Κακοκαιρία Elias: Αγωνία στην Λάρισα – Εκκένωση του χωριού Σωτήριου και μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές

Εντείνονται οι φόβοι για πλημμύρες στην Λάρισα, που δοκιμάζεται εκ νέου από την κακοκαιρία Elias.

Κακοκαιρία Elias: Σάρωσαν οι πλημμύρες τις Ροβιές Ευβοίας – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Λίγο πριν τις 16:30 ήχησε και πάλι το 112 για εκκένωση του χωριού Σωτήριου, που χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία Daniel. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να φύγουν από το χωριό με προορισμό την Λάρισα, καθώς η περιοχή έχει άρχισε να πλημμυρίζει. Αμέσως μόλις εστάλη το μήνυμα οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, που χτύπησε τις καμπάνες για να ειδοποιήσει όλους τους κατοίκους.

Ο φόβος των κατοίκων είναι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες. Έτσι οι κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους με οχήματα της πυροσβεστικής και τρακτέρ.

Η κακοκαιρία Elias «σφυροκοπά» την βόρεια Εύβοια – «Ηλικιωμένη ανέβηκε στην ταράτσα για να σωθεί» 

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του χωριού Αρμένι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθώς στην περιοχή αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Την ίδια στιγμή σημειώνονται νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην Λάρισα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα onlarrisa.gr, νωρίς το απόγευμα οι κάτοικοι στο χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, στον οικισμό Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας και πάλι στον δήμο Κιλελέρ και στον οικισμό Δήμητρα Αγιάς έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισε το 1ο Πειραματικό Λύκειο Αμαρουσίου από τη νεροποντή – Δεν έγιναν μαθήματα – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να διορθώσουν τη βλάβη. Ωστόσο ακόμη δεν έχει δοθεί ο ακριβής χρόνος αποκατάστασης.

Διακοπή κυκλοφορίας στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ

Παράλληλα το πρωί ανακοινώθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ.

Πιο αναλυτικά από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης των βλαβών του οδικού δικτύου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, του δεξιού και του αριστερού παράπλευρου οδικού δικτύου του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. από τον Α/Κ Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918) έως τον Α/Κ Νίκαιας (χ/θ 348+106) έως την 11-10-2023.

Υπενθυμίζεται ότι, ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων:

§ στον ανατολικό και δυτικό παράδρομο του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των παραδρόμων, από το ύψος του Α/Κ Νίκαιας έως τα όρια του νομού Λάρισας με το νομό Μαγνησίας (εδαφική αρμοδιότητα Λάρισας) &

§ στο δεξιό και αριστερό τμήμα του παράπλευρου οδικού δικτύου του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τον Α/Κ Βελεστίνου έως τα όρια του νομού Μαγνησίας με το νομό Λάρισας (εδαφική αρμοδιότητα Μαγνησίας).

Κακοκαιρία Elias: Οι 4 περιοχές που απειλεί τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία Elias πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας. Το μεσημέρι της Τετάρτης 27/9 επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Πολύ έντονα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην κεντρική και ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με το Μeteo.gr

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 είχαν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της σημερινής ημέρας εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

κακοκαιρία Elias

Τα φαινόμενα, σε πρώτη φάση, θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Αύριο τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ