Υπόθεση Παναγόπουλου: Ελέγχονται και περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας

Σύνοψη από το

  • Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και άλλων 6 εμπλεκόμενων προσώπων, μετά από εντολή της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Ελέγχονται για υπεξαίρεση χρημάτων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει ονόματα προσώπων που ελέγχονται ακόμη και για περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας. Οι Αρχές «ξεσκονίζουν» τουλάχιστον ένα ή δύο ονόματα για να διαπιστωθεί αν είναι υπαρκτά πρόσωπα ή αν έχουν εκδοθεί πλαστές ταυτότητες.
  • Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία ενός πρώην συνεργάτη του κ. Παναγόπουλου και επεκτείνεται σε άλλα πρόσωπα. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ιδιοκτήτες εκτυπωτικής και διαφημιστικής εταιρείας, γνωστός δημοσιογράφος, καθώς και ένας Κύπριος με εταιρεία κυβερνοασφάλειας.
Το AI widget του enikos.gr δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του AI Launchpad των FT, το οποίο υποστηρίζεται από το GNI.
Το κείμενο της σύνοψης ελέγχεται από έμπειρους δημοσιογράφους.

Πολλές και διαφορετικές πτυχές της υπόθεσης Παναγόπουλου αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο, μετά την εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπου Βουρλιώτη να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ και άλλων 6 εμπλεκόμενων προσώπων.

Ελέγχονται για υπεξαίρεση χρημάτων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις κατάρτισης εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των Αρχών, έχουν μπει ονόματα προσώπων που ελέγχονται ακόμη και για περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας.

Η έρευνα φέρεται να «ανοίγει» περισσότερο και οι Αρχές να «ξεσκονίζουν» τουλάχιστον ένα ή δύο ονόματα για να διαπιστωθεί αν είναι υπαρκτά πρόσωπα ή αν έχουν εκδοθεί πλαστές ταυτότητες.

Επίσης, στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές δεν αποκλείεται να εξετάσουν αν κάποιο όνομα αντιστοιχεί σε πρόσωπο που έχει πεθάνει και εμπλεκόμενος χρησιμοποίησε το όνομά του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η υπόθεση έχει πολλές «ουρές» και οι πτυχές της θα ξεδιπλώνονται όσο προχωράει η έρευνα σε βάθος.

Γιάννης Παναγόπουλος: Η καταγγελία πρώην συνεργάτη που φαίνεται να άνοιξε τον «δρόμο» για την έρευνα

Ο Γιάννης Παναγόπουλος, αποκαλούμενος και «αιώνιος πρόεδρος» της ΓΣΕΕ λόγω της μακροχρόνιας θητείας του στο «τιμόνι» της, ελέγχεται για υπεξαίρεση μεγάλων ποσών από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για εκπαιδευτικά προγράμματα. Ήδη έχει γίνει δέσμευση των λογαριασμών του, καθώς και ακόμη έξι προσώπων που φέρεται να εμπλέκονται.

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, «υπήρξε καταγγελία ενός πρώην συνεργάτη του κ. Παναγόπουλου. Συνυπηρέτησαν στη ΓΣΕΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα και διαφώνησαν σε σχέση με τον τρόπο και τα πρόσωπα που θα στελέχωναν το διάδοχο προς τη διοίκηση σχήμα της ΓΣΕΕ».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «ο πρώην συνεργάτης ήθελε να συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος».

Όπως υποστήριξε ο κ. Τέλλογλου, «η Αρχή για το Ξέπλυμα επιβεβαιώνει ότι έλαβε μία καταγγελία χωρίς να αποκαλύπτει φυσικά ποιος την έκανε». Στη συνέχεια άρχισε ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του κ. Παναγόπουλου όσο και των 6 εμπλεκόμενων προσώπων που φέρεται να έχουν πάρει χρήματα για εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Τέλλογλου υποστήριξε ότι το 94% περίπου των πόρων ήταν εθνικοί πόροι και το 4% κοινοτικοί. Αυτό έχει σημασία γιατί μπορεί να κληθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να συμμετάσχει στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι η Αρχή αναφέρει πως έχει ενδείξεις ότι τα προγράμματα δεν μπορούσαν να γίνουν, όχι ότι δεν έγιναν.

Από το περιβάλλον Παναγόπουλου πάντως, επισημαίνεται ότι δέχεται «πόλεμο» και ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, κατά το οποίο ο ίδιος θα έβαζε ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος. Υποστηρίζουν δε, ότι του την είχαν «στημένη» και με τον τρόπο αυτόν «χτυπούν» και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εκτός από τον Γιάννη Παναγόπουλο η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πρόκειται για δύο αδέλφια που διαθέτουν εκτυπωτική εταιρεία και εδώ και χρόνια συνεργάζονται με τη ΓΣΕΕ και άλλα συνδικάτα.

Επίσης στο μικροσκόπιο βρίσκονται γνωστός δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας. Ο δημοσιογράφος από το 2017 είναι σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΓΣΕΕ, ενώ ο διαφημιστής με δύο εταιρείες  έχει συχνή συνεργασία με τον συνδικαλιστικό φορέα για τις καμπάνιες του.

Σε έρευνα βρίσκεται και ένας Κύπριος από τη Λευκωσία με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας (cyber security), ο οποίος φαίνεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στη ΓΣΕΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK