«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για επιθέσεις σε Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί το Ιράν ότι έδωσε εντολή για τις πρόσφατες επιθέσεις συμμαχικών του σιιτικών ενόπλων οργανώσεων στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ και δηλώνει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στην περιοχή από κοινού με τις ΗΠΑ.

Αποστολή Ισραήλ: Έφοδος αυτοκτονίας της Χαμάς από θαλάσσης στην Ασκελόν – Ηχητικό ντοκουμέντο μετά το μακελειό

Στην καθημερινή του τηλεοπτική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ιράν προσφέρει στην οργάνωση Χαμάς στην Γάζα πληροφορίες ασφαλείας και συμβάλλει στην ενίσχυση του αντιισραηλινού αισθήματος παγκοσμίως μέσω μίας online εκστρατεία μηνυμάτων.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ συναντήθηκε με στελέχης της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, σημειώνοντας ότι αυτοί αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για «να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση» στην Γάζα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε το al-Manar.

«Η σύνοδος (…) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης», επισήμαινε τίτλος του al-Manar, ο οποίος αναφερόταν σε συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, τη Συρία, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παρατάξεις.

Χαμάς: 80 νεκροί από ισραηλινά «πυρά»

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Από τα πλήγματα αυτά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι διεξήγαγε «στην Λωρίδα της Γάζας εκτεταμένα πλήγματα με βάση τις πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών».

Διευκρίνισε ότι έπληξε «τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς», όπως σήραγγες από τις οποίες ο στρατός είναι πεπεισμένος ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση διεξάγει τις επιχειρήσεις της, «διοικητικά κέντρα, αποθήκες όπλων, πλατφόρμες εκτόξευσης οβίδων και αντιαρματικών πυραύλων».

Νεκροί 8 στρατιώτες και στην Συρία

Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα σε στρατιωτικές θέσεις στη νοτιοδυτική Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το SANA πρόσθεσε ότι η “αεροπορική επίθεση” του Ισραήλ είχε στόχο αριθμό στρατιωτικών θέσεων κοντά στην πόλη Ντεράα στη νοτιοδυτική Συρία. Από το πλήγμα αυτό προκλήθηκαν επίσης υλικές ζημιές, συνέχισε.

Σύμφωνα με το SANA, η επίθεση έγινε γύρω στη 01:45 τοπική ώρα σήμερα (και ώρα Ελλάδος). Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αεριωθούμενά του έπληξαν υποδομή του συριακού στρατού και ολμοβόλα σήμερα το πρωί σε αντίποινα, όπως σημείωσε, σε εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Συρία προς το Ισραήλ.

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε επιδρομή εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας. Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για εκτοξεύσεις δυο ρουκετών από τη Συρία που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν.

Συνάντηση Μακρόν – Σίσι στο Κάιρο

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Ο Μακρόν ταξιδεύει στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο μία ημέρα αφότου επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου είπε πως ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δεκάδων χωρών που πολεμούν τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη μάχη εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς στη Γάζα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ