Σαρηγιάννης: Η διατροφική αλυσίδα έχει σπάσει στην Θεσσαλία – Τι είπε για τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων

Για τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος εξήγησε πως δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσει η μόλυνση στο πιάτο μας καθώς αυτή τη στιγμή τα προϊόντα έχουν καταστραφεί ενώ όπως είπε, η διατροφική αλυσίδα έχει σπάσει στη Θεσσαλία.

Βόλος: Οι βρύσες έβγαλαν… σαλιγκάρια

«Ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά και φύγει η λάσπη. Μιλάμε για διαδικασία μηνών μέχρι να αρχίσει η παραγωγική διαδικασία. Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση» τόνισε στο MEGA ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε:

«Για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση, όπως για τις νέες καλλιέργειες. Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους. Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα».

Κακοκαιρία Daniel: Ηλικιωμένη ζει στη βεράντα της αδελφής της στον Παλαμά Καρδίτσας – Η έκκληση που κάνει

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

Σαρηγιάννης: Το νερό ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως ο μεγαλύτερο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το νερό, με την έννοια της επιμόλυνσης, διότι υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει.

Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιόπυργο Λάρισας

«Υπάρχουν περιοχές που είναι κατάλληλο το πόσιμο νερό. Στον Βόλο, για παράδειγμα, επειδή είναι μία αστική περιοχή, το θέμα είναι να επεξεργαστεί ο όγκος του νερού. Το πρόβλημα είναι στα χωριά, αλλά υπάρχουν τεχνικές για αν το διορθώσουμε. Εγώ πιστεύω πως και σε έναν μήνα θα μπορούσε να αποκατασταθεί» είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ