Ναυάγιο στην Πύλο: Το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο επί επτά ώρες, υποστηρίζει το BBC

Το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, ήταν ακινητοποιημένο για επτά ώρες πριν από το ναυάγιο του, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει το ΒΒC.

Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης για την έρευνά του επικαλείται στοιχεία από την ανάλυση της κίνησης των πλοίων στην περιοχή. Η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος δεν κινείτο επί τουλάχιστον επτά ώρες πριν να ανατραπεί, γράφει το BBC. Το βρετανικό μέσο υποστηρίζει ότι η επί τόσες ώρες ακινησία του πλοίου δείχνει πως το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια και ότι έχει θέσει τα στοιχεία του υπόψη των ελληνικών αρμοδίων αρχών, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση ακόμα. Μάλιστα δημοσιεύει και την εικόνα εντοπισμού του αλιευτικού από την MarineTraffic, για την ακρίβεια δημοσιεύει την θέση που βυθίστηκε.


Η φωτογραφία δείχνει την θέση που βυθίστηκε το αλιευτικό και όχι το ίδιο το σκάφος, γιατί δεν διέθετε ανιχνευτή θέσης και έτσι δεν εμφανίζεται στον χάρτη. Το ίδιο ισχύει και με τα σκάφη του Λιμενικού και τα άλλα στρατιωτικά σκάφη που δεν είναι υποχρεωμένα να δείχνουν την θέση τους.

Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, αναφέρει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος με τους μετανάστες γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.
Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη θάλασσα, αναφέρει ότι έλαβε μια κλήση στις 12:17 GMT που έλεγε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο, γράφει το BBC.

«Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και φωτογραφίες που πιστοποιήθηκαν από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ναυτιλιακά ημερολόγια, για να αναλύσουμε την κίνηση των σκαφών στην περιοχή τις επόμενες ώρες», αναφέρει το ρεπορτάζ.  Το animation της θαλάσσιας κυκλοφορίας δείχνει ένα πλοίο με το όνομα Lucky Sailor να στρέφεται απότομα βόρεια στις 15:00 GMT.
Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor μας έδωσε το ημερολόγιό του και επιβεβαίωσε ότι του είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει τη βάρκα των μεταναστών και να δώσει φαγητό και νερό, γράφει το BBC.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ