Ναυάγιο στην Πύλου: «Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου» – Μαρτυρίες σοκ για τη δράση των διακινητών

Στον ανακριτή, με βαρύτατες κατηγορίες, οδηγούνται τη Δευτέρα οι εννιά Αιγύπτιοι διακινητές των μεταναστών, ενώ οι πακιστανικές Aρχές συνέλαβαν δέκα άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα δουλεμπορίας.

Εκτιμάται ότι πάνω από 200, ίσως και 300 Πακιστανοί επέβαιναν στο πλοίο.

Οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις για τη βαναυσότητα των διακινητών και τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος σοκάρουν.

«Δεν είναι στη λίστα. Θέλω να τον βρω. Θέλω να με βοηθήσετε να τον βρω. Αυτή είναι η φωτογραφία του» λέει στην ΕΡΤ συγγενής αγνοούμενου.

«Μας χτυπούσαν και μας ταπείνωναν»

«Κάποιοι από τους διακινητές ζήτησαν νερό από ένα πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα τους πέταξε νερό όμως το πήραν όλο αυτοί (διακινητές) και σε εμάς δεν έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε εμάς νερό. Μας φοβέριζαν συνέχεια και έδιναν να πιούμε βρώμικο νερό ενώ αυτοί έπιναν καθαρό» λέει 24χρονος διασωθείς.

«Μας έδιναν φαγητό μόνο αν τους δίναμε λεφτά. Μας έβριζαν και μας χτυπούσαν» λέει ένας άλλος, 23χρονος.

«Εγώ πήδηξα στη θάλασσα όμως επειδή δεν ήξερα κολύμπι, καθόμουν ανάσκελα και περίμενα να με σώσουν. Η γυναίκα και τα παιδιά μου πνίγηκαν γιατί βρίσκονταν στην καμπίνα του σκάφους» πρόσθεσε.

«Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου»

Οι διακινητές δεν δίστασαν να στοιβάξουν τους ανθρώπους παντού μέσα στο αλιευτικό, ακόμα και στα ψυγεία.

«Ήταν περίπου 200 Πακιστανοί και αυτοί ήταν στο ψυγείο του πλοίου. Υπήρχαν Αιγύπτιοι, Αφρικανοί, οικογένειες, παιδιά, γυναίκες που ήταν μέσα στο πλοίο» λέει ξάδελφος αγνοούμενου στο BBC.

Ολοκληρώνονται οι έρευνες των διασωστών

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων βαίνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους, καθώς θεωρείται πλέον απίθανο να βγήκε κάποιος ζωντανός από το πλωτό φέρετρο που μετέφερε τους μετανάστες.

Στην Καλαμάτα οι συγγενείς των αγνοουμένων μάταια ρωτούν για τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ σήμερα τελέστηκε τρισάγιο για τα θύματα του ναυαγίου.

“Η σημερινή ημέρα είναι το επιστέγασμα μιας δραματικής περιόδου όπου συνάνθρωποί μας, που εξαιτίας του μεταναστευτικού λαθρεμπορίου προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αξία και την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής” ανέφερε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Συλληπητήριο μήνυμα για τα θύματα της μεγάλης ναυτικής τραγωδίας έστειλε από την Κυριακάτικη προσευχή ο Πάπας Φραγκίσκος. «Ανανεώνω τις προσευχές μου για όσους έχασαν τη ζωή τους και παρακαλώ να γίνεται πάντα ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες» είπε.

Αλληλοκατηγορίες

Πίσω στο ΚΥΤ της Μαλακάσας επέστρεψαν και οι 9 που κλήθηκαν να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση για το ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ρίχνουν τα βέλη τους στους εννέα κατηγορούμενους για τη διακίνηση των εκατοντάδων απεγνωσμένων ανθρώπων, αρνούμενοι κάθε δική τους εμπλοκή.

Στις 11:00 της Δευτέρας θα περάσουν την πόρτα του ανακριτή οι 9 Αιγύπτιοι για να απολογηθούν.

Στη δομή της Μαλακάσας συρρέουν για τρίτη ημέρα φίλοι και μέλη οικογενειών των επιζώντων ναυαγών για να τους δώσουν κουράγιο, αλλά και απελπισμένοι συγγενείς αγνοουμένων, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους δικούς τους ανθρώπους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ