ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη ημέρα μετά το θυελλώδες Συνέδριο – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σε ένα πρωτοφανές debate ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη εξελίχθηκε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, «έπεσαν οι μάσκες». Εν μέσω μίας εκρηκτικής ατμόσφαιρας, αποφασίστηκε ότι δεν θα στηθούν κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας, καθώς πέρασε η πρόταση των Σ. Φάμελλου, Γ. Τσίπρα και Ν. Παππά.

Ατύπως, καταψηφίστηκαν και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για εκλογές, ενώ ασαφές παραμένει αν απέσυρε την υποψηφιότητά της η Όλγα Γεροβασίλη.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, μεν, όμως άρχισε μία σειρά αλληλοκατηγοριών, ανάμεσα στις δύο πλευρές, που αποτιμούν με διαφορετικό τρόπο το τι συνέβη τα τελευταία 24ωρα. Η διχογνωμία είναι μεγάλη και πρωτοφανής.

Η πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν είχε καν νόημα η ψηφοφορία, καθώς, όπως θεωρούν, η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη «αν θες σε 10 ημέρες κάνε μόνος σου εκλογές», σηματοδοτούσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς της. Μάλιστα, λένε πως δεν έγινε καν καταγραφή της ψηφοφορίας, καθώς δεν υπήρχε λόγος από την στιγμή που η Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε, όπως εκτιμούν, την πρότασή της. Από την στιγμή που δεν υπήρχε πια αντίπαλος, δεν υπήρχε και λόγος προσφυγής στις κάλπες, λένε στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Δώρας Αυγέρη, η οποία είπε ότι «η Όλγα Γεροβασίλη είπε “αν θέλεις σε 10 ημέρες, πήγαινε μόνος σου”, άρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της σε εκλογές. Το συνέδριο ξεκάθαρα αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές».

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία όχι μόνο αρνήθηκε ότι έκανε πίσω, αλλά άφησε και αιχμές για το προεδρείο, λέγοντας πως επέλεξε να βάλει σε ψηφοφορία πρώτα την πρόταση του Σ. Φάμελλου και του Ν. Παππά και όχι του προέδρου ή τη δική της, γιατί δεν έπρεπε να φανεί, όπως είπε, ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου, να μην χρεωθεί δηλαδή μία ήττα.

Η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει χαρακτηριστικά πως «δεν την απέσυρα ποτέ την υποψηφιότητά μου. Έκανα ένα σχόλιο για την πρότασή του. Η ψηφοφορία έγινε μόνο για την πρόταση των Φάμελλου, Παππά». Συνεργάτες της Όλγας Γεροβασίλη, σημείωναν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές και συμφωνούσαν μαζί του ότι «έπεσαν οι μάσκες».

Σχετικά με το γεγονός ότι σταμάτησε η ζωντανή μετάδοση, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση Φάμελλου, Τσίπρα, Παππά, τόσο η πλευρά Κασσελάκη όσο και αυτή του προεδρείου υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά δεν έγινε ψηφοφορία, καθώς απεσύρθη η πρόταση Γεροβασίλη, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1. Ωστόσο, το  αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε αποδεκτό και έχει αναρτηθεί στο κείμενο θέσεων του Συνεδρίου. Για να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής προέδρου, αυτό πρέπει να το κάνει το σώμα του Συνεδρίου, είπε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, ο Πάνος Ρήγας, όπως και έγινε.

Το σχόλιο κυβερνητικών στελεχών για το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Από το Μαξίμου, επισήμως δεν σχολιάζουν εσωτερικά άλλων κομμάτων. Ωστόσο τα  όσα συνέβησαν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και αυτό που παρατηρούσαν είναι πως από την εικόνα διάλυσης και γελοιοποίησης -όπως έλεγαν χαρακτηριστικά- διερωτάται κάποιος αν έπρεπε αυτά τα πρόσωπα, αυτοί οι πρωταγωνιστές, να διαχειριστούν μία από τις πολλές, όπως λένε, κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τελευταία 5ετία, τι θα γινόταν στη χώρα. Πρόκειται για  – ανεπίσημο σχόλιο κυβερνητικών στελεχών.

Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται δύσκολη, καθώς το κόμμα δείχνει βαθιά διχασμένο. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να κερδίζει πόντους, γιατί θεωρητικά θα κριθεί με βάση το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και όχι των ευρωεκλογών.

Στους χαμένους, φαίνεται πως συγκαταλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας γιατί φάνηκε να μην έχει αφουγκραστεί ότι η πλειοψηφία των Συνέδρων δεν ήταν με την άποψη για εκλογή νέας ηγεσίας, ενώ «πληγωμένες» φαίνεται να βγαίνουν η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και μία σειρά στελεχών, που στράφηκαν έντονα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Υπάρχουν και εκτιμήσεις, πάντως, ότι οι πραγματικοί νικητές είναι οι κύριοι Σ. Φάμελλος, Γ. Τσίπρας και Ν. Παππάς, η πρόταση των οποίων υπερψηφίστηκε.

Δείτε το σχόλιο της Κάτιας Μακρή και του Αντώνη Δελλατόλα:

Τα κέρδη και οι απώλειες για Κασσελάκη και Γεροβασίλη

Από το στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη κρατούν ότι ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης που τηρούσαν αποστάσεις το τελευταίο διάστημα δεν στήριξαν την Όλγα Γεροβασίλη.

Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη καταγράφει συσπείρωση της δικής της ομάδας, των «προεδρικών», αλλά επίσης καταγράφει και κάποιες «νέες εισόδους», με στήριξη στο Συνέδριο από τον Χρήστο Σπίρτζη, την Αθηνά Λινού και την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, μετά την αιφνίδια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Όπως αναφέρθηκε, ίσως αυτό ήθελε να σηματοδοτήσει ο κ. Τσίπρας με την δήλωσή του.

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ