Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ήρθε η ώρα να τεθεί σε ισχύ η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρώπης

Κανένα «ταμπού» δεν μπορεί να μείνει αδιαμφισβήτητο όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, μιλώντας για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής ασφαλείας για την ήπειρο που να περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας «ρήτρας αμοιβαίας άμυνας».

Αναφερόμενη στο πώς το μπλοκ παρέμεινε «αμείλικτο» στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Αυτή είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή αφύπνιση και αυτή είναι μόνο η αρχή αυτού που πρέπει να κάνουμε».

«Πρέπει να αναπτύξουμε την ευρωπαϊκή ραχοκοκαλιά των στρατηγικών παραγόντων που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τις πληροφορίες και τις δυνατότητες επιθέσεων σε βάθος. Κανένα ταμπού δεν μπορεί να μείνει αδιαμφισβήτητο», πρόσθεσε.

Μίλησε για την ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφαλείας και για την «επισημοποίηση των ad hoc αρχών νέων συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας».

Ένας για όλους και όλοι για έναν

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να τεθεί σε ισχύ η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρώπης», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Η αμοιβαία άμυνα δεν είναι προαιρετικό καθήκον για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρέωση… η συλλογική μας δέσμευση να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον σε περίπτωση επιθετικότητας. Ή με απλά λόγια, ένας για όλους και όλοι για έναν. Όπως λένε στην Ουκρανία, ή αλλάζεις ή πεθαίνεις. Πρέπει να υιοθετήσουμε και αυτό το μότο».

«Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή την πραγματικά ασταθή περίοδο, η Ευρώπη, και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην ασφάλεια, στην οικονομία, στην υπεράσπιση των δημοκρατιών μας. Δέκα χρόνια από το Brexit, το μέλλον μας είναι πιο προκαθορισμένο από ποτέ, αγαπητέ Κιρ», είπε, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK