Χίος: Πολλαπλές «εκρήξεις» από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο – Οι αντιδράσεις για το έθιμο και η απάντηση του Δήμου

Πολλές «εκρήξεις» έχει προκαλέσει ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου. Το έθιμο το οποίο… καλά κρατεί εδώ και 500 χρόνια στην περιοχή και έχει γίνει διάσημο διεθνώς, προσελκύοντας τουρίστες από όλον τον κόσμο στο νησί κάθε Πάσχα, έχει διχάσει τους κατοίκους.

Χίος: Να μπει τέλος στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου ζητούν κάτοικοι του Βροντάδου – «Δεν υπάρχει ανομία μόνο στην Μύκονο»

Της Εύης Κατσώλη

Την ίδια στιγμή, οι “ρουκετατζήδες” διαμαρτύρονται έντονα για την υπερβολική αστυνόμευση των τελευταίων ημερών, καθώς έχουν επιστρατευθεί μέχρι και drone και κυάλια νυχτερινής όρασης για τον εντοπισμό των ρουκετών και… απειλούν ότι δεν θα τηρήσουν το έθιμο αν δεν σταματήσει η υπερβολική αστυνομοκρατία.

Κάτοικοι που διαμαρτύρονται, έστειλαν εξώδικο στον Δήμο Χίου, το οποίο κοινοποίησαν και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου αλλά και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο ζητούν να μην πραγματοποιηθεί φέτος το έθιμο, το οποίο χαρακτηρίζουν παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Μεταξύ άλλων στο εξώδικο, το οποίο δημοσιεύει το enikos.gr, αναφέρουν ότι «στην περιοχή του Βροντάδου έχει επικρατήσει παρανόμως, όπως μαρτυρά και η κατάθεση το 2016 σχετικής βουλευτικής τροπολογίας για την νομιμοποίηση του φαινομένου, που όμως, δεν υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, εν είδει εθίμου, η εκτόξευση ρουκετών μεταξύ των εκκλησιών των δύο ενοριών της περιοχής, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, κατά την Αναστάσιμη Ακολουθία, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές Αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας. Άλλωστε, το Πάσχα του 2007 δύο συμπολίτες μας είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο».

Εξώδικο για ρουκετοπόλεμο στην Χίο

Εξώδικο για τον ρουκετοπόλεμο στην Χίο

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «οι ρουκέτες αυτές κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, σε δημόσιο χώρο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από το Δήμο ή τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και στο ότι ο Δήμος Χίου έχει προϋπολογίσει ποσό ύψους 23.391,51 ευρώ για προφύλαξη και αποκατάσταση των Ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, ομολογώντας απροκάλυπτα, όπως ισχυρίζονται οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι ότι “την πρόκληση σοβαρών ζημιών στην περιουσία τρίτων, οι οποίες θα χρήζουν αποκατάστασης”.

Χίος: Εξώδικο για τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο

Εξώδικο για τον ρουκετοπόλεμο στην Χίο

“Αστεία τα μέτρα ασφαλείας, από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα” – Τι λέει ο δικηγόρος των κατοίκων που αντιδρούν

Ο δικηγόρος τους Νίκος Κωστακόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr τόνισε ότι «πρόκειται κυριολεκτικά για ρουκέτες μέσα σε κατοικημένη περιοχή, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αστεία». Ο κ. Κωστακόπουλος πρόσθεσε ότι «είναι θέμα τύχης που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα».

«Οι πελάτες μου είναι κάτοικοι που αγαπούν την Χίο. Στο παρελθόν όμως υπήρχε ένα μέτρο ως προς το έθιμο. Για παράδειγμα έριχναν περίπου 1.000 ρουκέτες, ενώ πλέον μιλάμε για 50.000 με 60.000 ρουκέτες. Ο αριθμός είναι ασύλληπτος». Ο ίδιος κατήγγειλε και το ότι οι ρουκέτες που κατασκευάζονται είναι αυτοσχέδιες και δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας κατά την κατασκευή τους γεγονός που επιβεβαιώνουν και ατυχήματα που έχουν συμβεί.

Όπως λέει ο κ. Κωστακόπουλος, «ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος» και επίσης συμπληρώνει ότι «οι κάτοικοι έχουν κάνει πρόταση να μεταφερθεί το έθιμο στην παραλία του Βροντάδου, όπου κι εκεί με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας να πραγματοποιείται ο ρουκετοπόλεμος».

Ζημιές από ρουκετοπόλεμο στην Χίο

Αιχμές αφήνει ο δικηγόρος και για τον Δήμο Χίου, τονίζοντας ότι επί της ουσίας χρηματοδοτεί το έθιμο, καθώς προϋπολογίζει κονδύλι για να καλύπτονται με συρματοπλέγματα τα σπίτια στις δύο ενορίες και να τοποθετούνται κάμερες, όμως, από την άλλη δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το ότι συνεχίζεται ένα παράνομο έθιμο σε κατοικημένη περιοχή με ό,τι κινδύνους κάτι τέτοιο εγκυμονεί.

Ζημιές από ρουκετοπόλεμο στην Χίο

Ζημιές από ρουκετοπόλεμο στην Χίο

Αντιδήμαρχος Τουρισμού Χίου: Λάθος να σκεφτόμαστε τον ρουκετοπόλεμο 5 ημέρες πριν από το Πάσχα – Χρειάζονται λύσεις με νηφαλιότητα

«Πρόκειται για ένα έθιμο 500 ετών, το οποίο διατηρούν οι κάτοικοι του Βροντάδου και δεν διοργανώνεται από κάποιον φορέα. Υπάρχουν και ορισμένοι που διαμαρτύρονται για τον ρουκετοπόλεμο. Οι διαμαρτυρίες αυτές άρχισαν όταν η κατάσταση ξέφυγε και οι ρουκέτες… έφευγαν από τις δύο Ενορίες προς κάθε κατεύθυνση» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Χίου, Κώστας Βεργίνας και συμπλήρωσε, μιλώντας στο enikos.gr:

«Από το 2018 και μετά υπάρχει για λόγους ασφαλείας μια καλύτερη οριοθέτηση, όπως το ότι είναι μικρότερος ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύονται και το ότι ο Δήμος λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ιδιοκτησιών, όπως η τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων ασφαλείας στα σπίτια”.

“Δεν διαφωνούμε με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται γιατί κι εμείς θέλουμε το έθιμο να τηρείται με ασφάλεια. Παρόλο που ο Δήμος ή κάποιο άλλο Νομικό Πρόσωπο δεν είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του ρουκετοπολέμου, εμείς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προλάβουμε ή να μετριάσουμε τις όποιες συνέπειες. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε μέτρα προστασίας και αποκατάστασης ιδιοκτησιών”.

Ο ίδιος κατέληξε στο ότι “είναι λάθος να σκεφτόμαστε τον ρουκετοπόλεμο μόλις 5 ημέρες πριν από το Πάσχα. Θα πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση και χρειάζονται λύσεις με νηφαλιότητα. Εμείς ως Δήμος κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητάμε με όλους τους φορείς και εξετάζουμε και τη δυνατότητα χρήσης ρουκετών που κατασκευάζονται όχι αυτοσχέδια”.

Ζημιές από ρουκετοπόλεμο στην Χίο

“Απειλούν” οι ρουκετατζήδες να μην τηρήσουν το έθιμο

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των συνεργείων των ρουκετατζήδων λόγω του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. “Απειλούν” δε, ότι εάν συνεχιστεί αυτή η αστυνομοκρατία, όπως υποστηρίζουν, δεν θα ρίξουν φέτος το Πάσχα ούτε μια ρουκέτα.

Οι αστυνομικοί έχουν εντείνει τους ελέγχους, χρησιμοποιώντας από περιπολικά, μέχρι drone και κυάλια νυκτερινής όρασης ενώ κάνουν και μπλόκα σε επιβατικά αυτοκίνητα που κινούνταν στην περιοχή όλες τις προηγούμενες μέρες. Έτσι, τα συνεργεία των ρουκετατζήδων αποφάσισαν ομόφωνα, την Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, να μην πραγματοποιήσουν το έθιμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε τίποτα να δεχόμαστε αυτόν τον πόλεμο και το κυνηγητό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όλα αυτά τα χρόνια, με χρόνο και έξοδα δικά μας, ζωντανό ένα έθιμο πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η τουριστική καμπάνια του νησιού για το Πάσχα κι αντί για στήριξη έχουμε φέτος αυτό το ανεπανάληπτο ανθρωποκυνηγητό που έφτασε ακόμη και σε συλλήψεις. Αν δεν γίνει κάτι, να σταματήσει όλη αυτή η παράνοια, να γίνει κάτι γι΄ αυτούς που έπιασαν, αποφασίσαμε να μην ρίξουμε ούτε μια ρουκέτα», δήλωσε στον astraparis.gr εκπρόσωπος των ρουκετατζήδων.

Ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου

«Θέαμα» στην Χίο με τη… σφραγίδα του Αμερικανού σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι

Απόβαση στην Χίο πραγματοποιεί αμερικανική παραγωγή θεάματος προκειμένου να καταγράψει με τεχνολογικά τηλεοπτικά μέσα αιχμής, το έθιμο του ρουκετοπόλεμου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μεταξύ των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, politischios.gr, πίσω από την κινηματογράφηση με κάμερες 360ο, βρίσκεται ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ντάρεν Αρονόφσκι, η ταινία του οποίου “Η Φάλαινα” πρωταγωνίστησε στα βραβεία Όσκαρ.

Η ομάδα του Αμερικανού σκηνοθέτη που αποτελείτο από 25 μέλη, βρέθηκε ήδη δύο φορές στην Χίο ενώ κατά την κινηματογράφηση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, η ομάδα θα αποτελείται συνολικά από 85 άτομα.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως, είναι το γεγονός ότι, η Χίος επιλέχθηκε ανάμεσα σε 35 μέρη από όλον τον κόσμο για μία σειρά επεισοδίων που θα προβληθούν, στη μεγαλύτερη σφαίρα θεάματος στον κόσμο, που χτίζεται στο Las Vegas, τη γνωστή MSG Sphere. Το MSG Sphere είναι μια σκηνή μουσικής και ψυχαγωγίας σε σχήμα σφαίρας που χτίζεται στο Paradise της Νεβάδας.

Το αμφιθέατρο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει το 2021, αλλά η κατασκευή ανεστάλη τον Απρίλιο του 2020 λόγω διακοπής στην εφοδιαστική αλυσίδα του έργου, που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού . Η κατασκευή συνεχίστηκε αργότερα το ίδιο έτος και τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2023.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ