Ναυάγιο στην Πύλο: Τι απαντά το Λιμενικό στο δημοσίευμα του BBC

Το αλιευτικό σκάφος με τους μετανάστες διήνυσε συνολικά περίπου 30 ναυτικά μίλια, από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθισή του, στα ανοιχτά της Πύλου, απαντά το Λιμενικό στο χθεσινό δημοσίευμα-ανάλυση του ΒΒC, που ανέφερε ότι το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο για επτά ώρες πριν από το ναυάγιο του.

Ναυάγιο στην Πύλο: «Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη στους διακινητές» – Τι λέει στο enikos.gr δικηγόρος

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η επί τόσες ώρες ακινησία του πλοίου δείχνει πως το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια. Το BBC ανέφερε ότι έχει θέσει τα στοιχεία του υπόψη των ελληνικών αρμοδίων αρχών, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση ακόμα.

«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ.», τονίζει, μεταξύ άλλων, το Λιμενικό.

Ναυάγιο στην Πύλο: Απολογούνται σήμερα οι 9 κατηγορούμενοι για διακίνηση μεταναστών

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Η απάντηση από το Λιμενικό ήρθε το μεσημέρι της Δευτέρας (19/6) με ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζεται το χρονικό της προσέγγισης του σκάφους με τους μετανάστες, λίγο πριν από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Ναυάγιο στην Πύλου: «Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου» – Μαρτυρίες σοκ για τη δράση των διακινητών

Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..

Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.

Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..

Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ