Κακοκαιρία Daniel: Κίνδυνος υπερχείλισης της λίμνης Κάρλα – Σε επιφυλακή οικισμοί και κωμοπόλεις

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην Μαγνησία και στην περιοχή της λίμνης Κάρλα (αρχαία Βοιβηίς) όπου το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς μετά την κακοκαιρία Daniel και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις του Θεσσαλικού Κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.

Βόλος: Συνεχίζεται η «μάχη» με τις λάσπες – Νέες ΦΩΤΟ από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel

Από την υπερχείλιση της Κάρλας, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παρακάρλια χωριά και ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους . Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλο σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους ,αλλά και τους ειδικούς, η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της, που αποδείχθηκε αποτυχημένη και πενήντα χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή ελεγχόμενου μεγάλου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018.

Θεσσαλία: Περισυλλογή νεκρών ζώων και από τις Ένοπλες Δυνάμεις – Η εντολή Μητσοτάκη

Παράλληλα, η γέφυρα στον Παλαιόπυργο κατέρρευσε. Η συγκεκριμένη γέφυρα συνδέει τον Παλαιόπυργο με την Αλεξανδρινή, τα παραλιακά χωριά του Δήμου Τεμπών και τον Στρίντζο και έβγαινε προς τον κεντρικό δρόμο Ομολίου προς το Στόμιο. Με την κατάρρευση της γέφυρας, η πρόσβαση στην περιοχή του Παλαιοπύργου γίνεται μέσω του Πυργετού.

Σαρηγιάννης: Η διατροφική αλυσίδα έχει σπάσει στην Θεσσαλία – Τι είπε για τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων

Αναπάντητα ερωτήματα για την κατάρρευση της γέφυρας Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου

Πολλά είναι τα ερωτήματα και για την κατάρρευση της γέφυρας του Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου, όπου οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν την Άνοιξη, αλλά η κακοκαιρία την έκοψε στα δυο.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ένα τοιχίο που κατασκευάστηκε μετά τον «Ιανό», το οποίο όμως, έχει μικρύνει το ρέμα και ευνόησε να δοθεί ύψος σε αυτόν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεφτε στην περιοχή.

Το δεύτερο σημείο και αστοχία που εντοπίζεται, είναι ότι δεν έγινε διαπλάτυνση αυτού του ρέματος ώστε να ανοίξει τελείως και να μην εγκλωβίζεται σε μία λωρίδα το νερό.

Για τους ιθύνοντες υπάρχει ακόμη ένας «πονοκέφαλος», καθώς η αυλή Δημοτικού σχολείου βρίσκεται στον… αέρα λίγο πριν αρχίσουν τα μαθήματα. Έχει καταρρεύσει ένα μέρος του οδοστρώματος και αυτό είναι επικίνδυνο.

Στο Πήλιο που επλήγη από τη θεομηνία με τρομερή σφοδρότητα και κυρίως το ανατολικό τμήμα του καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη «με ταχείς ρυθμούς, περισσότερες δυνάμεις και μέσα και μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης , περισσότερων των 1,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζονται στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου οι πολυδιάστατες ενέργειες για αποκαταστάσεις μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel. Άλλωστε ο πρώτος στόχος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι απεγκλωβισμοί πολιτών σε κίνδυνο, έχει επιτευχθεί και συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις κοινοτήτων και οικισμών όπως το Πουρί, το Χορευτό και όπου απαιτείται.

Κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησαν αυτοψίες σε γέφυρες και άλλα σημεία του κεντρικού οδικού άξονα από Ξουρίχτι έως Πουρί, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα από τις καταστροφές και να ιεραρχηθούν, ενώ η γέφυρα “Καλοκαιρινός” στο Πουρί κρίθηκε πως δεν είναι ασφαλής για διελεύσεις οχημάτων και άμεσα θα δρομολογηθούν ενέργειες για αποκαταστάσεις όπως και σε άλλα σημεία με πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις πρανών και όγκων χωμάτων και βράχων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ