5 σημάδια ότι ο σύντροφός σας έχει χάσει την έλξη του για εσάς, σύμφωνα με την ψυχολογία

Νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά στην σχέση σας. Αναρωτιέστε τι συμβαίνει και γιατί έχει χαθεί η σπίθα ανάμεσα σας;

Δεν είστε μόνοι, και ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι των σχέσεων. Όσο περνάει ο χρόνος μπορεί οι δύο σύντροφοι να χάσουν το αρχικό ερωτικό ενδιαφέρον τους.

Παρακάτω θα δούμε αυτές τις ανησυχίες αλλά και 5 σημάδια που δείχνου ότι ο σύντροφος σας μπορεί να μην έλκεται πλέον ερωτικά από εσάς. Θα διαβάσετε και μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις.

5 σημάδια ότι ο σύντροφός σας έχει χάσει την έλξη του για εσάς, σύμφωνα με την ψυχολογία

  • Δεν μιλάτε πλέον
  • Δεν θέλουν ποτέ να εκφράζουν οικειότητα
  • Δεν ρωτάνε πια τίποτα για εσάς
  • Δεν μαλώνετε πια
  • Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν σε γραπτά μηνύματα

Δεν μιλάτε πλέον

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε σταθερής σχέσης. Η κλινική σύμβουλος, Madissyn Fredericks εξήγησε ότι όταν η επικοινωνία αρχίζει να καταρρέει, είναι ένα κακό σημάδι.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: Οι συνομιλίες σας έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα; Μήπως νιώθετε ότι προσπαθείτε να μιλήσετε με το ζόρι και πολλές φορές παίρνετε μία μονολεκτική απάντηση; Ανήκουν στο παρελθόν αυτές οι βαθύτερες, ουσιαστικές συνομιλίες; Εάν απαντήσατε ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πώς να το χειριστείτε αυτό

Μην περιμένετε να πάρει πρωτοβουλία και να αρχίσει να μιλάει ο σύντροφος σας. Αναφέρετε θέματα που παλαιότερα σας προκαλούσαν ενδιαφέρον. Δείξτε γνήσια περιέργεια για τη μέρα, τις σκέψεις, τα συναισθήματά του. Πρόκειται για την αναζωπύρωση αυτής της επιθυμίας για σύνδεση σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Εάν αυτή η προσέγγιση πέσει στο κενό ίσως είναι καιρός για μια πιο άμεση συζήτηση. Προσεγγίστε το με προσοχή. Μην το δείτε ως αντιπαράθεση αλλά ως μια γνήσια προσπάθεια να καταλάβετε πού βρίσκεται ο σύντροφος σας και πώς αισθάνεται για την σχέση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναζήτηση καθοδήγησης από έναν σύμβουλο σχέσεων μπορεί να προσφέρει εργαλεία και στρατηγικές για τη βελτίωση της επικοινωνίας.

Δεν θέλουν ποτέ να εκφράζουν οικειότητα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο σύντροφός σας, σας έδωσε μια αγκαλιά ή ένα φιλί; Νιώθετε ότι είστε μόνοι καθώς προσπαθείτε να γεφυρώσετε αυτό το χάσμα; Ας το παραδεχτούμε, είναι φυσιολογικό η έλξη να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι η σεξουαλική έλξη απουσιάζει εντελώς αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πλέον ο σύντροφος σας δεν έλκεται από εσάς. Αυτό δεν είναι κάτι που θέλετε να βάλετε κάτω από το χαλί.

Όπως εξηγεί ο θεραπευτής, Steven J. Betchen αυτή η έλλειψη σωματικής οικειότητας μπορεί να δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση. Αφήνει ένα κενό, ένα άνοιγμα, όπου ένας τρίτος μπορεί απλώς να εισέλθει στην σχέση. Επομένως είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε άμεσα.

Πώς να το χειριστείτε αυτό

Η επικοινωνία είναι πάντα το κλειδί. Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα και μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να σας οδηγήσουν σε παρορμητικές αποφάσεις. Αντίθετα, κάντε μια ήρεμη, ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας.

Ρωτήστε τον πώς αισθάνεται και εκφράστε τις ανησυχίες σας χωρίς να τον κατηγορείτε. Μερικές φορές, μια καλή καρδιά με γνήσια συναισθήματα μπορεί να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον. Να θυμάστε ότι η σωματική οικειότητα δεν αφορά το σεξ αλλά την σύνδεση του ζευγαριού και το αίσθημα που δημιουργείται στον κάθε σύντροφο ότι είναι επιθυμητός.

Δεν ρωτάνε πια τίποτα για εσάς

Αυτό είναι βασιλικό. Σε έρευνα του Forbes, το 48% συμφώνησε ότι η «έλλειψη ενδιαφέροντος του ενός για τον άλλον» ήταν το κορυφαίο προειδοποιητικό σημάδι που παρατήρησαν οι άνθρωποι πριν οδηγηθούν στο διαζύγιο.

Όταν ο σύντροφός σας σταματήσει να δείχνει ενδιαφέρον για την προσωπική σας ζωή, τους στόχους σας, τα επιτεύγματά σας, μπορεί να είναι ένα μήνυμα και όχι καλό.

Πώς να το χειριστείτε αυτό

Ξεκινήστε κάνοντας μια προσπάθεια να μοιραστείτε πτυχές της ζωής σας με τον σύντροφο σας ακόμα και αν δεν τον έχουν ζητήσει. Μερικές φορές, η επιστροφή αυτού του ενδιαφέροντος μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να τους υπενθυμίζουμε τι χάνουν. Μοιραστείτε την ημέρα σας, τις σκέψεις σας, τις νίκες σας, ακόμα και τις προκλήσεις σας. Δώστε μεγάλη προσοχή στο πώς αντιδρούν. Ασχολούνται μαζί σας; Δείχνουν ενσυναίσθηση ή ενθουσιασμό;

Αν εξακολουθούν να είναι αδιάφοροι, ίσως είναι καιρός για μια πιο σοβαρή συζήτηση. Είναι σημαντικό να εκφράσετε πώς η έλλειψη ενδιαφέροντος επηρεάζει εσάς και τη σχέση σας.

Δεν μαλώνετε πια

Ναι, διαβάζετε σωστά. Είναι κοινή πεποίθηση ότι ο καυγάς είναι κακό σημάδι σε μια σχέση. Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι αλήθεια. Στην έρευνα του Forbes η «έλλειψη επίλυσης συγκρούσεων» εμφανίστηκε ως το δεύτερο πιο κοινό προειδοποιητικό σημάδι που παρατηρήθηκε πριν από το διαζύγιο ενός ζευγαριού.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη πτυχή σε αυτό το θέμα. Η ψυχολόγος Anne Crowley εξηγεί: «Μαλώνουμε όταν νοιαζόμαστε, όταν δεν αισθανόμαστε ότι μας ακούνε και θέλουμε να μας δουν. Όταν κάποιος σταματήσει να τσακώνεται, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τη σχέση».

Αν το σκεφτείτε από αυτήν την πλευρά είναι λογικό. Δύο άνθρωποι έλκονται τρελά ο ένας για τον άλλον αλλά και τσακώνονται πολύ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτές τις σχέσεις υπάρχει πάθος.

Πώς να το χειριστείτε αυτό

Το κλειδί εδώ δεν είναι να ξεκινήσετε καβγάδες με τον σύντροφο σας αλλά να επαναφέρετε το πάθος. Ξεκινήστε εκφράζοντας τα συναισθήματά σας και ενθαρρύνοντας τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου στον οποίο μπορεί να μοιραστείτε ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Προσπαθήστε να επαναφέρετε αυτό το πάθος και στις συζητήσεις. Ασχοληθείτε με θέματα για τα οποία αισθάνεστε έντονα και οι δύο. Ο στόχος δεν είναι απαραίτητα να διαφωνήσετε, αλλά να αναζωπυρώσετε τη φωτιά της βαθιάς φροντίδας. Μια υγιής σχέση περιλαμβάνει αρμονία και σύγκρουση. Είναι η ισορροπία που κρατά ζωντανή τη συναισθηματική σύνδεση.

Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν σε γραπτά μηνύματα

Αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό σημάδι. Η ψυχολόγος Gina Delucca λέει ότι όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους «μπορεί να αργούν να απαντήσουν σε γραπτά μηνύματα ή τηλεφωνήματα». Είναι μια μικρή αλλαγή, αλλά μπορεί να σημαίνει πολλά.
Όταν κάποιος σας αγαπάει, γενικά κάνει μια προσπάθεια να ανταποκριθεί άμεσα. Είναι ένας τρόπος να δείξουν ότι νοιάζονται και θέλουν να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Όταν, από την άλλη πλευρά, αυτές οι απαντήσεις αργούν για ώρες και μετά χρησιμοποιούν και αστείες δικαιολογίες τότε μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πώς να το χειριστείτε αυτό

Πρώτον, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Στην καθημερινότητα μπορεί να τρέχουμε με μεγάλες ταχύτητες και να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για την καθυστέρηση. Το κλειδί είναι να παρατηρήσετε και να δείτε εάν αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει συνεχώς και είναι αντίθετη με την συμπεριφορά που είχε ο σύντροφος σας στο παρελθόν.

Θα ήταν καλό να μιλήσετε γι’ αυτό με τον σύντροφο σας με ήπιο τρόπο. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Έχω παρατηρήσει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να απαντήσεις στα μηνύματα μου τον τελευταίο καιρό. Είναι όλα καλά;» Αυτό τους ανοίγει την πόρτα για να μοιραστούν αυτό που συμβαίνει χωρίς να τους βάλετε σε άμυνα. Το θέμα δεν είναι να τους κατηγορείτε, αλλά να κατανοήσετε την κατάσταση και να εργαστείτε μαζί για μια λύση.

Επικοινωνία πρώτα και πάνω απ’ όλα

Αν αυτά τα σημάδια σας χτυπούν καμπανάκι τότε ήρθε η ώρα να κάνετε μια ειλικρινή, ανοιχτή συνομιλία με τον σύντροφό σας. Χρειάζεται να επικοινωνήσετε όλα όσα σας προβληματίζουν και να είστε έτοιμοι να ακούσετε χωρίς διάθεση κριτικής τον σύντροφο σας. Σκεφτείτε ότι με αυτόν τον τρόπο ή θα αναζωπυρώσετε την φλόγα της σχέσης ή θα απελευθερωθείτε από μία σχέση που πλέον οδηγείται στο αδιέξοδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ