5 διακριτικά σημάδια που μαρτυρούν ότι υποφέρετε από συναισθηματική εξάντληση

Υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι έχετε εξαντληθεί συναισθηματικά

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε πιο ευτυχισμένοι μόνοι παρά σε σχέση

Burnout: είναι ένας όρος που σχετίζεται με την εργασία, και περιγράφει το αίσθημα κόπωσης και της απώλειας ζωτικότητας και ενδιαφέροντος που είχαμε στο παρελθόν. Η εξουθένωση ωστόσο αφορά και τις συντροφικές σχέσεις, όταν αυτές μας επιβαρύνουν ψυχολογικά. Στην εργασία για παράδειγμα, ο άνθρωπος οδηγείται σε εξουθένωση επειδή, όσο σκληρά και αν προσπαθεί, όσο εντατικά και αν δουλεύει, δεν βλέπει αποτελέσματα. Αντίστοιχα, στις συντροφικές σχέσεις, ειδικά σε αυτές που οδεύουν στον χωρισμό, μπορεί να καταντήσουν τόσο απαιτητικές και εξαντλητικές, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με αγγαρεία. Αν παρά τις προσπάθειές σας, δεν βλέπετε βελτίωση στη σχέση σας, ίσως είναι η ώρα να σκεφτείτε τα θετικά της εργένικης ζωής και να απαλλαγείτε από την εξουθένωση.

5 διακριτικά σημάδια ότι υποφέρετε από συναισθηματική εξουθένωση 

  • Οι γνωριμίες δεν σας ενθουσιάζουν καθόλου
  • Δεν θέλετε να γνωρίσετε νέους πιθανούς συντρόφους
  • Έχει εξαντληθεί η συναισθηματική σας ενέργεια
  • Θυμάστε αμέσως τις άσχημες στιγμές
  • Όσον αφορά τον έρωτα και τις σχέσεις, είστε γενικά κυνικοί ή απαισιόδοξοι

Οι γνωριμίες δεν σας ενθουσιάζουν καθόλου

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που, μετά τον χωρισμό δεν βλέπουν την ώρα να γνωρίσουν νέους ανθρώπους. Άλλοι ωστόσο, παραμένουν σκεπτικοί η αδιάφοροι στο ενδεχόμενο της νέας γνωριμίας για πολύ καιρό. Προτιμάτε την εργένικη ζωή. Αν ωστόσο, εξακολουθείτε να μην θέλετε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους για πολύ μεγάλο διάστημα μετά τον χωρισμό, αυτό μαρτυρά συναισθηματική εξουθένωση.

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν είστε ερωτευμένοι, απλώς βρίσκεστε σε μια σχέση συνεξάρτησης

Δεν θέλετε να γνωρίσετε νέους πιθανούς συντρόφους

Η διά ζώσης γνωριμία με κάποιον πιθανό σύντροφο δεν είναι μία πιθανότητα που σας γεμίζει με χαρά και ενθουσιασμό. Αντίθετα, στη σκέψη ότι μπορεί να γνωρίσετε κάποιον πιθανό σύντροφο, νιώθετε άγχος.  Αυτό, είναι σημάδι που μαρτυρά ότι πάσχετε από συναισθηματική εξουθένωση.

Έχει εξαντληθεί η συναισθηματική σας ενέργεια

Μετά τη λήξη μίας σχέσης, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι ειδικά αν με τον χωρισμό, έπρεπε να διευθετήσουν και περιουσιακά. Η έλλειψη συναισθηματικής ενέργειας είναι χαρακτηριστική της συναισθηματικής εξουθένωσης. Αν ακόμη και τα πιο μικρά, η πιο ασήμαντη συναισθηματική απόκριση, όπως το γέλιο σ’ ένα αστείο,  σας μοιάζει με αγγαρεία, αυτό μαρτυρά ότι υποφέρετε από συναισθηματική εξουθένωση.

10 προειδοποιητικά σημάδια σε μία σχέση που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε, σύμφωνα με την ψυχολογία

Θυμάστε αμέσως τις άσχημες στιγμές

Αν φύγεις από μία δουλειά επειδή προέκυψε μία καλύτερη ευκαιρία, ανακαλείς την προηγούμενη δουλειά σου με τρόπο αντικειμενικό. Μπορείς δηλαδή, να θυμάσαι τα καλά και τ’ άσχημα. Αν όμως φύγεις από μία δουλειά λόγω εξουθένωσης, τότε θυμάσαι πολύ πιο έντονα και παραστατικά, τις άσχημες, τις γεμάτες άγχος μέρες. Αν, μετά από τη λήξη μίας σχέσης, θυμάστε μόνο τους καβγάδες που είχατε, η αρνητική ενέργεια της σχέσης αυτής δεν σας έχει εγκαταλείψει ακόμη.

Όσον αφορά τον έρωτα και τις σχέσεις, είστε γενικά κυνικοί ή απαισιόδοξοι

Μπορεί να φαντάζεστε ότι και η επόμενη σχέση σας, θα είναι καταδικασμένη. Μιλάτε απαξιωτικά και ειρωνικά για τον έρωτα, λέγοντας ότι δεν είναι παρά ένα ψέμα και το μόνο που προκαλεί είναι  πόνος ή προδοσία. Μέσα σας, θεωρείτε τους ερωτευμένους ανεγκέφαλους. Αυτού του είδους η  απογοήτευση, μαρτυρά ότι βιώνετε συναισθηματική εξουθένωση. Μπορεί να νομίζετε ότι πάντα θα βλέπετε τον έρωτα αρνητικά όμως, τα σημάδια αυτά είναι παροδικά και μπορείτε να τα ξεπεράσετε.

4 τρόποι να ξεπεράσετε τη συναισθηματική εξουθένωση

  • Δώστε χρόνο μέχρι να καταλάβετε τη συνέβη στην προηγούμενη σχέση σας
  • Να είστε ειλικρινείς με νέους υποψήφιους συντρόφους
  • Έχετε το δικαίωμα να μην ενδιαφέρεστε
  • Διοχετεύστε το ενδιαφέρον και το πάθος σας κάπου αλλού

Δώστε χρόνο μέχρι να καταλάβετε τη συνέβη στην προηγούμενη σχέση σας

Κοιτώντας αναδρομικά την τελευταία σας σχέση, πάντα έχει κάτι να σας διδάξει. Όσο άσχημη και αν ήταν, υπήρξε κάποιος λόγος που ήσασταν σε αυτή. Γίνατε δυνατότεροι; Καταλάβατε καλύτερα τις ανάγκες σας σε μια σχέση. Η εμπέδωση των μαθημάτων που μας έδωσε μία σχέση, μπορεί να μας προετοιμάσει καλύτερα για την επόμενη.

Να είστε ειλικρινείς με νέους υποψήφιους συντρόφους

Είναι λογικό αν δεν νιώθετε έτοιμοι να προχωρήσετε στην επόμενη σχέση σας. Ακόμη και αν βρεθεί κάποιος καταπληκτικός υποψήφιος,  μπορεί να υπολείμματα της προηγούμενης σχέσης και η συναισθηματική εξουθένωση να σας κάνουν να μην θέλετε να προχωρήσετε. Κάντε γνωριμίες και περάστε καλά, αλλά μην ξεχνάτε να είστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς με τους ανθρώπους, λέγοντάς τους απ’ την αρχή ότι δεν ψάχνετε κάτι σοβαρό.

Έχετε το δικαίωμα να μην ενδιαφέρεστε

Είναι απίστευτη η πίεση που δέχονται οι εργένηδες για να «ξαναμπούν στο παιχνίδι». Αν εσείς ωστόσο, δεν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε μία σχέση, δεν είστε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Μπορεί η θέλησή σας να μείνετε μόνος ή μόνη, να είναι ο τρόπος που το ένστικτό σας, σας λέει ότι πρέπει να ξαναβρείτε τον εαυτό σας.

Διοχετεύστε το ενδιαφέρον και το πάθος σας κάπου αλλού

Αν σκοπεύετε ν’ αφήσετε για λίγο στην άκρη τις γνωριμίες και τα ραντεβού, βρείτε διόδους να διοχετεύσετε το πάθος και τα ενδιαφέροντά σας. Τι θέλετε να καταφέρετε; Τι σας δίνει ενέργεια και ζωντάνια; Τι σας έχει λείψει; Όλα αυτά είναι σκοποί που αξίζει να επιδιώξετε και, με τη βοήθεια του χρόνου, θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη συναισθηματική εξουθένωση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ