NASA: Εντυπωσιακή φωτογραφία από τη συγχώνευση δύο γαλαξιών

Μία συναρπαστική φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Στη φωτογραφία αυτή απεικονίζονται δύο στροβιλισμένοι γαλαξίες που συγχωνεύονται σε ένα γαλαξιακό σύστημα 140 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Καθώς οι δύο γαλαξίες γίνονται ένας τα κρουστικά κύματα διαπερνούν και τους δύο και πυροδοτούν κύματα σχηματισμού νέων αστεριών, εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA). Μερικά από αυτά τα αστέρια είναι πολύ μεγάλα και ζουν σύντομες αλλά βίαιες ζωές.

Στην εικόνα εμφανίζονται δύο αντικείμενα σε σχήμα οβάλ σε κοντινή απόσταση, τα οποία εκπέμπουν δέσμες μπλε ακτίνων Χ που φωτίζουν τις γύρω περιοχές. Τα δεδομένα από το Παρατηρητήριο Chandra της NASA έδειξαν 25 φωτεινές πηγές ακτίνων Χ που πασπαλίζονται σε όλο το γαλαξιακό σύστημα.

Η NASA εκτόξευσε στο διάστημα το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra το 1999. Από τότε είναι η ναυαρχίδα της για την αστρονομία ακτίνων Χ και είναι στον στόλο των «Μεγάλων Παρατηρητηρίων».

Η NASA συνόδευσε τη φωτογραφία με τη λεζάντα: «Αναμεμιγμένη, όχι ανακατεμένο, παρακαλώ» (Blended, not stirred, please). Πρόκεται για μία παραλλαγή της ατάκας, που χρησιμοποιεί ο διασημότερος πράκτορας στον κόσμο, ο Τζέιμς Μποντ (007) όταν παραγγέλνει το μαρτίνι του (Shaken, Not Stirred).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ