Το deadline του ΕΚΟΜΕ προκαλεί συναγερμό στα κανάλια – Ζητείται παράταση για να μη μείνουν σειρές εκτός επιδότησης

Παράταση στο deadline που θέτει το ΕΚΟΜΕ για τις αιτήσεις επιδότησης των νέων σειρών ζητούν τα κανάλια, που κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της επιχορήγησης, αν δεν προλάβουν την προθεσμία. Ενόψει της μετάβασης στο νέο πλαίσιο επιδοτήσεων, το ΕΚΟΜΕ ορίζει ότι τα κανάλια και οι εταιρείες παραγωγής έχουν περιθώριο έως τις 5 Μαΐου (Κυριακή του Πάσχα) για να καταθέσουν αιτήσεις επιδότησης για τις νέες σειρές, με βάση το προηγούμενο καθεστώς, ενώ στη συνέχεια η πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων θα κλείσει για πέντε μήνες.

Το… στενό deadline προκαλεί ασφυκτική πίεση στα κανάλια, που σπεύδουν μέσα στο Πάσχα να «κλειδώσουν» όλες τις λεπτομέρειες των νέων σειρών ώστε να μη βρεθούν εκτός πλαισίου επιδότησης. Για να κατατεθεί η αίτηση θα πρέπει να δηλωθούν το ακριβές κόστος, ο αριθμός των επεισοδίων, το χρονοδιάγραμμα των γυρισμάτων, καθώς και οι βασικοί συντελεστές (πέντε ηθοποιοί του πρωταγωνιστικού καστ, ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος). Πηγές της τηλεοπτικής αγοράς αναφέρουν ότι, παρά τον αγώνα δρόμου, πολλές παραγωγές δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας, ενώ στις περισσότερες σειρές έχουν κλείσει μόνο ένας ή δύο ηθοποιοί. Για την ώρα, το ΕΚΟΜΕ επιμένει ότι η προθεσμία για την αίτηση υπαγωγής στο επενδυτικό σχέδιο θα λήξει την Κυριακή του Πάσχα, ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις από τα κανάλια.

Το αίτημα των τηλεοπτικών σταθμών και των παραγωγών είναι να δοθεί παράταση 10 ημερών, έως τις 15 Μαΐου, ώστε να μη μείνει κανείς εκτός. Με βάση το σενάριο που επικρατεί, το στενό deadline επιλέγεται εσκεμμένα, με στόχο να περάσουν λιγότερες σειρές στο πλαίσιο επιδότησης και να είναι μειωμένο το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει το ΕΚΟΜΕ σε τηλεοπτικές παραγωγές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδας Χριστόπουλος ανέφερε στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών ότι το ΕΚΟΜΕ δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για μερικούς μήνες, προκειμένου να βγει το πλάνο των αποπληρωμών, καθώς από τις 404 αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στο ΕΚΟΜΕ οι μισές είναι αποπληρωμένες, ενώ, όπως ανέφερε, από τον Οκτώβριο και μετά έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ σε οπτικοακουστικά έργα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ