Χωρίς κάλπες και διχασμένος μετά το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι νέες ισορροπίες και το… ποτό στο Κολωνάκι

Με διαφορετικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα και τον κίνδυνο μίας νέας εσωστρέφειας ορατό ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  Τέσσερις μέρες διεργασιών που τα είχαν όλα: παρασκήνιο, ζυμώσεις, συντροφικά μαχαιρώματα και αποδοκιμασίες.  Εκλογές δεν έγιναν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρέμεινε στη θέση του, όμως πολλοί εκτιμούν ότι μετά το Συνέδριο το κόμμα δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο.

Η ατμόσφαιρα ήταν «ηλεκτρισμένη» καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου με τα στελέχη να εκφράζουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους, πολλές φορές σε υψηλούς τόνους.

Πρωτεργάτες της συμβιβαστικής πρότασης που τελικά επικράτησε ήταν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς, και Γιώργος Τσίπρας. Οι δύο τελευταίοι, παρά την πρωτοβουλία που πήραν να μην στηθούν κάλπες, άσκησαν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ εκφράστηκαν υπέρ της αναγκαιότητας της παρουσίας του πρώην Πρωθυπουργού στο Συνέδριο. Μάλιστα, οι αναφορές τους ερμηνεύτηκαν από αρκετούς ως αιχμή για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για άκαιρη παρέμβαση Τσίπρα. «Πρόεδρο έχουμε και τον εκλέξαμε πρόσφατα γι΄αυτό δεν χρειάζονται ξανά εκλογές. Άκαιρη και λάθος η παρέμβαση του Αλέξη που έπρεπε να έρθει να τα πει στο συνέδριο. Πυροδότησε μια κρίση που δεν χρειαζόταν! Η Όλγα πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά της», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

«Η Όλγα δεν έπρεπε να εκφράσει τώρα αυτή την ιδιοκτησιακή λογική κόντρα στη δημοκρατική αρχή», είπε από την πλευρά της η Νίνα Κασιμάτη.

Στο πλευρό της Όλγας Γεροβασίλη βρέθηκαν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που είχαν έρθει σε ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη τις περασμένες μέρες.

«Τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη. Και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σκληρή κριτική τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη όσο και στην ηγετική ομάδα άσκησε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η «ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τη συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, τη μόνη δύναμη που μπορεί να την οδηγήσει στη νέα Ελλάδα»

«O πρόεδρος έχει ιδιαίτερο ρόλο, δε σημαίνει να μην αντέχει διαφορετικές απόψεις και κριτική.Έπρεπε να προβληματιστούμε όλοι γιατί δεν ήταν εδώ ο Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Δείτε την εικόνα του Συνεδρίου μας, συνθήκες αρένας, πώς γίναμε έτσι; Τι νόημα έχει το 3ετές συμβόλαιο χωρίς στη Νίκη, έρχεται ένα «αδιαμεσολάβητα» να γκρεμίσει δημοκρατικές διαδικασίες», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ένα από τα στελέχη που ξεκαθάρισε από την αρχή του Συνεδρίου ότι δεν θα είναι υποψήφιος μένοντας στη συνέχεια και μακριά από την μονομαχία Κασσελάκη – Γεροβασίλη ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες, παράγει κοινωνικά υποδείγματα. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ερώτημα οι νέοι συσχετισμοί

Το ερώτημα που πλανάται στο πολιτικό σκηνικό είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βγαίνει από το συνέδριο διχασμένος.  Οι νέες ισορροπίες που έφερε το Συνέδριο αναμένεται να δοκιμαστούν στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Στέφανος Κασσελάκης και Όλγα Γεροβασίλη ανάγνωσαν το αποτέλεσμα του Συνεδρίου ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

«Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Δικό σας είναι. Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ. Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους; Επανίδρυση. Νέα Όργανα. Αξιοπιστία. Αξιοκρατία. Ανάσα δημοκρατίας τώρα. Λύτρωση τώρα. Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος. Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή. Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του ‘’βρείτε μου αντίπαλο’’», έγραψε στα social media η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, μίλησε για παραίτηση Γεροβασίλη και επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του συνεδρίου στο πρόσωπο Κασσελάκη.

«Η Ολγα Γεροβασίλη είπε εάν θέλεις σε δέκα μέρες πήγαινε μόνος σου άρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της σε εκλογές. Το συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη του Συνεδρίου στον πρόεδρο Κασσελάκη και προχωράμε στις επόμενες μάχες με εντολή να τα αλλάξουμε όλα».

Μπορεί από το στρατόπεδο του προέδρου να δηλώνουν πως δεν έγινε ψηφοφορία επί της πρότασης Φάμελλου-Παππά, ωστόσο αυτή συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του συνεδρίου.

«Ψηφίστηκε μαζικά αυτό που έπρεπε!! Πάμε δυνατά για τις ευρωεκλογές! Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος», έγραψε ο Παύλος Πολάκης.

Κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ποτό στο Κολωνάκι

Μετά από το εκρηκτικό Συνέδριο, ο Στέφανος Κασσελάκης σε μία κίνηση ενότητας κάλεσε όλους τους βουλευτές του κόμματος για ποτό στο Κολωνάκι.  Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη σε μπαρ στην Καλαμιώτου στις 8.30 η ώρα. Μένει να φανεί ποιοι από τους 36 βουλευτές θα παρευρεθούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ