Εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός με «τρύπα» 3,95 δισ. ευρώ στα έσοδα

Του Τάσου Δασόπουλου

Σε πλήρη εκτροχιασμό οδήγησε το προϋπολογισμό του 2014 η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών με την τρύπα στα έσοδα να εκτοξεύεται στα 3,95 δις ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 1,05% του ΑΕΠ έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός) που αντιστοιχεί σε 1,9 δις ευρώ.

Η τεράστια αυτή άνοδος από μήνα σε μήνα οφείλεται κατά περίπου 50 % στην μη είσπραξη εσόδων ύψους 1,9 δις ευρώ από την μη καταβολή των κερδών από την διακράτηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ ( SMP’S) και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες .

Όπως είναι προφανές η καθυστέρηση της καταβολής των εσόδων αυτών οφείλεται στην καθυστέρηση της συμφωνίας με την τρόικα αφού τα SMP’s για το 2014 είναι μέρος της δόσης των 7,2 δις ευρώ η οποία συνδέεται με την αξιολόγηση του μνημονίου.

Σε όρους κρατικού προϋπολογισμού (φορολογικά έσοδα και έσοδα από ΠΔΕ) η τρύπα των εσόδων διαμορφώθηκε περίπου το 2,05 δις ευρώ λόγω επιμέρους υστέρησης των εσόδων από φόρο εισοδήματος ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ αλλά και της υστέρησης εισροών από κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία ( έσοδα ΠΔΕ ) ύψους 424 εκ ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46.620 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.529 εκατ. ευρώ ή 7,0 % χαμηλότερα έναντι του Προϋπολογισμού 2015.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ