ΣΥΡΙΖΑ σε εύθραυστη ισορροπία: Η επόμενη ημέρα και το πρώτο μήνυμα Κασσελάκη μετά το θυελλώδες συνέδριο

Και τώρα τι; Αυτό είναι το ερώτημα που παραμένει στα χείλη των περισσότερων μετά το θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την αίθουσα του Τάε Κβο Ντο να μετατρέπεται αρκετές φορές σε «αρένα». Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στην επόμενη ημέρα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων όπως αυτοί διαμορφώνονται, οδεύοντας και προς τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι εσωκομματικές κάλπες δεν στήνονται, όμως, οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι στιγμές που ξεχώρισαν στην εκρηκτική τελευταία ημέρα του Συνεδρίου – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στο πρώτο μήνυμά του μετά το συνέδριο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πυξίδα μας είναι οι προσδοκίες των χιλιάδων μελών μας». Όπως είπε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε δυνατά και καθαρά. Χρέος μας είναι πλέον να οργανώσουμε την πολιτική αντεπίθεση του κόμματός μας, την προοδευτική αντεπίθεση. Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με όλες μας τις δυνάμεις. Πυξίδα μας, οι προσδοκίες των χιλιάδων μελών μας. Οδικός μας χάρτης, οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε τη στήριξη μιας κοινωνικής πλειοψηφίας, της οποία η ζωή χειροτερεύει διαρκώς από κάθε γκρίζα απόχρωση της δεξιάς πολιτικής. Δεν είμαστε εδώ ούτε για να μιλάμε ανέξοδα, ούτε για να ξοδεύουμε πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Είμαστε εδώ για να προκόψει ο τόπος και οι άνθρωποί του, να φτιάξουμε ένα όμορφο παρόν και να προετοιμάσουμε ένα μέλλον με νόημα για τους νέους μας. Κοιτάμε μπροστά για να ανασυγκροτήσουμε μια πληγωμένη πατρίδα».

Ο Κασσελάκης για ποτό με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μπαρ στο κέντρο – ΦΩΤΟ

Σε άλλο σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζει ότι «η επόμενη ημέρα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ημέρα ελπίδας και δράσης. Το Συνέδριο έδωσε μια σαφή εντολή μετασχηματισμού του κόμματος. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό κόμμα, το κόμμα των μελών, με νέες διαδικασίες, με νέους τρόπους οργάνωσης. Ένα κόμμα μακριά και πέρα από παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών. Με ισχυρή εντολή με εξουσιοδότησαν να προχωρήσω στην αναγκαία δομική διεύρυνση για τη μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα κερδίσει τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν κοιτάμε πίσω. Όλες οι δυνάμεις μας συστρατεύονται, οργανώνονται και διατάσσονται, προκειμένου να πετύχουν τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα. Έχουμε θέσεις με σαφή κοινωνική αναφορά. Έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το καλό της χώρας μας, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή του λαού μας. Είμαστε κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι. Είμαστε αριστεροί και είμαστε αληθινοί».

Χωρίς κάλπες και διχασμένος μετά το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι νέες ισορροπίες και το… ποτό στο Κολωνάκι

Το παρασκήνιο και οι νέοι συσχετισμοί

Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων, έδειξε ανακουφισμένη που οι δύο παρ΄ολίγον μονομάχοι δεν επέμειναν για κάλπες, οι εκτιμήσεις  της μίας πλευράς απέχουν παρασάγγας από αυτές της άλλης, όπως αναδείχθηκε μέσα από τις δηλώσεις τους. Χωρίς εκλογές, με τον ίδιο πρόεδρο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 4ο Συνέδριο δεν θα είναι ποτέ πια ίδιος. Τέσσερις μέρες διεργασιών που τα είχαν όλα: παρασκήνιο, ζυμώσεις, συντροφικά μαχαιρώματα και κλίμα αρένας.

Πρωτεργάτες της συμβιβαστικής πρότασης που επικράτησε οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς, και Γιώργος Τσίπρας με τους δύο τελευταίους να έχουν εκφραστεί υπέρ της αναγκαιότητας της παρουσίας του πρώην Πρωθυπουργού στο Συνέδριο, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη και η Νίνα Κασσιμάτη, ενώ ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για άκαιρη παρέμβαση Τσίπρα. «Πρόεδρο έχουμε και τον εκλέξαμε πρόσφατα γι΄ αυτό δεν χρειάζονται ξανά εκλογές. Άκαιρη και λάθος η παρέμβαση του Αλέξη που έπρεπε να έρθει να τα πει στο συνέδριο. Πυροδότησε μια κρίση που δεν χρειαζόταν! Η Όλγα πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά της», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

Κασσελάκης Γεροβασίλη στο βήμα του Συνεδρίου

«Η Όλγα δεν έπρεπε να εκφράσει τώρα αυτή την ιδιοκτησιακή λογική κόντρα στη δημοκρατική αρχή», δήλωσε από την πλευρά της η Νίνα Κασσιμάτη.

Στο πλευρό της Όλγας Γεροβασίλη και από του βήματος Συνεδρίου βρέθηκαν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που είχαν έρθει σε ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη. Και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σκληρή κριτική τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη όσο και στην ηγετική ομάδα άσκησε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η «ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τη συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, τη μόνη δύναμη που μπορεί να την οδηγήσει στη νέα Ελλάδα»

«O πρόεδρος έχει ιδιαίτερο ρόλο, δε σημαίνει να μην αντέχει διαφορετικές απόψεις και κριτική. Έπρεπε να προβληματιστούμε όλοι γιατί δεν ήταν εδώ ο Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Δείτε την εικόνα του Συνεδρίου μας, συνθήκες αρένας, πώς γίναμε έτσι; Τι νόημα έχει το 3ετές συμβόλαιο χωρίς στη Νίκη, έρχεται ένα «αδιαμεσολάβητα» να γκρεμίσει δημοκρατικές διαδικασίες», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ένα από τα στελέχη που ξεκαθάρισε από την αρχή του Συνεδρίου ότι δεν θα είναι υποψήφιος μένοντας στη συνέχεια και μακριά από την μονομαχία Κασσελάκη – Γεροβασίλη ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας.« «Η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες, παράγει κοινωνικά υποδείγματα. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε», έλεγε την προηγούμενη Παρασκευή ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Οι νέες ισορροπίες που έφερε το Συνέδριο αναμένεται να δοκιμαστούν στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Από την πλευρά της ηγεσίας η εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Δώρα Αυγέρη, δήλωσε μιλώντας με δημοσιογράφους:

«Το συνέδριο ομόφωνα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο. Οι σύνεδροι είπαν ότι δεν χρειάζονται εκλογές και  με εδραιωμένη εμπιστοσύνη στον Στέφανο Κασσελάκη, πάμε στις επόμενες μάχες του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με εντολή να τα αλλάξουμε όλα. Η Όλγα Γεροβασίλη δεν αποδέχτηκε την πρόταση για κάλπη του προέδρου, ως εκ τούτου ξεκάθαρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της για εκλογές».

Όλγα Γεροβασίλη: Ουδέποτε αποσύρθηκα

Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, πήρε απόφαση να καταψηφίσει την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. υπερψηφίζοντας την πρόταση για να μην γίνουν εκλογές. Δεν απέσυρα ποτέ, η πρόταση μου ήταν κατατεθειμένη. Η πρόταση μου ήταν: απόσυρε την πρότασή σου για να αποσύρω τη δική μου, είπε η κυρία Γεροβασίλη.

Διευκρινίσεις θέλησε να δώσει ο Πάνος Ρήγας, πρόεδρος του συνεδρίου: « Ορθά είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι από τη στιγμή που δεν αποδέχεται η Όλγα Γεροβασίλη την πρόταση για κάλπη λέγοντας του, αν θέλεις εκλογές στις 10 Μαρτίου, κάνε τις μόνος σου, δεν πάμε σε εκλογές».

Έπειτα από τέσσερις ημέρες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και έντονων συγκρούσεων, η τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, σημαδεύτηκε από την οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά… Ο ιστορικός ηγέτης της παράταξής μας εάν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο, μπορώ όμως να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κόμμα με αποδοτικό μηχανισμό ακόμα και αν τραντάξει τα οφίτσια», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αγαπητέ Στέφανε στην ομιλία σου στην εναρκτήρια είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ- Ζήτησα από τον πρόεδρο να αποσύρει την πρότασή του για εκλογές, περιμένουμε,  εάν την αποσύρεις δεν έχω κανένα λόγο να επιμείνω για εκλογές», τόνισε από την πλευρά της η  Όλγα Γεροβασίλη.

Το πρώτο σχόλιο από το περιβάλλον Τσίπρα – «Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα»

«Ο Αλέξης Τσίπρας ό ,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα» ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση του συνεδρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον κ. Κασσελάκη να προσφύγει εκ νέου στα μέλη για ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την συγκεκριμένη παρέμβαση μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ