Νέα Φιλαδέλφεια: «Θα έρθουν έως 200 χούλιγκαν» – Το αποκαλυπτικό έγγραφο που προειδοποιούσε για την επιδρομή των Bad Blue Boys

Έγγραφο των κροατικών Αρχών που προειδοποιούσε την ΕΛ.ΑΣ. πριν από την επιδρομή των Bad Blue Boys στην Ελλάδα αποκαλύπτεται σε μήνυση, την οποία κατέθεσε αξιωματικός κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας. Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Νέα Φιλαδέλφεια: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τη δολοφονία Κατσουρή – Λεπτό προς λεπτό οι τελευταίες κινήσεις του 29χρονου

Του ΘΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Νέα στοιχεία και λεπτομέρειες για το παρασκήνιο μιας αλυσίδας λαθών που επέτρεψαν τη φονική επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν, οι οποίοι διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα για να φτάσουν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, αποκαλύπτει μηνυτήρια αναφορά, την οποία υπέβαλε αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας σε βάρος του Αρχηγού και δύο αντιστρατήγων. Σε αυτήν περιγράφονται όλες οι ενέργειες που έγιναν από την υπηρεσία του προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που θα προκαλούσε η άφιξη των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη χώρα, αλλά και η ενημέρωση που είχαν κορυφαία στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., όπως προκύπτει από τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα μαζί με τη μήνυση. Παράλληλα, έρχεται στο φως έγγραφο των κροατικών Αρχών ασφαλείας, που ουσιαστικά είχαν προβλέψει το τι θα συμβεί εάν οι Bad Blue Boys κατορθώσουν να πλησιάσουν στην Αθήνα.

Νέα Φιλαδέλφεια: «Το κεφάλι μου» φώναζε ο 16χρονος που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού – Τι λένε οι γονείς του

Μηνυτής είναι ο αστυνομικός διευθυντής Ματθαίος Γιαννούλης, ο οποίος ήταν προϊστάμενος Γενικής Αστυνόμευσης του Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και κατηγορείται από την ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ήδη έχει μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία της Αττικής. Μηνυόμενοι είναι ο Αρχηγός του Σώματος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο επιτελάρχης Ελευθέριος Γκαρίλας, ο οποίος διενεργεί την ΕΔΕ, και ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Νίκος Σπανουδάκης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά, οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, μετά το φιάσκο της 7ης Αυγούστου που οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, ουσιαστικά χειραγώγησαν την πορεία της ένορκης διοικητικής εξέτασης προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες τους, αλλά και εκείνες των υπηρεσιών του Αρχηγείου που υπάγονται σε αυτούς.

Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του αυτόν, ο αστυνομικός διευθυντής παραθέτει χρονολογικά το τι ακριβώς συνέβη πολλές ημέρες πριν από την τραγική 7η Αυγούστου και την αλληλογραφία που υπάρχει μέσα στο σύστημα PoliceOnLine για το θέμα των Κροατών χούλιγκαν. Οπως αναφέρει, στις 3 Αυγούστου έλαβε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας έγγραφο στο οποίο αναφερόταν πως υπήρχε σοβαρός κίνδυνος εάν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφταναν στη χώρα μας, κάνοντας λόγo για «εκτίμηση υψηλού ρίσκου σε ποσοστό 67,14%». Το ίδιο έγγραφο είχε αποσταλεί, σύμφωνα με τη μήνυση, στον υπαρχηγό, στον διευθυντή του Κλάδου Τάξης και στον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Ν. Σπανουδάκη, σημειώνοντας πως λόγω θερινών αδειών χρέη υπαρχηγού εκτελούσε ο επιτελάρχης Ελ. Γκαρίλας. Παράλληλα, η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας υπέβαλε ερωτηματολόγιο σχετικά με τους Bad Blue Boys, το οποίο εστάλη στην κροατική αστυνομία. Οι κροατικές Αρχές απάντησαν άμεσα, την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 4 Αυγούστου, με ένα πλήρες πληροφοριακό δελτίο για τη δράση των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και πιο συγκεκριμένα για την πρόθεσή τους να έρθουν στην Ελλάδα για τον αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ στις 8 Αυγούστου.

Νέα Φιλαδέλφεια: Σε 19 σημεία εντοπίστηκε αίμα του Μιχάλη Κατσουρή – Η διαδρομή που ακολούθησε ο 29χρονος και οι νέες μαρτυρίες

«Αναμένεται να συγκρουστούν»

Το πληροφοριακό δελτίο της κροατικής αστυνομίας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας θα διεξαχθεί χωρίς οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας, λόγω προβλημάτων ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται να εμφανιστεί στην Αθήνα ένας αριθμός μελών της επίσημης ομάδας οπαδών της Ντιναμό, οι Bad Blue Boys. Υπολογίζουμε πως μπορεί να φτάσουν περίπου 15 οπαδοί από το Καζακστάν, όπου η Ντιναμό έπαιξε τον προκριματικό αγώνα του δεύτερου γύρου. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αναμένεται η άφιξη 100 έως 200 Bad Blue Boys στην Αθήνα, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τις φιλικές σχέσεις τους με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ώστε να προμηθευτούν εισιτήρια για τον αγώνα. Οι Bad Blue Boys είναι οργανωμένη ομάδα, γνωστή για τους ultras και τους χούλιγκαν. Φορούν σκούρα ρούχα, πολλές φορές με το σήμα της ομάδας τους. Αντιμετωπίζουν τακτικά αντίπαλους οπαδούς. Σε καβγάδες χρησιμοποιούν ρόπαλα, μπαστούνια, γάντια του μποξ, πυροτεχνικές συσκευές και ό,τι άλλο βρουν πρόχειρο, όπως τασάκια και καρέκλες».

Και σε άλλο σημείο αναφέρει το πληροφοριακό δελτίο: «Εάν οι Bad Blue Boys εμφανιστούν στην Αθήνα, αναμένεται να συγκρουστούν με εγχώριους οπαδούς. Από την άποψη αυτή, μπορούμε να αναφέρουμε πως, λόγω της σχέσης τους με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, θα μπορούσαν να τους παρέχουν υλικοτεχνική βοήθεια». Όπως και, δυστυχώς, έγινε τελικά. Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, και αυτό το έγγραφο διαβιβάστηκε άμεσα (4 Αυγούστου) στο επιτελικό γραφείο του Αρχηγού, στον επιτελάρχη Ελ. Γκαρίλα και στον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Ν. Σπανουδάκη, με την επισήμανση: «Το περιεχόμενο αυτού (σ.σ. του εγγράφου) να ληφθεί υπόψη κατά τον σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες τυχόν παραβατικές συμπεριφορές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος προσώπων ή και πραγμάτων».

Για την αλληλουχία όλων αυτών των εγγράφων και των ενημερώσεων, ο αστυνομικός διευθυντής Μ. Γιαννούλης αναφέρει στη μήνυσή του: «Ήδη λοιπόν από την 3η/8/2023, αμφότεροι οι β’ και γ’ των μηνυομένων (σ.σ. ο επιτελάρχης Ελ. Γκαρίλας και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Ν. Σπανουδάκης) τελούσαν εν γνώσει ότι ο προγραμματισμένος αγώνας της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν υψηλού ρίσκου, 67,14%, και ο κίνδυνος απειλής δυναμικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος. Και ενώ γνώριζαν την υψηλή επικινδυνότητα της αναμέτρησης, ουδέν έπραξαν, όπως κατά τον νόμο όφειλαν, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 4 του Π.Δ. 178/2014 (αρμοδιότητες προϊσταμένου επιτελείου και γενικού επιθεωρητού), δηλαδή εγγράφως να ενημερώσουν τον α’ μηνυόμενο, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να εισηγηθούν για την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων ή για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Δημόσιας Τάξης, που προβλέπονται στο άρθρο 13 παρ. 3 του Νόμου 2800/2000 και στο άρθρο 6 του ίδιου νόμου αντιστοίχως».

Γενικόλογη διαταγή

Τελικά, όπως με τον πλέον τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκε, ούτε σχεδιασμός μέτρων έγινε ούτε κινητοποίηση, πλην μιας γενικόλογης διαταγής που διακινήθηκε το απόγευμα της 7ης Αυγούστου, όταν δηλαδή το κονβόι τον Κροατών χούλιγκανς πλησίαζε προς την Αττική.

Η «R» μίλησε με παλαιά και έμπειρα επιτελικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα όσα αναφέρει στη μήνυσή του ο πρώην προϊστάμενος Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Όλοι τους συμφωνούν πως η πάγια πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να ενεργοποιούνται από τον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας όλα τα αρμόδια όργανα, από την πρώτη στιγμή που θα υπάρξει ενημέρωση για κάποιο κρίσιμο περιστατικό ή απειλή, δηλαδή όπως προκύπτει από τα έγγραφα σχετικά με τους Κροάτες Bad Blue Boys που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε αυτά τα έγγραφα προστίθενται πλέον και τα δεδομένα που περιέχονται στη μηνυτήρια αναφορά κατά των ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με πρώτο και κύριο το έγγραφο της απάντησης από την κροατική αστυνομία, τρεις ημέρες πριν από την επιδρομή των χούλιγκαν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τις 25 Ιουλίου, όπως έχει αποκαλύψει η «R», υπήρχε αλληλογραφία της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας και της ΓΑΔΑ για την απαγόρευση της διάθεσης εισιτηρίων στους Κροάτες, λόγω της εκτιμώμενης επικινδυνότητας μετακίνησής τους. Τα έγγραφα είχαν κοινοποιηθεί στον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου και στον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ