NYT: Γιατί η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί σοβαρή την πρόταση των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν για τερματισμό της σύγκρουσης

Δημοσίως, οι επιζώντες ηγέτες του Ιράν αρνήθηκαν προκλητικά να διαπραγματευτούν με τον πρόεδρο Τραμπ για να τερματίσουν την αμερικανική και ισραηλινή επίθεση στη χώρα τους. Ωστόσο, μια μέρα μετά την έναρξη των επιθέσεων, πράκτορες του ιρανικού Υπουργείου Πληροφοριών επικοινώνησαν έμμεσα με τη CIA, προτείνοντας να συζητήσουν τους όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την προσέγγιση αυτή.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι σκεπτικοί — τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα — ότι είτε η κυβέρνηση Τραμπ είτε το Ιράν είναι πραγματικά έτοιμοι για μια έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την προσέγγιση, γράφουν οι New York Times, οι οποίοι και αποκάλυψαν την ιρανική προσέγγιση στην CIA.

Ωστόσο, η πρόταση, η οποία υποβλήθηκε μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών μιας άλλης χώρας, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το αν οποιοσδήποτε Ιρανός αξιωματούχος θα μπορούσε να εφαρμόσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση της Τεχεράνης, η οποία βρίσκεται σε χάος καθώς οι ηγέτες της εξοντώνονται μεθοδικά από ισραηλινές επιθέσεις.

Η πρόταση περιγράφηκε ανώνυμα στη New York Times από αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής και αξιωματούχους μιας δυτικής χώρας.  Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Ιράν δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλια. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πώς έγινε η πρόταση

Η πρόταση έγινε μέσω της μυστικής υπηρεσίας μιας ανώνυμης χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα NYT, η οποία επικαλείται αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής και αξιωματούχους μιας δυτικής χώρας που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι επιθυμούν μια εκστρατεία διάρκειας εβδομάδων για να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή ζημιά στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και ίσως να προκαλέσουν την κατάρρευση της ιρανικής κυβέρνησης, έχουν παροτρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγνοήσουν την πρόταση. Προς το παρόν, η πρόταση δεν θεωρείται σοβαρή στην Ουάσιγκτον, γράφουν οι New York Times.

Και αφού επί ημέρες δήλωνε ότι ήταν ανοιχτός σε συζητήσεις για μια συμφωνία με το Ιράν, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη το πρωί ότι ήταν πλέον «πολύ αργά» για συνομιλίες.

Μιλώντας με δημοσιογράφους αργότερα την ίδια μέρα, ο Τραμπ εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ιρανοί αξιωματούχοι που οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν και θεωρούσαν ως πιθανούς ηγέτες και συνομιλητές σκοτώθηκαν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK