Κακοκαιρία Daniel: «Πνιγμένες» στα λασπόνερα Θεσσαλία και Μαγνησία – Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς νερό και ρεύμα

Εικόνες ολικής καταστροφής αντικρίζουν οι κάτοικοι που καταφέρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τα ορμητικά νερά δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. Κόποι μιας ζωής χάθηκαν σε λίγες ώρες. Στη Θεσσαλία και την Μαγνησία υπάρχουν παντού σκουπίδια και φερτά υλικά, ενώ η οσμή από τα νεκρά ζώα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Παλαμάς Καρδίτσας

Στον Παλαμά Καρδίτσας, μετά τις πλημμύρες, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των νεκρών ζώων, των σωρών από σκουπίδια που θέλουν πέταμα αλλά και άλλων επιβλαβών υλικών που παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Οι κάτοικοι αδειάζουν τα σπίτια τους από την κατεστραμμένη οικοσκευή τους. Τα νερά σάπισαν τα πάντα στα περισσότερα σπίτια του Δήμου Παλαμά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να πετάξουν σχεδόν όλα τους τα υπάρχοντα. Αρκετά φαρμακεία δεν έχουν βασικά φάρμακα.

Απελπισμένοι οι άνθρωποι που γυρίζουν πίσω στο Ψαθοχώρι, ένα χωριό 200 κατοίκων. Πολλά είναι τα σπίτια, πλίθινα ή πέτρινα που κατέρρευσαν κάτω από την πίεση των ορμητικών χειμάρρων. Για αβέβαιο μέλλον μιλούν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές. Εδώ και 6 μέρες οι κάτοικοι του Ψαθοχωρίου δεν έχουν ρεύμα και νερό. Όπως λένε οι ίδιοι, οι αρμόδιοι τους απάντησαν ότι θα εξομαλυνθεί σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι ουδέποτε έλαβαν μήνυμα 112 στο κινητό τους, που θα τους ειδοποιούσε για την επερχόμενη πλημμύρα. Για το Ψαθοχώρι το 112 ήταν η καμπάνα του χωριού που χτύπησε. Η ψυχραιμία του ιερέα ήταν σωτήρια για τον ιδιοκτήτη ενός σπιτιού, που κατάφερε και έφυγε έγκαιρα πριν πέσει η στέγη στο κεφάλι του. Περιουσίες θαμμένες στην λάσπη και στα Καλογριανά. Μεγάλες οι ζημιές στις κτηνοτροφικές μονάδες της Αγίας Τριάδας. Γύρω από το χωριό, ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών εκατοντάδες νεκρά ζώα.

Φαρκαδόνα Τρικάλων

Η στάθμη των νερών έχει κατέβει στη Φαρκαδόνα από τα δύο και τα τρία μέτρα που έφτασε, αλλά όχι τελείως. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε αντίσκηνα που στήθηκαν από τον στρατό και σε δομές, στο κέντρο υγείας, σε σχολεία. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καθημερινά ανακύπτουν κι άλλα προβλήματα, όπως η έλλειψη σε φάρμακα και σε ζωοτροφές. Έντονη είναι η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα ενώ το νερό είναι ακατάλληλο για πόση αλλά και προσωπική χρήση.

Λάρισα

Μια βδομάδα σχεδόν μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας, η Λάρισα στις παραποτάμιες συνοικίες της μοιάζει «βομβαρδισμένη» πόλη. Μέρα και νύχτα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων, ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος δείχνει να πέρασε. Στον Άγιο Θωμά, οι κάτοικοι παλεύουν με τις λάσπες για να προσεγγίσουν τα σπίτια τους και να αντικρίσουν την απόλυτη καταστροφή.

Στον Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο πάνω από 50 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα. Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει τα πάντα. Έγιναν έρευνες από δύτες σήμερα κι εκεί όπως και σε άλλες περιοχές για τυχόν αγνοούμενους στη θάλασσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ