ΣτΕ: Νόμιμη η αναστολή αποχής των συμβολαιογράφων στους πλειστηριασμούς

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτημα αναστολής της απόφασης της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων στις 27 Νοεμβρίου 2017, με την οποία ανεστάλη η αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Για το αίτημα, που είχε υποβάλει η συμβολαιογράφος Λαυρίου, Ελένη Καραγεωργοπούλου, αποφάσισε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Δημήτρη Μακρή.

Η κ. Καραγεωργοπούλου, με δικηγόρους την πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του κόμματος «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τον Κωνσταντίνο Ζηκογιάννη, ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η γενική συνέλευση της 27ης Νοεμβρίου 2017 των συμβολαιογράφων, Αθηνών, Πειραιώς, κλπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός της κ. Καραγεωργοπούλου για διεξαγωγή πλειστηριασμών με αδιαφανή τρόπο – λόγω χημικών, μη δυνατότητας προσέλευσης πολιτών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κλπ – από μόνος του δεν στοιχειοθετεί λόγο χορήγησης της αναστολής, αφού δεν προκύπτει ότι προκαλείται σε αυτήν ανεπανόρθωτη βλάβη, αλλά ούτε στοιχειοθετείται τέτοιος λόγος από την μελλοντική διενέργεια πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία.

Ακόμα, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, όποιος ενδιαφερόμενος πολίτης έχει έννομο συμφέρον να αμφισβητήσει τη νομιμότητα συγκεκριμένου πλειστηριασμού, μπορεί να προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Το ΣτΕ έκρινε, επίσης, ότι δεν συντρέχει λόγος χορήγησης της ζητούμενης αναστολής, λαμβανομένου υπόψη ότι η ηθική βλάβη, την οποία αορίστως επικαλείται η Ελένη Καραγεωργοπούλου, μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκίμησης της κύριας αίτησης ακύρωσης που έχει ήδη καταθέσει.

Η κύρια αίτηση ακύρωσης της συμβολαιογράφου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, την 5η Οκτωβρίου 2018.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ