Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Φλωρίδης: Προτροπή σε βία, αυτά που λέει ο κ. Βελόπουλος – Τεράστια επιτυχία οι συλλήψεις για την υπόθεση Λυγγερίδη

«Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εν τω μεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα, ενώ είχε γίνει αυτό[…]», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στο τι έχει αλλάξει ως προς τις ποινές με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι «υπάρχει διάταξη, η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος ότι έχουμε προληπτικά μέτραγια ακραία φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, , η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη. Από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη, που σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα, λοιπόν, για να συνεννοούμαστε αυτή τη διάταξη, για την οποία σας μιλώ δεν την ψήφισαν. Την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι αν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης εκτιμήσουν ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα μπορούν να κάνουν έφεση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ