Χίος: Να μπει τέλος στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου ζητούν κάτοικοι του Βροντάδου – «Δεν υπάρχει ανομία μόνο στην Μύκονο»

Να μην πραγματοποιηθεί το δημοφιλές έθιμο του ρουκετοπόλεμου στη Χίο, ζητούν κάτοικοι του Βροντάδου, οι οποίοι έστειλαν ανοιχτή επιστολή και προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κάτοικοι ζητούν από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει, καθώς, όπως καταγγέλλουν, οι ρουκέτες κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας σε δημόσιο χώρο και χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο από τον Δήμο ή τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Ο Νικόλαος Κωστακόπουλος, δικηγόρος διαμαρτυρομένων κατοίκων Βροντάδου Χίου μιλώντας στο enikos.gr αναφέρει πως «πρόκειται για μια παγιωμένη κατάσταση που κανένας δεν αναλαμβάνει να οριοθετήσει» και πως μέσα από την επιστολή τους ζητούν «να υπάρξει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να προστατευτούν τα σπίτια και οι ζωές των κατοίκων».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος  Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης μιλώντας στο enikos.gr τονίζει ότι «ο ρόλος του δήμου εξαντλείται στο να περιφράζει με συρματοπλέγματα κατοικίες και εκκλησίες  και τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να μειωθούν δραστικά σοβαρά περιστατικά  τραυματισμών» και πως “το έθιμο του ρουκετοπόλεμου θα πραγματοποιηθεί φέτος κανονικά με όλα τα απαραίτητά μέτρα προστασίας”.

Σύμφωνα με το έθιμο, το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο με την προετοιμασία να γίνεται αρκετούς μήνες πριν.

Αναλυτικά η επιστολή των κατοίκων της Χίου:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Είμαστε κάτοικοι του Βροντάδου Χίου, όπου ζούμε με τις οικογένειες μας. Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή ως κραυγή αγωνίας, ως τη τελευταία ελπίδα μας για να λάβουμε προστασία από την Πολιτεία. Κ. Πρωθυπουργέ, επ’ αφορμή των απαράδεκτων επιθέσεων σε δημόσιους υπαλλήλους της Αρχαιολογίας στην Μύκονο, δηλώσατε σε σχετική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν νοείται να υπάρχει νησί στην Ελλάδα όπου κάποιοι νομίζουν ότι είναι πάνω από το νόμο. Πέραν, όμως, της Μυκόνου κ. Πρωθυπουργέ, με λύπη σας ενημερώνουμε ότι όμοια ανομία υφίσταται και στο νησί της Χίου.

Διότι, και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τις αρμόδιες δημοτικές και αστυνομικές αρχές, θα εξαναγκαστούμε, όπως όλα δείχνουν, να υποστούμε τις σοβαρές συνέπειες ενός ακραία επικίνδυνου για τις ζωές και τις περιουσίες μας, όσο και παράνομου, «εθίμου». Στην περιοχή του Βροντάδου έχει επικρατήσει παρανόμως, όπως μαρτυρά και η κατάθεση το 2016 σχετικής βουλευτικής τροπολογίας για την νομιμοποίηση του φαινομένου, που όμως, δεν υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο εν είδει εθίμου, η εκτόξευση ρουκετών μεταξύ των εκκλησιών των δύο ενοριών της περιοχής, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, κατά την Αναστάσιμη Ακολουθία, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας.

Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας. Άλλωστε, το Πάσχα του 2007 δύο συμπολίτες μας είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο. Οι ρουκέτες που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες στο ρουκετοπόλεμο (και οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ανήλικοι) παρασκευάζονται με τον εξής τρόπο : το υλικό γόμωσης τους αποτελείται από νίτρο (νιτρική αμμωνία), θειάφι και κάρβουνο. Το υλικό στη συνέχεια τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια φτιαγμένα από χαρτόνι, ώστε να πάρει τη μορφή φύσιγγας. Κατόπιν ταπώνεται η άνω πλευρά της χάρτινης φύσιγγας ενώ στη κάτω πλευρά τοποθετείται το φυτίλι. Η ρουκέτα έχει συνολικό μήκος σχεδόν 1 μέτρο. Παράλληλα, το χαρτόνι διαθέτει ειδική κόλλα που καθιστά τη ρουκέτα πολύ σκληρή και άκαμπτη. Στη συνέχεια οι ρουκέτες τοποθετούνται σε ειδικές βάσεις που αποκαλούνται «ρουκετοσύρτες».

Η εκτόξευση, δε, των ρουκετών γίνεται με την ταυτόχρονη ανάφλεξη όλων των φυτιλιών των ρουκετών μέσω ενός αυτοσχέδιου πυρσού. Σημειώνουμε, ότι δεδομένου του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής, η Παναγία η Ερυθιανή βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου και συνεπώς οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από την Παναγία την Ερειθιανή προς την εκκλησία του Αγίου Μάρκου κατευθύνονται κυριολεκτικά σε ευθεία βολή προς τα σπίτια όσων από εμάς κατοικούμε στον Άγιο Μάρκο, ενώ από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Άγιο Μάρκο βάλλονται οι οικίες όσων κατοικούμε πίσω από την Ερειθιανή. Οι ρουκέτες αυτές κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, σε δημόσιο χώρο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από το Δήμο ή τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Κ. Πρωθυπουργέ, το 2019, λόγω ενός τραγικού ατυχήματος στην Καλαμάτα και την απώλεια της ζωής ενός πολίτη από τα «χαλκούνια» είχατε δηλώσει, αναφερόμενος ρητά και στον ρουκετοπόλεμο, ότι αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν. Στην Χίο, όμως, όχι μόνο δεν εκλείπουν αλλά αντιθέτως, με την σφραγίδα του Δήμου, ετοιμάζονται να μεταδοθούν στα πέρατα της γης. Θεωρούν ότι η μετάδοση χιλιάδων ρουκετών να βομβαρδίζουν τα σπίτια μας, με εμάς εγκλωβισμένους μέσα σε αυτά, αποτελεί συμβάν άξιο να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου.

Κ. Πρωθυπουργέ, όπως δεν γίνεται να ανεχόμαστε φαινόμενα αυθαιρεσιών στη Μύκονο επειδή υπάρχει ισχυρή τουριστική ανάπτυξη, ομοίως δεν γίνεται να δεχόμαστε και ωμή παραβίαση της νομοθεσίας στην Χίο, στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης. Πολλώ, δε, μάλλον, που η πρόκληση δυστυχήματος από τις ρουκέτες καιροφυλακτεί. Παρακαλούμε λοιπόν για την παρέμβαση σας προτού να είναι αργά και θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα και η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Με εκτίμηση,

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ