Πεντάγωνο: Σάλος με τις απολύσεις σε ιστορική στρατιωτική εφημερίδα – Ρεπορτάζ για το USS Abraham Lincoln άναψε «φωτιές»

Το Πεντάγωνο απέλυσε χθες Παρασκευή τον διευθυντή σύνταξης, τον διευθυντή έκδοσης και μία ρεπόρτερ της ανεξάρτητης στρατιωτικής εφημερίδας των ΗΠΑ, Stars and Stripes, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι απολύσεις συνδέονται με δηλώσεις περί ανεξαρτησίας της εφημερίδας και ένα επίμαχο ρεπορτάζ για τις δεινές συνθήκες στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln.

USS Abraham Lincoln

Φωτογραφία: U.S. Navy

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Το Πεντάγωνο απέλυσε τον διευθυντή σύνταξης, τον διευθυντή έκδοσης και μία ρεπόρτερ της ανεξάρτητης εφημερίδας του στρατού των ΗΠΑ, Stars and Stripes.
  • Οι απολύσεις αυτές ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες αφού η εφημερίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ που περιγράφει τις δεινές συνθήκες στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln.
  • Η απόφαση ερμηνεύεται ως επίθεση στην ιστορική ανεξαρτησία της Stars and Stripes, η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από το υπουργείο Άμυνας αλλά διατηρούσε την ανεξαρτησία του περιεχομένου της.

Το Πεντάγωνο απέλυσε χθες Παρασκευή τον διευθυντή σύνταξης και τον διευθυντή έκδοσης της ανεξάρτητης εφημερίδας του στρατού των ΗΠΑ, Stars and Stripes, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αντιδράσεις και «κόκκινες γραμμές»

Ο διευθυντής σύνταξης της Stars and Stripes, Έρικ Σλάβιν, δήλωσε στο Associated Press ότι πιστεύει ότι αποπέμφθηκε επειδή «είπα σε συνέντευξή μου στο CBS News ότι το ενδεχόμενο λογοκρισίας ειδήσεων που αφορούν τα μέλη του στρατού θα αποτελούσε για εμένα κόκκινη γραμμή», τονίζοντας ότι η εφημερίδα «πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του περιεχομένου της».

Εξάλλου στη συνέντευξή του αυτή εξέφρασε τις διαφωνίες του με το υπουργείο Άμυνας το οποίο στις αρχές του έτους είχε επισημάνει ότι θέλει να αποστασιοποιήσει την Stars and Stripes από τους «woke περισπασμούς».

Το κύμα απολύσεων και οι παραιτήσεις

Το Πεντάγωνο απέλυσε και τον διευθυντή έκδοσης, Μαξ Λέντερερ, και τη ρεπόρτερ αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Λάρα Κόρτε.

Ο Λέντερερ είχε ανακοινώσει τρεις ημέρες νωρίτερα την συνταξιοδότησή του στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξηγώντας ότι «οι αξίες και η αποστολή» που πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να έχει η Stars and Stripes διαφέρει «θεμελιωδώς» από τα σχέδια του Πενταγώνου.

Από την πλευρά της η Κόρτε σχολίασε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι απολύθηκε εξηγώντας ότι πιστεύει πως ο λόγος ήταν ότι είπε σε δημοσιογράφο του CBS ότι «εργάζομαι για τη Stars and Stripes, όχι για το Πεντάγωνο, ούτε για καμία κυβέρνηση».

Το επίμαχο ρεπορτάζ για το «USS Abraham Lincoln»

Οι απολύσεις αυτές ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες αφού η εφημερίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο περιγράφει τις δεινές συνθήκες στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln που έχει αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή εδώ και οκτώ μήνες.

Το αεροπλανοφόρο αναχώρησε από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας τον Νοέμβριο του 2025 για αποστολή στη Νότια Σινική Θάλασσα, προτού σταλεί στη Μέση Ανατολή λίγο πριν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Ιστορική ανεξαρτησία υπό αμφισβήτηση

Η Stars and Stripes, που εκδίδεται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσφέροντας ειδήσεις στα αμερικανικά στρατεύματα σε όλο τον κόσμο, λαμβάνει χρηματοδότηση από το υπουργείο Άμυνας, αλλά ιστορικά διατηρούσε την ανεξαρτησία του περιεχομένου της.

Πρόσφατα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον διορισμό ενός στρατιωτικού βοηθού του εκδότη, με την απόφαση αυτή να ερμηνεύεται από πολλούς παρατηρητές ως επίθεση στην ανεξαρτησία της εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ