Πλαστά πιστοποιητικά: ΕΔΕ και στο ΑΧΕΠΑ – Τι δήλωσε ο Πλεύρης για τις ποινές σε υγειονομικούς

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις υγειονομικών με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, με το νέο περιστατικό να καταγράφεται στο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr, πρόκειται για νοσηλευτή, ο οποίος συνδέεται μέσω συγγενικού του προσώπου με τα τέσσερα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ThessToday το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».

«Βρέθηκε ένα πλαστό πιστοποιητικό το οποίο φέρεται να συνδέεται με τη διοικητική υπάλληλο από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης διέταξε ΕΔΕ από χθες Πέμπτη για το περιστατικό και μιλώντας στην ίδια ιστοσελίδα υποστήριξε: «Υπάρχουν πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο και θέλουμε να διερευνηθεί».

ΑΧΕΠΑ

Πλεύρης: Πότε θα απολύεται ο υγειονομικός με πλαστό πιστοποιητικό

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών.

Ξεκαθάρισε πως θα γίνουν παντού έλεγχοι με αυστηροποίηση του πλαισίου. Επίσης έσπευσε να κάνει την εκτίμηση ότι μετά την έκταση που πήρε το θέμα, δύσκολα θα προκύψουν νέες υποθέσεις, ενώ σημείωσε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.

«Ως ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουμε δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις και ειδικά αυτές που έχουμε μετά την ψήφιση και εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας διότι τότε δημιουργούνταν μια ελκυστική προσέγγιση κάποιος αν ήθελε να προβεί σε μια τέτοια πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του Κέντρου Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστήριξε ότι «δεν είναι είναι η έκταση που πήγε να δοθεί. Πράγματι, στον Παλαμά έχουμε 31.000 δόσεις, πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό, είναι 5.000-6.000 παραπάνω κόσμος γιατί είναι διπλές οι δόσεις, όμως κάνοντας την έρευνα βλέπουμε ότι τα τρία γειτονικά εμβολιαστικά κέντρα από τον Παλαμά είχαν AstraZeneca, ο Παλαμάς είχε Pfizer, οπότε υπήρχε μια λογική, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ζήτημα υποχρεωτικότητας».

Θάνος-Πλεύρης

«Ο κόσμος τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο έψαχνε να πάει στο καλύτερο εμβολιαστικό κέντρο και μάλιστα τότε υπήρχε σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Όταν όμως βλέπουμε ότι υπήρχε αναζήτηση για να πάει στον Παλαμά, μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο που δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, προφανέστατα μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε την έρευνα. Άλλο ένα κομμάτι της έρευνας είναι και εμβολιασμοί οι οποίοι δεν έγιναν, και κάποιος μπήκε στο σύστημα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας».

«Αυτό που με ανησυχεί ως υπουργό και είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο και έχουν λάβει εξάμηνη παράταση», είπε ακόμη ο υπουργός Υγείας. «Σύστημα ελέγχου δεν υπάρχει για να γίνει η ιχνηλάτηση και ο εντοπισμός τους. Γι’ αυτό και είπαμε να κάνουμε παντού ελέγχους, να δούμε τι έχει συμβεί», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δημιουργούμε αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε από δω και πέρα ο οποιοσδήποτε υπάλληλος να σκεφθεί παρά πολύ σοβαρά ακόμα και για έναν φίλο ή αν υπάρχει χρηματισμός να κάνει την οποιαδήποτε πράξη. Παράλληλα προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται αυτές τις περιπτώσεις. Πιστεύουμε ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε καινούργιες περιπτώσεις γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πλέον είμαστε πλήρως οχυρωμένοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να γίνει επισταμένη έρευνα μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, ώστε να εξαντλήσουμε τον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων».

Σχετικά με τις ποινές, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «πρώτα απ’ όλα είναι στο πειθαρχικό. Την απόλυση την αποφασίζει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο, όταν ο εργαζόμενος περάσει από ΕΔΕ. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις όμως προβλέπεται μία πειθαρχική ποινή, εάν δηλαδή κριθεί κάποιος ότι το έχει κάνει, τότε η ποινή είναι η απόλυση. Άρα το πρώτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται είναι η απόλυση, η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως. Πρώτα τίθεται σε διαθεσιμότητα ο εργαζόμενος και στη συνέχεια αν αποφασίσει το Πειθαρχικό ότι το έκανε, τότε απολύεται».

«Υπάρχουν οι ποινικές κυρώσεις που μπορεί να είναι από πλημμέλημα πλαστογραφίας ή απάτης αν όμως υπάρξει διασπορά της νόσου υπάρχουν αυστηρές διατάξεις που φτάνουν στο κακούργημα. Σε αυτές τις κυρώσεις προστέθηκε διοικητικό πρόστιμο ώστε ο υπάλληλος που θα σκεφτεί να το κάνει θα πρέπει – σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα- να πληρώσει 5.000 ευρώ για κάθε περιστατικό», ανέφερε ακόμη ο κ. Πλεύρης. «Είναι ένα εξαντλητικό πλαίσιο ποινών και είναι αποτρεπτικές ωστόσο και ακόμα και αυτό δεν φτάνει. Κάποιοι δεν σταματούν, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε μηχανισμός για να τους εντοπίζει. Επίσης, ποινές υπάρχουν και για εκείνους που παίρνουν πλαστά πιστοποιητικά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ