«Καλπάζει» η βία των ανηλίκων: Οι συμμορίες και τα μηνύματα μίσους στο TikTok

Σε έξαρση βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η παραβατική συμπεριφορά νεαρών μαθητών που χρησιμοποιούν το TikTok και το Instagram για να δείξουν τις βιαιοπραγίες τους σε βάρος συνομήλικών τους. Η αύξηση των ποσοστών όσον αφορά στη βία ανηλίκων προκαλεί «πονοκέφαλο» στις Αρχές, ενώ η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη σωστή χρήση τους. Πολλά είναι τα περιστατικά ξυλοδαρμών ανηλίκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων. Τα φαινόμενα βίας λαμβάνουν χώρα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Ρόδο, με τα επεισόδια πολλές φορές να προκαλούν σοκ εξαιτίας της αγριότητάς τους.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η Realnews αποκαλύπτει ακόμη ένα περιστατικό ακραίας βίας μεταξύ ανηλίκων, που αρχικά ξεκίνησε σε γυμνάσιο στην περιοχή του Ρέντη και πήρε άσχημες διαστάσεις μέσω των social media. Η κυρία Μαρία, η μητέρα του μαθητή της Β’ Γυμνασίου, μιλά στην «R» για τον Γολγο- θά που περνά ο γιος της τον τελευταίο χρόνο.

«Όλα ξεκίνησαν πέρυσι όταν ο γιος μου ήρθε από άλλη περιοχή στο γυμνάσιο στου Ρέντη. Οι νέοι του συμμαθητές, για κάποιον λόγο, δεν γνωρίζω ποιον, δεν τον δέχθηκαν. Από τότε συνεχώς τον έβριζαν και συχνά τον χτυπούσαν ελαφρά. Με έπαιρναν από το σχολείο και μου έλεγαν να πάω να πάρω τον γιο μου, γιατί είχε χτυπηθεί από άλλα παιδιά. Όταν ρωτούσα να μάθω τι ακριβώς έχει συμβεί, οι καθηγητές μού απαντούσαν “παιδιά είναι, έτσι κάνουν”», δηλώνει η μητέρα.

«Πόλεμος»

Όπως λέει η κυρία Μαρία, η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο, καθώς η συγκεκριμένη παρέα προχώρησε σε αναρτήσεις στα social media με τις οποίες καλούσε τους συμμαθητές του νεαρού αγοριού να τον ξυλοκοπήσουν και στη συνέχεια να τον… ταΐσουν στα αδέσποτα.

«Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο ένας από την παρέα που έχει κάνει τη ζωή του παιδιού μου κόλαση δημιούργησε μια κλειστή ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέβασε μια ανάρτηση για το παιδί μου, δημοσιεύοντας φωτογραφία του και παρακινώντας τα υπόλοιπα παιδιά, όταν τον δουν, να τον δείρουν».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά την ανάρτηση που είχε γίνει, οι συγκεκριμένοι ανήλικοι, γνωστοί και ως νταήδες του γυμνασίου, αμέσως μετά το σχόλασμα, στρίμωξαν το παιδί σε μια γωνία έξω από το σχολείο και του έριξαν γροθιές, κλοτσιές και γονατιές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να γεμίσει μώλωπες στο πρόσωπο. Τελικά, ο φύλακας του σχολείου αντιλήφθηκε τον άγριο καβγά των συμμαθητών και οι θύτες τράπηκαν σε φυγή. Αμέσως μετά, η διευθύντρια του σχολείου κάλεσε τη μητέρα και την ενημέρωσε για το περιστατικό.

«Πήγα στην Ασφάλεια, έκανα καταγγελία, ενώ κατέθεσε και το παιδί μου για τα όσα βίωσε. Σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κατάσταση που επικρατεί είναι γενικά απελπιστική», δηλώνει στην «R» η κυρία Μαρία και προσθέτει:

«Μιλάμε για “πόλεμο” του ΤikΤok και του Instagram. Δεν υπάρχουν κυρώσεις και φανταστείτε ότι, παρά τις δικές μας ενέργειες, ακόμα και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απευθυνθήκαμε, οι αναρτήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα», καταλήγει η μητέρα. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας ανηλίκων κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως άνω του 60% σε παραβατικές ενέργειες όπως η σωματική βλάβη, η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και η διάπραξη ληστειών και κλοπών.

Ενδεικτικά, το 2022 καταγράφηκαν συνολικά εννέα υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης, ενώ το 2023 υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς καταγράφηκαν 20 υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή ανηλίκων. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση και στις υποθέσεις σωματικής βλάβης, καθώς, από 102 περιπτώσεις που σημειώθηκαν κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2022, το αντίστοιχο φετινό χρονικό διάστημα τα περιστατικά αυτά εκτοξεύτηκαν στα 155.

Ακόμη, το 2023 σημειώθηκαν 59 υποθέσεις επικίνδυνης σωματικής βλάβης, από 35 το 2022, ενώ και τα περιστατικά απειλής σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 26 σε 50). Αίσθηση προκαλούν και τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τις κλοπές και τις ληστείες. Συγκεκριμένα, το 2022 καταγράφηκαν 435 υποθέσεις κλοπής, ενώ το 2023 αυξήθηκαν σε 623. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση στις ληστείες, καθώς, από 73 το 2022, καταγράφηκαν 134 το τρέχον έτος.

Υπερβολική χρήση

Τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται με την παραβατικότητα των ανηλίκων εξηγεί στην «R» η καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS και στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η διασύνδεση των social media με τις παραβατικές ενέργειες των ανηλίκων είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

  1. Ψηφιακή επιθετικότητα: Η δυνατότητα ανώνυμων επιθέσεων στα social media μπορεί να οδηγήσει σε προκλήσεις, προσβολές και κυβερνοεκφοβισμό.
  2. Σύγκριση και πίεση: Οι νέοι συχνά συγκρίνονται με τους άλλους στα social media, προσπαθώντας να προσαρμοστούν σε ιδανικά και να αποκτήσουν αναγνώριση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πίεση και άγχος.
  3. Υπερβολική χρήση: Η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να αποσπά την προσοχή από σημαντικές δραστηριότητες και να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς.
  4. Διάδοση αρνητικού περιεχομένου: Περιεχόμενο που προωθεί την παραβατικότητα ή τη βία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά των νέων. Σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα, όπως το TikTok, η προβολή αρνητικών προτύπων, όπως βία, αντικοινωνική συμπεριφορά ή αποστροφή για την εκπαίδευση, μπορεί να επηρεάσει τη νεολαία ώστε να αντιμετωπίζει αυτές τις συμπεριφορές ως αποδεκτές.

Αρνητικά πρότυπα

Η Κ. Ιωάννου αναφέρεται και στις συνέπειες στη συμπεριφορά των παιδιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι το αρνητικό περιεχόμενο που λαμβάνουν συνεχώς ενδεχομένως να μεταβάλει την αντίληψή τους.

«Το περιεχόμενο που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διαμορφώσει την αντίληψη των νέων για τον κόσμο γύρω τους. Αν εκτίθενται συχνά σε αρνητικά γεγονότα, μπορεί να επηρεαστεί η αντίληψή τους για την πραγματικότητα. Αρνητικό περιεχόμενο, όπως βίντεο που προωθούν τη βία ή ανεπιθύμητες συμπεριφορές, μπορεί να επηρεάσει τις ενέργειες και τη συμπεριφορά των νέων, καθώς μπορεί να τα ενθαρρύνει να αντιγράψουν αυτές τις συμπεριφορές».

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αυτά καθαυτά η αιτία της παραβατικότητας, αλλά μπορούν να επιδράσουν στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις πιέσεις του σύγχρονου κόσμου. Γι’ αυτό οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται οι νέοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προωθούν την ψηφιακή παιδεία και την κριτική τους σκέψη, προκειμένου να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το αρνητικό περιεχόμενο με υγιή τρόπο.

«Η σχέση μεταξύ αύξησης της παραβατικότητας των ανηλίκων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, είναι ένα σύνθετο θέμα και δεν μπορεί να απαντηθεί απλά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των νέων, αλλά δεν είναι η μοναδική αιτία της παραβατικότητας. Πολλοί παράγοντες, όπως η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, η περιβαλλοντική επίδραση και η προσωπική ανάπτυξη, επίσης, επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους», σημειώνει στην «R» η Κ. Ιωάννου και καταλήγει: «Είναι σημαντικό να μη γενικεύουμε και να επικεντρωθούμε σε εκπαιδευτικά μέτρα, ψηφιακή παιδεία και υποστήριξη για τη νεολαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα».

Συμπλοκές

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής (24/9) δύο 15χρονοι νεαροί τραυματίστηκαν από την άγρια συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων στην Κηφισιά. Όλα ξεκίνησαν για τα «μάτια» μιας κοπέλας. Στη συμπλοκή συμμετείχαν δύο ομάδες νεαρών. Η πρώτη, που έκανε την επίθεση, αποτελείτο από εννέα άτομα, ενώ η ομάδα που δέχθηκε την επίθεση απαρτιζόταν από 11 άτομα. Εφιαλτικές στιγμές έζησε και μια μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, όταν ένας συμμαθητής της την απείλησε με έναν σουγιά και στη συνέχεια της έσκισε τη φόρμα που φορούσε. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Δευτέρας (25/9) εντός του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου, όπου βρισκόταν η μαθήτρια που δέχθηκε την επίθεση, καθώς και μαθητές από άλλο σχολείο της περιοχής. Η ανήλικη μαθήτρια ενημέρωσε τη μητέρα της και μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Μετά από αναζήτηση, συνελήφθη τόσο ο μαθητής όσο και ο πατέρας του.

Διαβάστε εδώ και εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ