7 σημάδια ότι η σχέση σας έχει τελειώσει, σύμφωνα με την ψυχολογία

Έχετε αναρωτηθεί μήπως η σχέση σας δεν λειτουργεί πια; Δεν είστε σίγουροι πλέον αν αγαπάτε πραγματικά τον σύντροφό σας;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, όμως οι ψυχολόγοι έχουν βρει κάποια χαρακτηριστικά σημάδια που αποκαλύπτουν εάν έχει τελειώσει η αγάπη σε μια σχέση ή απλώς αν υπάρχει κρίση σε ένα ζευγάρι.

Σε γενικές γραμμές, κάθε σχέση περνά από σκαμπανεβάσματα. Εάν ανησυχείτε ότι έχει τελειώσει η αγάπη και η σχέση σας έχει εξαντληθεί, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

7 σημάδια ότι η σχέση σας έχει τελειώσει, σύμφωνα με την ψυχολογία

  • Σας εκνευρίζουν μικρά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας
  • Συναισθηματική απόσταση
  • Έλλειψη μελλοντικών σχεδίων
  • Αισθάνεστε ότι η στοργή είναι αναγκαστική
  • Νιώθετε καλύτερα όταν είστε μακριά από τον σύντροφό σας
  • Υποβαθμίζεται η επικοινωνία
  • Φαντασιώνεστε την ελευθερία σας ή άλλους ανθρώπους

Σας εκνευρίζουν μικρά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας

Έχετε αρχίσει να εκνευρίζεστε με διάφορα μικροπράγματτα που κάνει ο σύντροφός σας; Ίσως κάποιες από τις συνήθειές του, που νομίζατε ότι ήταν χαριτωμένες και ιδιόρρυθμες, πλέον σας κάνουν να νιώθετε αηδία και ντροπή; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχει χαθεί η αγάπη στη σχέση σας.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο John Gottman, όταν είμαστε ερωτευμένοι, συχνά παραβλέπουμε τα ελαττώματα του συντρόφου μας. Μπορούμε ακόμη και να τα βρούμε χαριτωμένα ή ιδιόρρυθμα. Αλλά αν χαθεί η αγάπη, ξαφνικά παρατηρούμε όλα αυτά τα πράγματα και δεν τους δίνουμε το περιθώριο που δίναμε προηγουμένως.

Συναισθηματική απόσταση 

Μόλις ο σύντροφός μας αρχίσει να μας εκνευρίζει, συχνά αρχίζουμε να αποστασιοποιούμαστε συναισθηματικά. Η συναισθηματική απόσταση είναι ένα κοινό πρόβλημα στις σχέσεις και όταν γίνεται έντονη, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε χωρισμό.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί συναισθηματική απόσταση σε μια σχέση, όπως:

  • Έλλειψη επικοινωνίας: Όταν οι σύντροφοι δεν επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά ο ένας με τον άλλον, μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται αποξενωμένοι.
  • Διαφωνίες: Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση. Ωστόσο, όταν οι διαφωνίες είναι συχνές ή έντονες, μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθηματική απόσταση.
  • Αλλαγή των ενδιαφερόντων: Καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν και μεγαλώνουν, τα ενδιαφέροντά τους μπορεί να αλλάξουν επίσης. Εάν τα ενδιαφέροντα των συντρόφων δεν συμπίπτουν πλέον, μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλον.

Σε μια υγιή σχέση και οι δύο άνθρωποι πρέπει να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα συναισθήματά τους. Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη και βοηθά στην οικοδόμηση οικειότητας. Η συναισθηματική οικειότητα είναι ένα από τα τρία βασικά συστατικά μιας μακροχρόνιας σχέσης. Εάν αρχίζετε να απομακρύνεστε σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πλέον δεν είστε ερωτευμένοι με τον σύντροφό σας.

Έλλειψη μελλοντικών σχεδίων

Η ικανότητα να κοινά σχέδια για το μέλλον μαζί με τον σύντροφό σας, είναι ένα σημαντικό στοιχείο μιας υγιούς σχέσης. Όταν τα ζευγάρια παύουν να σχεδιάζουν μαζί το μέλλον, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η έλλειψη μελλοντικού σχεδιασμού σε ένα ζευγάρι μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Οι σύντροφοι μπορεί να αρχίσουν να κάνουν διαφορετικά σχέδια για το μέλλον.
  • Οι σύντροφοι μπορεί να αρχίσουν να αποφεύγουν να μιλούν για το μέλλον.
  • Οι σύντροφοι μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται ότι δεν έχουν κοινά σχέδια ή στόχους.

Σύμφωνα με τον Gottman, τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν κοινούς στόχους και οράματα ζωής. Όταν σταματούν να σχεδιάζουν μαζί το μέλλον, αυτό μπορεί να υποδηλώνει συναισθηματική απόσπαση και συχνά να σημάνει το τέλος μιας σχέσης.

Αισθάνεστε ότι η στοργή είναι αναγκαστική

Νιώθετε ότι είναι πλέον αγγαρεία να κάνετε τον σύντροφό σας μια αγκαλιά ή να του δώσετε ένα φιλί; Αισθάνεστε τις κινήσεις αυτές ρομποτικές χωρίς να υπάρχει πλέον αγάπη και στοργή; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η σχέση σας έχει φθαρεί στο χρόνο και δεν είναι πλέον όπως παλιά.

Η στοργή είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε σχέσης. Όταν η στοργή αισθάνεται αναγκαστική, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το The Art of Loving εξηγεί πώς η αναγκαστική στοργή δημιουργεί αποσύνδεση μεταξύ ενός ζευγαριού. Και ότι συχνά, αν το ένα άτομο αισθάνεται αποστασιοποιημένο, το άλλο μπορεί να προσπαθεί να κερδίσει περισσότερη στοργή, απωθώντας έτσι ακόμα περισσότερο το άλλο άτομο.

Σε γενικές γραμμές, αν δεν νιώθετε πλέον οικειότητα με τον σύντροφό σας, τότε πρέπει να προβληματιστείτε για τη σχέση σας.

Νιώθετε καλύτερα όταν είστε μακριά από τον σύντροφό σας

Έχετε βγει έξω με τους φίλους ή την οικογένειά σας ή ακόμα και μόνοι σας και έχετε περάσει καλύτερα από όταν είστε μαζί με τον σύντροφό σας; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας.

Ο Dr. John Gottman αναφέρεται στη θεωρία της προσκόλλησης σε μία μελέτη. Λέει ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν έναν ισχυρό δεσμό στοργής, που σημαίνει ότι λείπει ο ένας στον άλλον όταν οι δύο σύντροφοι είναι χώρια, και ότι όταν ξανασμίγουν υπάρχει ένα αίσθημα λαχτάρας και αγάπης που ενισχύεται μέσα τους.

Εάν νιώθετε πιο ευτυχισμένοι μόνοι σας ή με άλλους και όχι όταν είστε πίσω με τον σύντροφό σας, αυτό είναι σημάδι ότι τα πράγματα ξεθωριάζουν. Ίσως μάλιστα αποφεύγετε να βλέπετε τον σύντροφό σας τόσο συχνά όσο πριν. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι μια βιώσιμη πρακτική σε μια σχέση και στην περίπτωση αυτή πρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση και να σκεφτείτε τι θα κάνετε στη συνέχεια.

Υποβαθμίζεται η επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι ένα από τα θεμέλια κάθε υγιούς σχέσης. Όταν η επικοινωνία μειώνεται, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση.

Ίσως στο παρελθόν να επιστρέφατε στο σπίτι μετά τη δουλειά κάθε απόγευμα και να μιλούσατε για την ημέρα σας, αλλά τώρα δεν το κάνετε. Ίσως προτιμάτε να παίξετε ένα παιχνίδι, να πάτε στο γυμναστήριο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο μακριά από τον σύντροφό σας.

Η υποβάθμιση της επικοινωνίας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια σχέση. Μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αποσύνδεση: Η μείωση της επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνδεση μεταξύ των συντρόφων. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να νιώσουν οικειότητα και σύνδεση.
  • Εχθρότητα: Η μείωση της επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε εχθρότητα και μίσος μεταξύ των συντρόφων. Αυτό μπορεί να κάνει τη σχέση ακόμη πιο δύσκολη.
  • Χωρισμός: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση της επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε χωρισμό ή διαζύγιο.

Φαντασιώνεστε την ελευθερία σας ή άλλους ανθρώπους

Η φαντασία είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης φύσης. Ωστόσο, όταν η φαντασία μας στρέφεται προς την ελευθερία ή άλλους ανθρώπους, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση μας. Συνήθως, όταν φαντασιώνουμε άλλους, είναι απλώς ένας τρόπος για να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τα πραγματικά μας συναισθήματα δυστυχίας σε μια σχέση.

Αν ξαναδούμε την τριγωνική θεωρία της αγάπης, ο Robert Sternberg μιλάει για το πώς όταν το πάθος μας εξασθενεί, η φαντασία μας ξεφεύγει. Αν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, σκεφτείτε καλά τι μπορεί να σημαίνει και τι νομίζετε ότι θέλετε.

Εάν φαντάζεστε την ελευθερία σας ή άλλους ανθρώπους στη σχέση σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για σας. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η σχέση σας δεν σας ικανοποιεί και ότι χρειάζεστε να κάνετε κάποιες αλλαγές. Εάν δεν είστε ακόμα έτοιμοι να τα παρατήσετε, η παροχή συμβουλών για ζευγάρια μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στη σχέση σας και να τη σώσετε.

Κάθε σχέση έχει σκαμπανεβάσματα

Η συντροφική σχέση είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής μας. Μπορεί να μας προσφέρει αγάπη, υποστήριξη και συντροφικότητα. Ωστόσο, κάθε σχέση περνά από σκαμπανεβάσματα. Εάν ανησυχείτε ότι η σχέση σας μπορεί να έχει ξεπεραστεί, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι συμβαίνει στη σχέση σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ