Τι περιγράφει το σήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας

Το σήμα-ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας περιγράφει λεπτό προς λεπτό τι συνέβαινε εκείνο το δραματικό απόγευμα.

«Από τις 19:08 πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν από το λιμένα Ραφήνας έως και το Ναυτικό Όμιλο Μάτι καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Αν και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξαν ότι το 19:08 σηματοδοτεί την ώρα έναρξης των επιχειρήσεων του Λιμενικού, το σήμα ορίζει επίσημη έναρξη της επιχείρησης τις 18:50, όπου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας ενεργοποίησε το Σχέδιο Ερευνας και Διάσωσης, ενώ ήδη στις 19.00 οι πρώτοι τέσσερις διασωθέντες μεταφέρονται στο λιμάνι.

Στις 19:08 το σήμα δεν αναφέρει έναρξη διασώσεων αλλά τον όρο «πραγματοποίηση», με τη λέξη «σοροί» να είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται με τον πιο επίσημο τρόπο σε επιχειρησιακά έγγραφα, 4,5 ώρες πριν την ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες παρευρισκομένων στη δεύτερη μεταφορά διασωθέντων από τα σκάφη, στις 19:08, η ύπαρξη σορών επί των σκαφών μαζί τους, δημιούργησε πρόσθετη ταραχή για αυτό απαιτήθηκε να αποβιβάζονται σε διαφορετικό σημείο οι σοροί με όσους διασώθηκαν.

Όπως επιβεβαίωσε και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το έγγραφο-ντοκουμέντο που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος είναι το σύνολο των σημάτων, το ημερολόγιο, δηλαδή, που έστειλε η Λιμενική Αρχή Ραφήνας, συγκεντρώνοντας όλες τις ενέργειες που έκανε το κρίσιμο διάστημα και απέστειλε την επόμενη ημέρα «και είχε χαρακτήρα συνολικού απολογισμού και καταγραφής των ενεργειών του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. στην περιοχή ευθύνης της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας από την έναρξη της επιχείρησης έως και τη μεταφορά του τελευταίου ανθρώπου», σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Αρχηγείου.

Εκεί, αναλυτικά, με ώρες περιγράφεται η κάθε ενέργεια που έκανε το Κ.Λ. Ραφήνας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για αυτό κάθε σήμα αναφέρει ξεκάθαρα διαφορετικές ενέργειες, όπως δηλαδή ενημέρωνε το Θάλαμο Επιχειρήσεων για τα πεπραγμένα του. Εκτός όμως της ενημέρωσης του Κ.Λ. Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων, η ηγεσία του υπουργείου, στρατιωτική και πολιτική, από τις 22:30 το βράδυ ήταν εκεί, στο Λιμεναρχείο, όπου μπροστά και αριστερά οι λιμενικοί τοποθετούσαν τις σορούς μέχρι να παραληφθούν από τις ιατροδικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος «στη σηματική αναφορά καταγράφεται με σαφήνεια ότι από τις 19:08 μ.μ. της 23-07-2018 και μετέπειτα ξεκίνησαν συνεχείς μεταφορές διασωθέντων προς το λιμάνι Ραφήνας, αλλά και σορών από τα σκάφη που συμμετείχαν στη διάσωση, χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος ανεύρεσης και μεταφοράς τους όπως υποστηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα».

Αν και το 19:08 είναι αρκετά ξεκάθαρη αναφορά χρόνου ανεύρεσης, το επόμενο σήμα είναι στις 20:50 που διαβιβάζει διαφορετικές πληροφορίες ενεργειών του Λιμεναρχείου. Επίσης οι χρόνοι με βάση την απόσταση αλλά και το χρόνο έναρξης της επιχείρησης, δηλαδή τις 18:50, όπου άνδρες του Λιμεναρχείου επιβιβάζονται σε σκάφη και ξεκινούν για τον εντοπισμό ατόμων, ταιριάζουν.

Τι περιγράφει το σήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας

18.50: Η υπηρεσία έγινε δέκτης τηλεφωνικών κλήσεων από ιδιώτες για άτομα που κινδυνεύουν λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας-Μάτι-Ζούμπερι-Νέα Μάκρη και ότι κατευθύνονται στις παραλίες των ανωτέρω ακτών – Αμεσα από την υπηρεσία ενεργοποιήθηκε έκτακτο σχέδιο έρευνας και διάσωσης -ανάκληση στελεχών – ενημέρωση σχολών εκπαίδευσης ταχυπλόων σκαφών, στα οποία επιβιβάστηκαν στελέχη του Λιμεναρχείου .

19.00 Άφιξη των πρώτων τεσσάρων διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας Περιγράφεται αναλυτικά ποια σκάφη καλούνται και ποιοι ενημερώνονται και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν: αποπνικτική ατμόσφαιρα, περιορισμένη ορατότητα, υψηλό θερμικό φορτίο, μορφολογία, αβαθή νερά και μεγάλο αριθμό ατόμων που υπήρχαν στη θάλασσα. Ταυτόχρονα καταγράφεται δυσκολία σε κινητοποίηση σκαφών λόγω του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους

19.08: Πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων. Και περιγράφει αναλυτικά τα σκάφη που πραγματοποιούν τις αφίξεις ζωντανών και νεκρών πολιτών.

20.50. Το Λιμεναρχείο επικοινωνεί με το επιβατηγό πλοίο «Δημήτρης» μαζί με το «Αποστόλης» και το «Μιχαλάκης 4» προκειμένου να φύγει από το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας προς την περιοχή του Αγιου Ανδρέα για τη διάσωση ατόμων

21.44 Οι διασώσεις συνεχίζονται από το «SuperRunner» και το «Superferry».

22.30 Προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του γενικού γραμματέα Χρήστου Λαμπρίδη, του αρχηγού Σταμάτη Ράπτη και του Β’ υπαρχηγού Αθανάσιου Ντούνη.

3.20 Φτάνουν 19 φουσκωτά των πεζοναυτών του ΓΕΕΘΑ.

5.25 Φτάνουν 15 επιπλέον άτομα της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών.Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ