Νέα Φιλαδέλφεια: «Συνάντησαν τους Κροάτες στο Κιάτο και τους εξόπλισαν στον σταθμό Ειρήνη» – Πώς οργανώθηκε η δολοφονική επίθεση

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε τις τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις όταν το κονβόι των χούλιγκαν ήταν ήδη στην Κόρινθο. Tο Α.Τ. Κακαβιάς ειδοποίησε ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πέρασαν τα σύνορα με καθυστέρηση 9 ωρών. «Συνάντησαν τους Κροάτες στο Κιάτο και τους εξόπλισαν στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ», σύμφωνα με καταθέσεις για την καταδρομική επίθεση στην Νέα Φιλαδέλφεια που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.

Νέα Φιλαδέλφεια: «Ζητάμε δίκαιη μεταχείριση των συλληφθέντων» είπε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών στον Γιώργο Γεραπετρίτη

Των Θ. ΣΩΤΗΡΗ, Μ. ΦΟΥΣΤΕΡΗ, ΤΖ. ΚΡΙΘΑΡΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

«Οι 120 Κροάτες χούλιγκαν δεν διέσχισαν ολόκληρη τη χώρα ανενόχλητοι. Τη διέσχισαν αθέατοι. Και αυτό γιατί έγιναν αδιανόητα λάθη σε κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να τους ανακόψουν να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους». Με αυτά τα λόγια στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, με μακρά εμπειρία στη διαχείριση ανάλογων περιστατικών, όπως αυτό της καθόδου των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που κατέληξε στη συμπλοκή της Νέας Φιλαδέλφειας και στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, σκιαγραφεί τι συνέβη στην ΕΛ.ΑΣ. κατά τα δύο εικοσιτετράωρα πριν από την τραγωδία. Ή, καλύτερα, τι δεν συνέβη.

Νέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την φονική επίθεση

Όπως όλα δείχνουν, αυτό που δεν συνέβη ήταν να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν από την Κατεχάκη όλες οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες. Το μόνο που έγινε ήταν να σταλεί μια γενικόλογη διαταγή, η οποία διαβιβάστηκε στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας 7 Αυγούστου. Μόνο που εκείνη την ώρα, που η εντολή διαβάστηκε από τους αρμόδιους, οι Κροάτες είχαν ήδη περάσει από το Κιάτο και διέσχιζαν τον Ισθμό της Κορίνθου!

Η έρευνα για τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία ανατέθηκε από τον Αρχηγό του Σώματος Λάζαρο Μαυρόπουλο στον επιτελάρχη Ελευθέριο Γκαρίλα για έναν συγκεκριμένο λόγο: για να μπορούν να ελεγχθούν όλοι όσοι είχαν ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το γεγονός, δηλαδή οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν τις θέσεις των επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδος και όλοι όσοι βρίσκονται από κάτω τους στην ιεραρχία. Και αυτό γιατί η επιχείρηση ελέγχου των οργανωμένων οπαδών από το Ζάγκρεμπ, που ουδέποτε σχεδιάστηκε και -πολύ περισσότερο- ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, αφορά κεντρικές υπηρεσίες του Αρχηγείου και συνολικά οκτώ γενικές αστυνομικές διευθύνσεις, από τα βόρεια σύνορα της χώρας μέχρι και την Αττική.

Νέα Φιλαδέλφεια: «Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Αστυνομία» λέει ο πατέρας ενός εκ των Κροατών χούλιγκαν

Τρεις ημέρες πριν

Τα πραγματικά περιστατικά που προκύπτουν τόσο από τα επίσημα έγγραφα όσο και από τη δημοσιογραφική έρευνα είναι δεδομένα. Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής ενημερώθηκε τρεις ημέρες πριν από τον αγώνα μεταξύ ΑΕΚ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ πως περίπου 150 οργανωμένοι οπαδοί θα ταξίδευαν με ιδιωτικά οχήματα προς την Αθήνα, παρότι υπήρχε απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων της κροατικής ομάδας στο γήπεδο. Παράλληλα, συνέλεξαν πληροφορίες που ανέφεραν πως θα τους φιλοξενούσαν οπαδοί συνδέσμου του Παναθηναϊκού, στην περιοχή γύρω από την κεντρική λέσχη τους, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε επίσημη αναφορά που υποβλήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το πρωί της 6ης Αυγούστου.

Από αυτό το σημείο, σύμφωνα με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ξεκινούν αδιανόητες παραλείψεις που, όπως λένε, δεν μπορούν να εξηγηθούν, αφού -κατά ένα μεγάλο μέρος τους- οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν είναι «υπηρεσιακή ρουτίνα». Σύμφωνα με τις αναφορές των συγκεκριμένων αξιωματούχων, το αναμενόμενο ήταν να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της 6ης Αυγούστου τηλεδιάσκεψη του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, ο οποίος λόγω θερινών αδειών αντικαθιστούσε και τον επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, με τους οκτώ γενικούς αστυνομικούς διευθυντές, από τις περιοχές ευθύνης των οποίων υπήρχε η πιθανότητα να διέλθουν οι Κροάτες χρησιμοποιώντας είτε την Ιόνια Οδό είτε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας.

«Σε μια τέτοια διάσκεψη αποφασίζονται τα πιθανά σημεία όπου θα ανακοπεί το κονβόι των οχημάτων, αλλά κυρίως ο τρόπος που θα γίνει αυτό, αφού πρακτικά και νομικά δεν μπορεί να απαγορευτούν η είσοδος και η μετακίνηση στη χώρα πολιτών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, υπάρχουν άλλους είδους δυνατότητες που μπορούν να εφαρμοστούν, κάτι που έχει γίνει με επιτυχία σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν», αναφέρουν τα συγκεκριμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ούτε… τηλεφώνημα

Όπως, όμως, αναφέρουν ασφαλέστατες πληροφορίες της Realnews, όχι μόνο δεν έγινε τέτοιου είδους διάσκεψη, αλλά ούτε ενημερωτικά τηλεφωνήματα προς τους αρμόδιους γενικούς αστυνομικούς διευθυντές της χώρας. Από την αλληλογραφία για την υπόθεση αυτή προκύπτει πως την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 7 Αυγούστου, συντάχθηκε μια διαταγή από τον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία αναφερόταν η μετακίνηση οπαδών από την Κροατία, χωρίς όμως να δίνονται οδηγίες για τον έλεγχό τους και την αποτροπή της μετακίνησής τους προς την Αθήνα, αλλά μια γενικόλογη εντολή να προχωρήσουν σε «πρόληψη – αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας» και σε ενημέρωση για την παρουσία τους όπου εντοπιστούν.

Στο μεταξύ, στις 10:22 το πρωί της ίδιας ημέρας, φτάνει στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σήμα από την αστυνομία του Μαυροβουνίου, στο οποίο αναφέρεται η κίνηση του κονβόι των Κροατών προς την Ελλάδα και μάλιστα περιλαμβάνεται και λίστα με 21 αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν, με τους αριθμούς κυκλοφορίας και τους τύπους των οχημάτων. Στο έγγραφο της αστυνομίας του Μαυροβουνίου αναφερόταν πως τα οχήματα πέρασαν από τα σύνορα της χώρας προς την Αλβανία μεταξύ 4 και 6 το πρωί της 7ης Αυγούστου (ώρα Ελλάδος). Αυτό σημαίνει πως υπήρχε ο χρόνος, με την άμεση διαβίβαση όλων των στοιχείων στα συνοριακά σημεία εισόδου, να εντοπιστεί το κονβόι των Κροατών και να γίνουν οι έλεγχοι στα οχήματα, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε ακόμα και τις πινακίδες τους. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όμως, το σήμα αυτό, μαζί με τη διαταγή του Κλάδου Τάξης, διαβιβάστηκε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 4 το απόγευμα και χωρίς κάποια τηλεφωνική επικοινωνία-«καμπανάκι» για το επείγον της υπόθεσης. Ωστόσο, στις 4 το απόγευμα, τα επιτελικά γραφεία υπολειτουργούν, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού τελικά τα σήματα αυτά αναγνώστηκαν ώρες αργότερα. Ειδικά σε μία περίπτωση, όπως φάνηκε από το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΛ.ΑΣ., το σήμα που εστάλη διαβάστηκε από τοπική αστυνομική διεύθυνση στις 7:30 το πρωί της επόμενης ημέρας και ενώ οι χούλιγκανς είχαν ολοκληρώσει το δολοφονικό τους έργο. Παράλληλα, το αστυνομικό τμήμα της Κακαβιάς ανέφερε στις 6 το απόγευμα πως κροατικά οχήματα πέρασαν τα σύνορα από τις 9:30 μέχρι και τις 11:30 το πρωί! Η ενημέρωση έγινε περίπου εννέα ώρες αφότου οι Κροάτες είχαν περάσει στην ελληνική επικράτεια. Βεβαίως, οι αστυνομικοί στην Κακαβιά δεν θα μπορούσαν να ενεργήσουν και πολύ νωρίτερα, καθώς έλαβαν το σήμα με τις πινακίδες των κροατικών οχημάτων ώρες μετά τη διέλευση των χούλιγκαν από τα σύνορα.

Τους έχασαν

Με δεδομένο πως η απόσταση από την Κακαβιά μέχρι το Κιάτο είναι τεσσερισήμισι ώρες, φαίνεται πως ήταν ήδη αργά για να μπορέσουν οι αστυνομικές διευθύνσεις να κινητοποιήσουν δυνάμεις, να εντοπίσουν τους Κροάτες χούλιγκαν και να εκπονήσουν σχέδιο για την ανάσχεσή τους. Κανείς, σε όλη αυτή τη διαδρομή, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πού βρίσκονται τα οχήματα, μέχρι τις 9 το βράδυ, οπότε περιπολικό του νομού Κορινθίας ανέφερε πως είδε τα οχήματα να κατευθύνονται προς τα διόδια της Ελευσίνας. Και πάλι, όμως, ήταν αργά για να φτάσουν εκεί διμοιρίες και να οργανωθεί σχέδιο για τον έλεγχο των οχημάτων. Δύο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας που ήταν στα διόδια από το πρωί, βάσει των πληροφοριών που υπήρχαν για μετακίνηση Κροατών προς την Αθήνα, αρχίζουν να παρακολουθούν την αυτοκινητοπομπή προκειμένου να ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων για την κατεύθυνσή της. Όμως, και πάλι για κάποιον ακατανόητο λόγο, οι δύο αυτοί αστυνομικοί «χάνουν» τα αυτοκίνητα. Η επόμενη πληροφορία έρχεται από τον σταθμό του ηλεκτρικού «Ειρήνη», με την Αστυνομία πλέον να περνά σε φάση καταστολής με τη μετακίνηση δυνάμεων προς τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου, μετά την τραγική συμπλοκή, συνελήφθησαν 98 άτομα.

Η έρευνα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ, έχει επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο κομβικά ερωτήματα. Πρώτον, γιατί δεν έγινε σύσκεψη όλων των αρμόδιων αξιωματικών και δεν υπήρξε σχεδιασμός για να σταματήσει έγκαιρα το κροατικό κονβόι του θανάτου και, δεύτερον, γιατί άργησε τόσο πολύ η διαβίβαση των σχετικών διαταγών και της λίστας των οχημάτων που έστειλε η αστυνομία του Μαυροβουνίου σε όλες τις υπηρεσίες. «Εάν δεν είχαν γίνει αυτές οι δύο βασικές και ανεξήγητες αστοχίες, όλα θα είχαν τελειώσει στο Αντίρριο», καταλήγουν στελέχη της Κατεχάκη, που έχουν γνώση όλων όσα διαδραματίστηκαν αυτά τα δύο εικοσιτετράωρα.

Αστυνομικός κλοιός στους συνδέσμους

Με την τραγωδία να έχει ήδη συντελεστεί, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να λάβουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για νέα επεισόδια. Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 18 Αυγούστου, μόλις 11 ημέρες μετά τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ. Για την ώρα, οι πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. επανασχεδιάζει τους τρόπους αντιμετώπισης των χούλιγκαν, έχοντας στο επίκεντρό της τους συνδέσμους των ομάδων, αλλά και οπαδούς με ποινικό παρελθόν.

Στην Αττική, οι μεγαλύτεροι σύνδεσμοι φιλάθλων βρίσκονται ήδη υπό διακριτική επιτήρηση, ώστε η Αστυνομία να ειδοποιείται άμεσα κάθε φορά που υπάρχει κινητικότητα στις λέσχες των οπαδών. Παράλληλα, οι πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να ενταθεί και η επιτήρηση των οπαδών που έχουν κατά το παρελθόν κατηγορηθεί και συλληφθεί για υποθέσεις οπαδικής βίας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε συνδέσμους και οπαδούς των ομάδων του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, καθώς, μετά την εγκληματική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πράξεις εκδίκησης. Σε κατάσταση επιφυλακής, όμως, βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα περιστατικά βίας μεταξύ των οπαδών έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Τρίτη λιγότερες από 24 ώρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Αστυνομία εντόπισε 13 άτομα που κινούνταν στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης, ρωτώντας τυχαίους περαστικούς ποια ομάδα υποστηρίζουν.

 

«Είχαν τσιλιαδόρους στο γήπεδο»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την οργανωμένη δολοφονική επιδρομή των Κροατών. «Τους συνάντησαν στο Κιάτο και τους εξόπλισαν στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ», λένε αστυνομικές πηγές για τους Έλληνες χούλιγκαν που βοήθησαν εκείνους της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

O πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα ξεκινούσε σε λιγότερο από 24 ώρες. Το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, ο κόσμος είχε γεμίσει και πάλι τα πέριξ του σταδίου καταστήματα εστίασης, με τα μικρά παιδιά να τρέχουν αμέριμνα στην πλατεία, όπου δεσπόζει το γλυπτό του δικέφαλου αετού. Μια ολότελα ήσυχη νύχτα ξεκινούσε, με έντονη ασφαλώς την αδημονία για το ματς με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ το επόμενο βράδυ. Τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα ακολουθούσε.

Στις 10:15 το βράδυ είχε ολοκληρωθεί η προπόνηση των Κροατών στο γήπεδο της ΑΕΚ και η αποστολή αναχώρησε με τη συνοδεία της Αστυνομίας. Εντός του γηπέδου, τα φώτα έσβηναν και οι λιγοστοί φίλοι της ΑΕΚ, που βρίσκονταν εκεί για να τοποθετήσουν τα πανό τους, άρχισαν να αποχωρούν. Τριάντα λεπτά μετά, οι ιαχές των χούλιγκαν άρχισαν να ακούγονται από την πλευρά του άλσους. Σε χρόνο μηδέν δεκάδες μαυροφορεμένοι, με καλυμμένα τα πρόσωπα και με κάθε λογής σιδερικό στα χέρια, ξεπροβάλλουν τρέχοντας προς το γήπεδο. «Είχαν τσιλιαδόρους που πρέπει να τους είχαν ειδοποιήσει για την αναχώρηση του πούλμαν της Ντιναμό και της κλούβας της Αστυνομίας και τους ενημέρωσαν ότι το πεδίο ήταν πια ελεύθερο», δηλώνει στη Realnews δημότης της Νέας Φιλαδέλφειας που εκείνη την ώρα βρισκόταν έξω από το γήπεδο. «Ήξεραν ακριβώς πού και πώς να προχωρήσουν. Φάνηκε σαν να γνώριζαν πολύ καλά τον χώρο του γηπέδου. Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να μπουν μέσα στο γήπεδο, καθώς κινήθηκαν κατευθείαν προς τα καταστήματα αλλά και στις θύρες εισόδου», δηλώνει στην «R» εργαζόμενος σε επιχείρηση του γηπέδου.

«Θα θρηνούσαμε πολλά θύματα»

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο γήπεδο της ΑΕΚ την ώρα της επίθεσης δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ. «Ήρθαν για να σκοτώσουν, στο τσακ προλάβαμε να κλειστούμε στο γήπεδο. Χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, πετούσαν πέτρες και οι προθέσεις τους ήταν ολοφάνερες. Ευτυχώς που μας φώναξαν γρήγορα οι υπάλληλοι του σταδίου και μπήκαμε σε ασφαλές μέρος, αλλιώς θα θρηνούσαμε και άλλα θύματα», λέει με τρεμάμενη φωνή γυναίκα που είχε πάει βόλτα το παιδί της στην «Αγιά Σοφιά». Στις 11 το βράδυ, επικρατεί χάος. Οι Κροάτες και οι Ελληνες συνεργοί τους επιτίθενται πρώτα στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ που βρίσκεται στο γήπεδο, με τον υπάλληλο να καταφέρνει τελευταία στιγμή να ασφαλίσει τις πόρτες του. Ακολουθεί έφοδος στα καφέ, με τον κόσμο να τρέχει να κρυφτεί. Λιγοστοί οπαδοί της ΑΕΚ σπεύδουν στο σημείο και ξεκινούν να διαπληκτίζονται μαζί τους σε μια μεγάλη ακτίνα. Διμοιρίες των ΜΑΤ κάνουν την εμφάνισή τους ελάχιστα λεπτά μετά. «Οι συμπλοκές δεν κράτησαν πάνω από 5 με 10 λεπτά. Η Αστυνομία τούς κυνήγησε μέχρι τον σταθμό του τρένου», συμπληρώνει ένας ακόμη αυτόπτης μάρτυρας. Μετά τη λήξη της συμπλοκής, άτομα κείτονται αιμόφυρτα και ένα από αυτά, ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής, ψυχορραγεί στην πεζογέφυρα. Το κακό είχε ήδη συμβεί.

Άνθρωπος-«κλειδί»

Ένας 27χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, με κακουργηματικό παρελθόν που αφορά αδικήματα αθλητικής βίας αλλά και κοινού ποινικού δικαίου, είναι για τους αξιωματικούς της Ασφάλειας ο άνθρωπος-«κλειδί» για να αποκαλυφθεί η οργάνωση των 120 Κροατών χούλιγκαν.

Ο συγκεκριμένος σεσημασμένος χούλιγκαν συνελήφθη μαζί με τους Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μαζί με έναν ακόμη Έλληνα και έναν Αλβανό, επίσης οργανωμένοι οπαδοί και οι δύο. Αυτοί θεωρούνται μέλη μιας ομάδας τουλάχιστον πέντε Ελλήνων που φέρονται ότι βοήθησαν τους Κροάτες χούλιγκαν. «Υποδέχθηκαν το κονβόι των Κροατών στο Κιάτο, τους κατηύθυναν για να κινηθούν μέσω της Αττικής Οδού μέχρι τον σταθμό του ΗΣΑΠ “Ειρήνη” και εκεί τους εξόπλισαν με καδρόνια, σιδηρολοστούς και βόμβες μολότοφ, για να ολοκληρωθεί από εκεί η διαδρομή τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ», λένε στην «R» αστυνομικές πηγές.

Ο βασικός ύποπτος, μάλιστα, είναι ιδιοκτήτης καφετέριας που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η οποία δέχθηκε επίθεση με πέτρες την επομένη της δολοφονικής επίθεσης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στην ίδια καφετέρια είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2022, βάσει εντάλματος που αφορούσε τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τουλάχιστον 40 οπαδούς του Παναθηναϊκού, από τους οποίους αναγνωρίστηκαν οι 16. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της συγκεκριμένης υπόθεσης, μέλη της ομάδας αυτής πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε συνδέσμους οπαδών του Ολυμπιακού σε διάφορες περιοχές της Αττικής, χρησιμοποιώντας βόμβες μολότοφ και εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ παράλληλα είχαν κάνει και πολλές επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων προσώπων τα οποία λήστευαν. Η δράση της ομάδας αυτής διήρκεσε από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ για να ολοκληρωθεί η έρευνα και να εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης χρειάστηκαν πολύμηνες φυσικές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Ο δολοφόνος

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ανέλαβαν την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, θεωρούν πως μπορούν να φτάσουν στον δολοφόνο του όχι μόνο από μαρτυρίες ή φυσικά ευρήματα από το σημείο της δολοφονίας, αλλά και μέσω της ομάδας των οπαδών του Παναθηναϊκού που βοήθησαν τους Κροάτες σε όλες τις κινήσεις τους. Εκτιμούν πως σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα έφταναν οι Κροάτες στο γήπεδο της ΑΕΚ και μάλιστα από μια κλειστή ομάδα Ελλήνων, οι οποίοι, αρχικά, ανακοίνωσαν στα μέλη των συνδέσμων τους πως θα υποδέχονταν τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη λέσχη συνδέσμου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, σημείο στο οποίο συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα της 7ης Αυγούστου 250 οπαδοί του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει και η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας, σκόπευαν να τους φιλοξενήσουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη γύρω περιοχή των Αμπελοκήπων και να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε καφετέριες της περιοχής. Τελικά αποδείχθηκε πως αυτή η μικρή ομάδα των οπαδών του Παναθηναϊκού είχε σχεδιάσει μαζί με τους Κροάτες χούλιγκανς μια εντελώς διαφορετική στρατηγική με στόχο το γήπεδο της ΑΕΚ.

Οι νεοναζί από το Ζάγκρεμπ

Μαύρα ρούχα, καλυμμένο πρόσωπο, ξυρισμένο κεφάλι, σβάστικες, όπλα και συνθήματα μίσους είναι τα απολύτως απαραίτητα για έναν οργανωμένο φανατικό οπαδό της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι διαβόητοι Bad Blue Boys, που ιδρύθηκαν το 1986, είναι γνωστοί σε όλη την Ευρώπη για τη βίαιη δράση τους εντός και εκτός γηπέδων. Η αρχή έγινε το 1990, όταν οι ΒΒΒ αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για το εθνικιστικό κίνημα της χώρας. Προσέφεραν ανοιχτά τη στήριξή τους στον Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος τασσόταν υπέρ της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και μετέπειτα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Κροατίας. Οι ΒΒΒ δεν προσπάθησαν μόνο να επηρεάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ υπέρ του Τούτζμαν, αλλά προκάλεσαν και επεισόδια που οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν προπομπό του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Στο ντέρμπι μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα, στις 13 Μαΐου του 1990, οι ΒΒΒ προκάλεσαν επεισόδια που οδήγησαν σε χάος. Ποδοσφαιριστές, οπαδοί και αστυνομικοί συγκρούστηκαν σε μια σύρραξη που αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία, ο Τούτζμαν διέκοψε τις σχέσεις με τους ΒΒΒ. Αυτό, όμως, δεν μείωσε την επιρροή που ασκούσαν οι νεοναζί χούλιγκανς. Οι ΒΒΒ συνέχισαν ανενόχλητοι να προκαλούν ζημιές σε γήπεδα, δρόμους και καταστήματα, να τρομοκρατούν ή και να ξυλοκοπούν οπαδούς αντίπαλων ομάδων και να ταξιδεύουν εκτός Κροατίας, σκορπίζοντας τον πανικό με τα νεοναζιστικά τους λάβαρα, τα ρόπαλα και τα καδρόνια, ενώ οι μετακινήσεις τους παρέπεμπαν σε τάγματα εφόδου.

Η πρώτη φορά που ταξίδεψαν μαζικά για αγώνα της ομάδας τους στο εξωτερικό ήταν το 1984 στο Μπέργκαμο – πριν ακόμα οργανωθούν σε σύλλογο. Από τα επεισόδια που προκάλεσαν, τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι και σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Εκτοτε, δεν έχουν σταματήσει να προκαλούν και να καταστρέφουν. Οι χούλιγκανς της Ντιναμό έχουν προκαλέσει επεισόδια σε Μιλάνο, Γλασκώβη, Αμβούργο και Σάλτσμπουργκ, ενώ η ιδεολογία και η δράση τους ξεφεύγουν από τα στενά όρια της οπαδικής βίας. Το 2021, πέντε μέλη των ΒΒΒ καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση με δύο χρόνια αναστολή για εξύβριση και υποκίνηση σε βία κατά γυναικών και παιδιών από τη Σερβία.

Δεσμοί εξουσίας

Ακόμα και σήμερα, οι σχέσεις των ΒΒΒ με την εξουσία, αλλά και με την ηγεσία του κροατικού ποδοσφαίρου προκαλούν ερωτήματα σχετικά με το αν και το κατά πόσο θέλουν και μπορούν οι Αρχές να περιορίσουν τη νεοναζιστική δράση τους. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός πολιτισμού της χώρας, Ζλάτκο Χασανμπέγκοβιτς, υπήρξε δραστήριο μέλος των ΒΒΒ. Ρεπορτάζ της ερευνητικής ιστοσελίδας Red Pepper αναφέρει πως υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους νεοναζί των ΒΒΒ και ακροδεξιούς θύλακες της Κροατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (HNS).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται πως η ομοσπονδία κυριαρχείται από ανθρώπους που πλούτισαν μέσω δραστηριοτήτων μαύρης αγοράς ή ύποπτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και που τώρα έχουν στενούς δεσμούς με ορισμένα μέλη της πολιτικής ελίτ, κυρίως μεταξύ του εθνικιστικού κόμματος HDZ.

Μιχάλης Κατσουρής

Αετός παντοτινός

Γιος υπαλλήλου του δήμου, ο αδικοχαμένος 29χρονος συνέβαλε εθελοντικά στην προστασία των αδέσποτων και στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή του. Δεν προκαλούσε, δεν έκανε φασαρίες. Κοιτούσε τη δουλειά του για να βοηθάει την οικογένειά του. Ο Μιχάλης Κατσουρής ήταν ένας ήσυχος νέος, με μετρημένη συμπεριφορά. Λάτρευε παθολογικά την ΑΕΚ, ζούσε και ανέπνεε γι’ αυτήν. Καλόκαρδος, με αλτρουισμό και κοινωνική ευαισθησία, αγαπούσε τη γενέτειρά του την Ελευσίνα και μοχθούσε για το κοινό καλό. Πρώτος να συνδράμει όταν οι φωτιές την έζωσαν, το περσινό καλοκαίρι, αρωγός ενεργός στη σίτιση και στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων της περιοχής του, ενώ πίστευε πολύ στον Θεό.

Ο πατέρας του εργαζόταν στον δήμο Ελευσίνας. Τον παραδέχονταν όλοι για την οικογένεια που είχε δημιουργήσει και που χέρι δολοφόνου τη χαράκωσε άγρια την περασμένη Δευτέρα. Τότε που ο Μιχάλης του βγήκε για έναν καφέ, λέγοντάς τους «δεν θα αργήσω». Μα άργησε πολύ… Έκλαψε και ο Θεός στο τελευταίο αντίο του. Οι φίλοι της ΑΕΚ τον αποχαιρέτησαν με κίτρινα λουλούδια στα χέρια. Το φέρετρο ήταν στολισμένο με κίτρινα τριαντάφυλλα και κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας. Η οικογένειά του αντί στεφάνων ζήτησε για όποιον το επιθυμεί δωρεά υπέρ του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στους αριθμούς λογαριασμών: Alpha Bank: IBAN: GR26 0140 1520 1520 0200 2000 515. Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: IBAN: GR20 0110 0800 0000 0804 8089 836. Στην κατάθεση χρειάζεται να δηλωθούν το ονοματεπώνυμο του δωρητή και η φράση «ΜΙΧΑΛΗΣ». Προσφορά ακόμη και στο τέλος του. Γιατί αυτός ήταν ο Μιχάλης. Αετός παντοτινός.

«Σκληρά μέτρα και τιμωρίες για να μην το ξαναζήσουμε»

Πέντε κορυφαίοι πρώην ποδοσφαιριστές που έγραψαν Ιστορία στα γήπεδα μιλούν στην «R» για τα γεγονότα που συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα.

Tη λήψη σκληρών και στοχευμένων μέτρων που θα βάλουν μια και καλή ταφόπλακα στο νοσηρό φαινόμενο της βίας, με αφορμή έναν ακόμη άδικο θάνατο νέου ανθρώπου, προτείνουν παίκτες-θρύλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις πέντε μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Οι Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Κωνσταντίνου και Ντίνος Κούης ξεδιπλώνουν στη Realnews τις σκέψεις τους για τον χαμό του 29χρονου Μιχάλη αλλά και για τη γάγγραινα της βίας, που μολύνει όλο και περισσότερο τον βασιλιά των σπορ.

Θωμάς Μαύρος: «Περιθώριο χρόνου δεν υπάρχει, ό, τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει… χθες»

«Πρώτα απ’ όλα, συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιχάλη. Δεν περιγράφεται με λόγια το τι τραβάνε οι άνθρωποι, από το πουθενά να χάνουν το παιδί τους, τρέλα σου έρχεται. Με τέτοια συμβάντα σκοτώνουν το ποδόσφαιρο και άντε να πειστεί μετά ο απλός φίλαθλος που θα ξεκινήσει να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι ότι θα επιστρέψει σώος στο σπίτι του. Αν δεν ληφθούν και κυρίως αν δεν εφαρμοστούν μέτρα σοβαρά, ακόμα και σκληρά, αν χρειαστεί, το φαινόμενο θα γιγαντωθεί και θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πού είναι οι εποχές οι άλλες, όταν οι οπαδοί και των δύο ομάδων κάθονταν δίπλα-δίπλα και έβλεπαν το ματς χωρίς να προσβάλλουν ο ένας τον άλλον, πόσο μάλλον να επιχειρούν να του επιτεθούν και να τον βλάψουν; Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ειρήνη, χαρά, ξεκούραση, εκτόνωση από την καθημερινότητα και όχι κάτι το βάρβαρο και το απεχθές. Και να προσθέσω επίσης ότι περιθώριο χρόνου δεν υπάρχει, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει… χθες, που λέει ο λόγος. Οπως πάει, θα τον διώξουν τον κόσμο από τα γήπεδα, θα τον στρέψουν μακριά από το πιο όμορφο σπορ. Το παράδειγμα της Αγγλίας είναι απολύτως σαφές, με σκληρά και γρήγορα μέτρα καθάρισαν τις εξέδρες τους σε χρόνο μηδέν. Αρα, μπούσουλας υπάρχει, βούληση όμως; Να απαντήσουν οι έχοντες και κατέχοντες».

Γιώργος Κούδας: «Νιώθω σαν να σκότωσαν εμένα»

«Υπηρέτησα πολλά χρόνια τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο και νιώθω σαν να σκότωσαν εμένα… Λόγια δεν είναι εύκολο να πεις μπροστά σε αυτήν την τραγωδία. Είχαμε τον Αλκη μας εδώ, τώρα ο Μιχάλης και αύριο Κύριος οίδε ποιος άλλος. Υπήρχε ο νόμος για το ιδιώνυμο, καταργήθηκε, κάτι πρέπει να γίνει, δεν πάει άλλο. Και ειδικά στη συγκεκριμένη περίσταση, από τη στιγμή που πρόκειται για ευρωπαϊκό παιχνίδι, να επέμβει η UEFA, αλλά να το κάνει άμεσα και με τρόπο εμφατικό, όχι με ανακοινώσεις. Η Αγγλία, δηλαδή, πώς καθάρισε τους χούλιγκαν; Πήραν μέτρα άμεσα, στοχευμένα και προς τη σωστή κατεύθυνση, ας γίνει το ίδιο και εδώ, πριν συνεχίσουμε να θρηνούμε νεκρούς. Οι στιγμές είναι απολύτως κρίσιμες και όλοι αναρωτιόμαστε μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό το χάλι. Γνώμη μου είναι ότι οι κούφιες δηλώσεις και οι εξαγγελίες δεν βοηθούν και οδηγούν στο πουθενά. Σχέδιο συγκεκριμένο και να εφαρμόζονται οι νόμοι, αυτή είναι η μόνη λύση. Διότι δεν αρκεί να ψηφίζονται νόμοι, πρέπει και να εκτελούνται, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Μόνο τότε θα μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε βάσιμα για το αύριο. Είναι όμορφο το ποδόσφαιρο, ας σταματήσουμε να το μαυρίζουμε».

Νίκος Αναστόπουλος: «Έκαναν το Ζάγκρεμπ – Αθήνα Ομόνοια – Νέα Φιλαδέλφεια»

«Με λύπη μου διαπιστώνω ότι το κομμάτι της βίας, αντί να μειώνεται, εξαπλώνεται. Και όσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, η πληγή θα ανοίγει πιο πολύ. Σας θυμίζω ότι στην Αγγλία, με νόμο επί Θάτσερ, ο χουλιγκανισμός κόπηκε μαχαίρι. Αραγε, όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να πράξουμε το ίδιο; Σκότωσαν το παιδί στον Αρη και τώρα ήρθε ο χαμός του Μιχάλη, τι να πω, δεν ξέρω… Ξεκινά πομπή αυτοκινήτων από την Κροατία, διασχίζοντας τη μισή Ελλάδα, και δεν παίρνει κανένας χαμπάρι. Εκαναν το Ζάγκρεμπ – Αθήνα Ομόνοια – Νέα Φιλαδέλφεια, από εθνικές οδούς, Αττική Οδό, τίποτα, κύριοι περνούσαν, ανενόχλητοι. Δεν υπήρξε ένας να φιλοτιμηθεί, να αναρωτηθεί, να ρωτήσει, να ελέγξει πού πάνε όλοι αυτοί, διότι για βόλτα και διακοπές δεν έρχονταν προφανώς. Αν δεν τιμωρηθεί ένας παραδειγματικά για να βάλουν οι υπόλοιποι μυαλό, δεν θα αλλάξει κάτι και θα γίνονται τα ίδια και χειρότερα. Η ατιμωρησία γεννά περισσότερη βία, μπορεί αυτό να γίνει αντιληπτό και κατανοητό; Να θεσπιστεί ένα σκληρό πλαίσιο με πολυετείς φυλακίσεις, που όμως θα τηρούνται και οι παραβάτες δεν θα μπαινοβγαίνουν, αλλά θα μένουν μέσα μέχρι να εκτίσουν την ποινή τους. Ξέρετε, νομίζω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα, εμείς είμαστε που τα δυσκολεύουμε, με πράξεις και παραλείψεις. Και το ξαναλέω, ένας να τιμωρηθεί παραδειγματικά, θα δείτε πόσο πιο πολύ θα το σκεφτούν άλλοι να φερθούν το ίδιο».

Βασίλης Κωνσταντίνου: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναλάβουν δράση»

«Ό,τ ι και αν πει κανείς για ένα τόσο θλιβερό συμβάν δεν θα φτάσει να απαλύνει τον πόνο εκείνων που έχασαν το παιδί τους. Αδύνατον! Το ζήτημα είναι τι οφείλουμε να πράξουμε εμείς οι υπόλοιποι, γιατί το κακό παράγινε. Πρέπει, κάποια στιγμή, στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρεθούν σε θέση να απαξιώσουν και μαζί να αποβάλουν οριστικά τη βία από τον ελληνικό αθλητισμό και όχι μόνο από το ποδόσφαιρο. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν οι κατέχοντες εξουσία, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πρόεδρο ερασιτεχνικού σωματείου, κινηθούν δυναμικά, συμμετέχοντας σε μια καθολική προσπάθεια ο καθένας από το πόστο του. Θυμάμαι πως, όταν ήταν υπουργός ο Ορφανός, υπήρχε σε ισχύ νόμος που όριζε ότι όποιος συλλαμβανόταν να βιαιοπραγεί έμπαινε φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη του, χωρίς στο μεταξύ η έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η βία στη ρίζα της και όχι όταν ο άλλος ξέρει καλά πως, και να καταδικαστεί, σε έναν δύο μήνες το πολύ θα σουλατσάρει ελεύθερος. Ετσι δεν κάνουμε δουλειά. Και κάτι ακόμη. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως οι πιο ισχυροί παρεμβαίνουν συχνά στα θέματα αυτά για να γλιτώνουν γνωστούς και φίλους τους που παρεκτρέπονται. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, πιστέψτε με».

Ντίνος Κούης: «Να πηγαίνουμε στα σχολεία και να μιλάμε στα παιδιά»

«Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα και έχουν επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την εποχή που μεγάλωσα και έπαιξα μπάλα. Τότε όλοι μας, συμπαίκτες και αντίπαλοι, ήμασταν ένα, καθόμασταν δίπλα-δίπλα και τέτοια σκηνικά φρίκης δεν υπήρχαν. Μόνο η πολιτεία μπορεί να τα σταματήσει, με πιο αυστηρούς νόμους και μηδαμινή ανοχή στο έγκλημα. Διότι, όταν αυτός που θα καταδικαστεί για 30 χρόνια π.χ. και γνωρίζει ότι μετά από τρία χρόνια θα αποφυλακιστεί, δεν θα προβληματιστεί για να σκοτώσει ξανά. Μια τρύπα στο νερό κάνουμε έτσι. Επίσης, είναι και θέμα παιδείας και αρχών που δίνονται από το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό το πώς γαλουχείται ένα παιδί. Διατυπώνω μια σκέψη δική μου. Μήπως θα έπρεπε εμείς, οι πιο παλιοί, να πηγαίνουμε πού και πού στα σχολεία και να μιλάμε στα παιδιά για το ευ αγωνίζεσθαι και για τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Να δίνουν το “παρών” στην εξέδρα, αλλά να μην απογοητεύονται στην ήττα, και αυτή στο παιχνίδι είναι. Και μια ευχή: να είναι ο Μιχάλης το τελευταίο θύμα. Αλλη τέτοια συντριβή δεν αντέχεται».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ