Τσακαλώτος: Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μη μειωθούν οι συντάξεις και να εφαρμόσουμε σταδιακά τα αντίμετρα στην επόμενη τετραετία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Φθάνουμε πολύ κοντά στο τέλος», είπε, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται ο κόσμος να ανησυχεί.

“Είμαι αρκετά αισιόδοξος, σχεδόν πολύ αισιόδοξος, αλλά διπλωματικά το λέμε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις”, είπε στην αρχή της συνέντευξης.

Ο υπουργός είπε ότι όλο και περισσότεροι πείθονται για το θέμα αυτό και ότι η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρά επιχειρήματα, ενώ επεσήμανε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο.

Είπε, επίσης, ότι δεν είναι σωστό πως το προσχέδιο του προυπολογισμού έχει δύο σενάρια, σημειώνοντας ότι το πρώτο σενάριο (που περιλαμβάνει τη μείωση των συντάξεων) είναι απλώς το σενάριο βάσης που καταθέτουν όλες οι χώρες στην ΕΕ με βάση την υπόθεση ότι δεν θα έκαναν τίποτε.

Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση θα καταργήσει το μέτρο, ο υπουργός είπε ότι αυτό επιβλήθηκε το 2017 από το ΔΝΤ και η κυβέρνηση εκβιάσθηκε να το δεχθεί, γιατί η Γερμανία είχε εκλογές, όπως και άλλες χώρες και ήθελαν το Ταμείο στο πρόγραμμα, χωρίς τελικά να μπει αυτό στο ελληνικό πρόγραμμα.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα δεχθούν όλοι να μη μειωθούν οι συντάξεις, ο υπουργός είπε ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πει μπράβο, καθώς το μέτρο είναι “δικό του μωρό”. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχει σύγκλιση και του Ταμείου στις “δικές μας” προβλέψεις και ότι έχει καταλάβει πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα.

Όσον αφορά στα αντίμετρα, ο υπουργός είπε ότι θα εφαρμοσθούν σε μία τετραετία χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, αντί σε μία διετία που προβλεπόταν (σε περίπτωση που μειώνονταν οι συντάξεις).

Αναφερόμενος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες, όχι μόνο λόγω της Ιταλίας αλλά και της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό είναι πολύ καλό που η Ελλάδα πήρε το μαξιλάρι (των 24 δισ. ευρώ). Τόνισε, όμως, ότι η Ελλάδα θα επιλέξει το timing για να βγει στις αγορές και έχει σχέδια να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ, που αποτελούν ακριβό δανεισμό.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να πάει σε εκλογές. “Ο χρόνος είναι μαζί μας”, είπε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη το 2019 από το 2018.

Για το θέμα των Σκοπίων, ο υπουργός Οικονομικών για μία ακόμα φορά υπεραμύνθηκε της συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική και προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε καμία συναλλαγή για αυτό το θέμα, ούτε μας πίεσαν”.

Σε ερώτηση για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είπε: «Εγώ θέλω με τους συμμάχους στην κυβέρνηση να έχουμε μια καθαρή σχέση. Όχι ήμασταν με τους ΑΝΕΛ όσο βγαίναμε από τα μνημόνια και τώρα θέλουμε άλλους. Δεν αλλάζεις έτσι τους συμμάχους, όποτε σε βολεύει. Αν οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να αντέξουν, ας πάρουν τις δικές τους αποφάσεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ