Πυρκαγιές στη Σαλαμίνα: Oλοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα καμένα – «Κόκκινα» 5 κτίρια

Οι αυτοψίες σε πληγέντα ακίνητα από πυρκαγιές στη Σαλαμίνα και πλημμύρες στη Μάνη, καθώς και επανέλεγχοι σε άλλες περιοχές της επικράτειας, βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συνολικά 22 κτίρια επλήγησαν στη Σαλαμίνα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 427 αυτοψίες πανελλαδικά και 311 επανέλεγχοι κατοικιών. Ο Υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος αναμένεται στη Χαλκιδική για συναντήσεις σχετικά με την πυρκαγιά στην Κασσάνδρα.

Φωτιά, Σαλαμίνα, αυτοψίες

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στη Σαλαμίνα, όπου από τα 22 πληγέντα κτίρια στο Αιάντειο, 7 χαρακτηρίστηκαν πράσινα, 10 κίτρινα και 5 κόκκινα.
  • Συνολικά 427 αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν σε πληγείσες περιοχές της Ελλάδας μέσα σε μία εβδομάδα, με 131 κτίρια να χαρακτηρίζονται πράσινα, 145 κίτρινα και 151 κόκκινα.
  • Συνεχίζονται οι αυτοψίες στην Ανατολική Μάνη μετά την πλημμύρα της 15ης Αυγούστου 2026, ενώ ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Κώστας Κατσαφάδος θα επισκεφθεί αύριο τη Χαλκιδική.

Oλοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής των κτιρίων που επλήγησαν στη Δημοτική Κοινότητα Αιαντείου του Δήμου Σαλαμίνας, με τα κλιμάκια των μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) να πραγματοποιούν τις απαιτούμενες αυτοψίες και να προχωρούν στην κατηγοριοποίηση των κτιρίων, ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών.

Συνολικά, στο Αιάντειο καταγράφηκαν 22 κτίρια, εκ των οποίων 7 χαρακτηρίστηκαν πράσινα, 10 κίτρινα και 5 κόκκινα.

Αναλυτικά:

  • Κατοικίες: 16 κτίρια, εκ των οποίων 7 πράσινα, 6 κίτρινα και 3 κόκκινα.
  • Επαγγελματικοί χώροι: 3 κτίρια, εκ των οποίων 3 κίτρινα.
  • Ιεροί ΝαοίΔημόσια Κτίρια: δεν καταγράφηκε πληγέν κτίριο.
  • Λοιπά κτίρια, όπως αποθήκες, στάβλοι κ.λπ.: 3 κτίρια, εκ των οποίων 1 κίτρινο και 2 κόκκινα.

Αγγίζουν τις 427 αυτοψίες σε πληγείσες περιοχές σε όλη τη χώρα

Αυτοψίες μηχανικών σε άλλες πληγές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Μέχρι στιγμής, τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών πραγματοποίησαν 427 αυτοψίες σε πληγείσες περιοχές της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα,  μετακινούμενα ανάλογα με τις ανάγκες που προέκυψαν σε κάθε περιοχή.

Οι 427 αυτοψίες κατανέμονται ως εξής:

  • Αχαΐα – Δήμοι Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας: 19 αυτοψίες, εκ των οποίων 3 πράσινα, 16 κίτρινα και κανένα κόκκινο κτίριο.
  • Αργολίδα – Δήμος Άργους-Μυκηνών: 14 αυτοψίες, εκ των οποίων 2 πράσινα, 10 κίτρινα και 2 κόκκινα.
  • Βοιωτία – Δήμος Θηβαίων: 14 αυτοψίες, εκ των οποίων 1 πράσινο, 6 κίτρινα και 7 κόκκινα.
  • Δυτική Αττική – Δήμοι Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων: 293 αυτοψίες, εκ των οποίων 93 πράσινα, 89 κίτρινα και 111 κόκκινα.
  • Ρέθυμνο – Δήμοι Αγίου Βασιλείου και Σητείας: 70 αυτοψίες, εκ των οποίων 31 πράσινα, 14 κίτρινα και 25 κόκκινα.
  • Φωκίδα – Δήμοι Δελφών και Δωρίδος: 17 αυτοψίες, εκ των οποίων 1 πράσινο, 10 κίτρινα και 6 κόκκινα.

Στο σύνολο των 427 αυτοψιών, 131 αφορούσαν πράσινα κτίρια, 145 κίτρινα και 151 κόκκινα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 311 επανέλεγχοι κατοικιών, με την κατανομή ανά περιοχή να έχει ως εξής:

  • Αχαΐα – Δήμοι Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας: 3 κατοικίες — 1 πράσινη και 2 κίτρινες.
  • Αργολίδα – Δήμος Άργους-Μυκηνών: 5 κατοικίες — 2 πράσινες, 1 κίτρινη και 2 κόκκινες.
  • Βοιωτία – Δήμος Θηβαίων: 4 κατοικίες — 1 πράσινη και 3 κίτρινες.
  • Δυτική Αττική – Δήμοι Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων: 261 κατοικίες — 92 πράσινες, 68 κίτρινες και 101 κόκκινες.
  • Ρέθυμνο – Δήμοι Αγίου Βασιλείου και Σητείας: 28 κατοικίες — 13 πράσινες, 5 κίτρινες και 10 κόκκινες.
  • Φωκίδα – Δήμοι Δελφών και Δωρίδος: 10 κατοικίες — 1 πράσινη, 6 κίτρινες και 3 κόκκινες.

Συνολικά, στους επανελέγχους των κατοικιών καταγράφηκαν 110 πράσινες, 85 κίτρινες και 116 κόκκινες κατοικίες.

Συνεχίζονται αύριο οι αυτοψίες στην Ανατολική Μάνη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής και αποτίμησης των επιπτώσεων από την πλημμύρα που έπληξε την Ανατολική Μάνη στις 15 Αυγούστου 2026. Στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στη Δημοτική Κοινότητα Οιτύλου, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) πραγματοποίησαν συνολικά 27 αυτοψίες, προκειμένου να καταγραφεί με ακρίβεια η κατάσταση των κτιρίων και να αποτυπωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν.

Από τις αυτοψίες προέκυψαν:

  • 12 πράσινα κτίρια
  • 8 κίτρινα κτίρια
  • 0 κόκκινα κτίρια

Παράλληλα, στους επαγγελματικούς χώρους καταγράφηκαν 5 πράσινα και 1 κίτρινο κτίριο, χωρίς να εντοπιστεί κανένα κόκκινο κτίριο.

Στην κατηγορία των δημόσιων κτιρίων καταγράφηκε 1 πράσινο κτίριο, ενώ στην κατηγορία λοιπά κτίρια καταγράφηκε επίσης 1 πράσινο κτίριο. Η διαδικασία των αυτοψιών στην Ανατολική Μάνη θα συνεχιστεί και αύριο, με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή στις πληγείσες περιοχές και να υπάρξει πλήρης και τεκμηριωμένη εικόνα της έκτασης των ζημιών.

Αύριο στη Χαλκιδική ο Υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος

Αύριο, Τετάρτη 19 Αυγούστου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη, θα μεταβεί στη Χαλκιδική, όπου θα έχει συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους των φορέων της περιοχής.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Κασσάνδρα στις 13 Αυγούστου, με στόχο την άμεση ενημέρωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, την πορεία των αυτοψιών και τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί.

Ήδη, τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ έχουν προχωρήσει στις πρώτες αυτοψίες στη Δημοτική Κοινότητα Κασσάνδρειας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 9 αυτοψίες, με 2 κτίρια να χαρακτηρίζονται πράσινα και 7 κίτρινα, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένα κτίριο στην κόκκινη κατηγορία. Η παρουσία των κλιμακίων στην περιοχή συνεχίζεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και να αξιολογηθούν άμεσα τυχόν νέες ανάγκες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Κασσάνδρας, με τη συμμετοχή του Δημάρχου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας και φορέων της περιοχής. Στη σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος η αποτίμηση της κατάστασης, η πορεία των αυτοψιών και της καταγραφής των ζημιών, καθώς και τα επόμενα βήματα για την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών κρατικής αρωγής και αποκατάστασης.