Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το ανατρεπτικό πινγκ πονγκ Κασσελάκη-Γεροβασίλη και το αλαλούμ με την ψηφοφορία

Έπειτα από τέσσερις ημέρες εντάσεων και ανατροπών, και ένα πρωτοφανές και ανατρεπτικό πινγκ πονγκ τοποθετήσεων από τον Στέφανο Κασσελάκη, την Όλγα Γεροβασίλη, «έκλεισε» το ζήτημα των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επικράτησε η συμβιβαστική πρόταση.

Ωστόσο, αυτό που ακολούθησε είναι οι ερμηνείες, οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές. Συγκεκριμένα, από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, αυτό που λέγεται είναι ότι ουσιαστικά η Όλγα Γεροβασίλη με την φράση «αν θες να κάνεις εκλογές στις 10 Μαρτίου, κάντες μόνος σου», απέσυρε την υποψηφιότητά της, και για αυτόν τον λόγο, και προτού γίνει η καταμέτρηση επί της πρότασης των τριών (σ.σ. Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο για να πει ότι «δεν πάμε σε εκλογές. Οι μάσκες έπεσαν».

Από την πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη, τονίζεται ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητά της, και θα έπρεπε να γίνει πρώτα ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου, μετά της δικής της, και στη συνέχεια επί της πρότασης των «τριών», δηλαδή με την σειρά που κατατέθηκαν οι προτάσεις. Ουσιαστικά, έγινε ανατροπή αυτής της δεδομένης κίνησης, προκειμένου να μην φανεί ότι το Συνέδριο απέρριψε την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη.

Το αποτέλεσμα, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγείται σε εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, και όπως είπε η Όλγα Γεροβασίλη «πηγαίνουμε στις Ευρωεκλογές συντεταγμένα και ενωμένοι, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα λειτουργεί με τρόπο τοξικό και αλαζονικό».

Οι πρώτες αντιδράσεις των στελεχών του κόμματος

Την ίδια ώρα, παρόλο που δεν υπάρχει εσωκομματική κάλπη, οι εντάσεις δεν λένε να σταματήσουν, και υπάρχουν τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στα στρατόπεδα τον παραλίγο μονομάχων.

Η Δώρα Αυγέρη δήλωσε ότι «το Συνέδριο ομόφωνα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο», ανέφερε σε δήλωσή της στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη και πρόσθεσε: «Το Συνέδριο είπε ‘πρόεδρο έχουμε, επομένως δεν χρειάζονται εκλογές, πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή να τα αλλάξουμε όλα’.

Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία, αφού ανέλυσε την παρέμβαση Τσίπρα και την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη, είπε ‘δεν μπορώ θα πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου’ για τους λόγους που εξήγησε. Αυτή ήταν η ενιαία πρόταση. Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει ‘αν θες να πας σε εκλογές στις 10 Μαρτίου πήγαινε μόνος σου’. ‘Αρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου. Είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές, ή μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας από την πλευρά της για εκλογές».

Από την πλευρά της, την απόφαση του συνεδρίου θα σεβαστεί η Όλγα Γεροβασίλη, όπως δήλωσε μέσω των social media, ενώ τόνισε ότι «τώρα θα συμβάλλω και θα συμβάλλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη».

Διευκρινίσεις Πάνου Ρήγα επί της διαδικασίας

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο». Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο. Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου».

Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).

Η ανάρτηση της Όλγας Γεροβασίλη

«Το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος. Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή. Τώρα θα συμβάλλω και θα συμβάλλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δεν θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του “βρείτε μου αντίπαλο”».

«Δεν απέσυρα ποτέ την πρότασή μου»

«Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, το προεδρείο επέλεξε και έβαλε πρώτη την πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παππά-Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου. Είναι κυρίαρχη η απόφαση παρόλα αυτά, από μένα απολύτως σεβαστή», είπε η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

«Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα. Πήρε μια απόφαση να ‘καταψηφίσει’ την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη», είπε, αναφέροντας ότι υπήρξαν τρεις προτάσεις: Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, επί της οποίας εκείνη του απάντησε ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ενάντια στο Καταστατικό. Η πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παππά-Γ. Τσίπρα. Η δική της πρόταση για εκλογές σε έναν μήνα με βάση το Καταστατικό. Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητα της και την πρόταση της πως η αναφορά της «αν θες εκλογές σε 10 μέρες, καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις», αποτελούσε σχόλιο επί της πρότασης του κ. Κασσελάκη. «Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επιλέχθηκε να πάει η πρόταση Φάμελλου πρώτη; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σχολίασε.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η μάχη πρέπει να δοθεί συλλογικά, συντεταγμένα, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, πάμε στις εκλογές με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Μόνο που υπάρχει μια προϋπόθεση, ότι δεν θα είναι επιτυχημένη αυτή η πορεία αν ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να έχει αυτή την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε εκτός των άλλων και με το ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’». Υπογράμμισε ότι «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας, όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Ο καθένας, την ευθύνη του για αυτές τις ευρωεκλογές».

Η πρώτη ανάρτηση Κασσελάκη – «Αντεπίθεση τώρα»

Τέλος στο θρίλερ των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του συνεδρίου του κόμματος, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε η μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη.

Λίγο μετά την απόφαση, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την εξής ανάρτηση:

«Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Δικό σας είναι. Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ. Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους; Επανίδρυση. Νέα Όργανα. Αξιοπιστία. Αξιοκρατία. Ανάσα δημοκρατίας τώρα. Λύτρωση τώρα. Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή».

Σημειώνεται πως οι ψηφοφορίες συνεχίστηκαν για τις θέσεις και για το κείμενο της πολιτικής απόφασης του Συνεδρίου. Πολλοί από τους σύνεδρους μοιάζουν ανακουφισμένοι από την εξέλιξη, ενώ οι δύο πλευρές δεν έχουν χαμηλώσει τους τόνους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ