπους του Πάρκου Μπόα Βίστα, στο βόρειο Ρίο, όπου βρίσκεται το κτίριο. Κάποιοι έκλαιγαν, σκούπιζαν τα δάκρυά τους και παρηγορούσαν ο ένας τον άλλον.

Αφού προσπαθούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να σβήσουν τις φλόγες, οι πυροσβέστες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί.

Ο Αντόνιο Γκαμπίνε Μορέιρα, πρύτανης του Πανεπιστημίου UFRJ το οποίο διαχειρίζεται το μουσείο, είπε ότι ίσως να έχουν σωθεί κάποια αντικείμενα στο υπόγειο. Υπογράμμισε όμως ότι θα είναι ένα “ασήμαντο” μέρος της τεράστιας συλλογής του μουσείου.

Ο Ρομπέρτο Ρομπαντέι, ο διοικητής της πυροσβεστικής του Ρίο, είπε στους δημοσιογράφους ότι δύο πυροσβεστικοί κρουνοί έξω από το κτίριο δεν λειτουργούσαν. Έτσι, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν νερό με υδροφόρες από μια γειτονική λίμνη. Αλλά η φωτιά επεκτάθηκε τόσο γρήγορα που τίποτα δεν μπορούσε να βοηθήσει.

Το Εθνικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πορτογαλίας και Βραζιλίας Ιωάννη Στ΄ το 1818 και μόλις τον περασμένο Ιούνιο γιόρτασε τα 200 χρόνια λειτουργίας του. Ήταν ένα από τα παλαιότερα και αξιολογότερα μουσεία της Βραζιλίας. Από το 1892 στεγαζόταν σε ένα παλιό ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας. Θεωρείτο επίσης ένα από τα σημαντικότερα μουσεία φυσικής ιστορίας στη Λατινική Αμερική και εκτός από τα 20 εκατομμύρια εκθέματα διέθετε μια βιβλιοθήκη με 530.000 έργα.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ