Σοφία Ζαχαράκη στον ΑΝΤ1 για Αγίους Αναργύρους: «Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη»

Το υλικό για την υπόθεση της γυναικοκτονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων συλλέγεται, έχουν τελειώσει οι καταθέσεις και την Παρασκευή θα πάει στον εισαγγελέα, σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Άγιοι Ανάργυροι: Η κατάθεση του φρουρού του αστυνομικού τμήματος – «Έτρεξα αλλά η κοπέλα είχε πέσει ήδη κάτω»

«Καλά κάνετε και λέτε το όνομα της Κυριακής. Δεν είναι απλά μία άτυχη κοπέλα γιατί βλέπω πολλές φορές στην δημοσιογραφική γλώσσα ότι ξεχνάμε το πρόσωπο μετράμε αριθμούς. Είναι όμως περιπτώσεις. Είναι η Ελένη, η Γαρυφαλιά, είναι η Τζεβριέ και είναι τώρα προφανώς και η Κυριακή που έχασε την ζωή της από χέρι συντρόφου», είπε η Σοφία Ζαχαράκη.

Και πρόσθεσε: «Εδώ έχουν γίνει παρά πολλά λάθη. Εκφράζω και εγώ την οδύνη μου για αυτό το οποίο συνέβη. Οι πολιτικοί όμως δεν είναι μόνο για να εκφράζουν οδύνη. Πρέπει να λένε τα πεπραγμένα και τι πρέπει να γίνει».

Πολιτική κόντρα για τη γυναικοκτονία: Στο επίκεντρο οι χειρισμοί της αστυνομίας στους Αγίους Αναργύρους και η νομοθεσία

Παράλληλα η Σοφία Ζαχαράκη παραδέχθηκε ότι η 28χρονη «δεν δέχτηκε την υπηρεσία την οποία έπρεπε να δεχτεί». Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υποστήριξε ότι δεν προσφέρθηκε στο θύμα η βοήθεια που χρειαζόταν και γι’ αυτό υπάρχει σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση, απομακρύνθηκε ο διοικητής του ΑΤ Αγίων Αναργύρων, ο αστυνομικός στο Κέντρο Άμεσης Δράσης αντιμετωπίζει ποινικές και διοικητικές ευθύνες και έχει επιληφθεί της υπόθεσης και η εισαγγελία.

«Άρα όλα στο φως και κυρίως πάνω απ’ όλα η αίσθηση ασφάλειας για κάθε γυναίκα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό απειλή», είπε η Σοφία Ζαχαράκη. Αναφορικά με την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δήλωσε ότι είναι μία συζήτηση για να προκαλέσει εντύπωση στους πολίτες.

Άγιοι Ανάργυροι: «Την ήθελα μόνο δική μου» είπε στους γιατρούς ο γυναικοκτόνος – Η επιστολή που είχε στείλει στην 28χρονη

«Μόνο εντύπωση μπορεί να προσκομίσει κάποιος ή να προκαλέσει αυτή την στιγμή από συζήτηση για τον Ποινικό Κώδικα. Παρεπιπτόντως η ΝΔ ενίσχυσε, έκανε πιο αυστηρό το πλαίσιο έτσι ώστε κάθε ανθρωποκτονία αυτή τη στιγμή να τιμωρείται με την μεγαλύτερη των ποινών. Το απεχθέστερο έγκλημα το οποίο μπορεί να γίνει έχει την πιο σκληρή τιμωρία που είναι πια τα ισόβια, ενώ με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ τι είχαμε; Είχαμε επιλογή. Είχαμε ουσιαστικά τα ισόβια ή και 10 με 15 έτη», σημείωσε η Σοφία Ζαχαράκη. Και πρόσθεσε: «Με την ΝΔ, λοιπόν, έγινε πιο αυστηρός ο Κώδικας και ξέρουμε ότι εγκλήματα σαν και αυτά που ήρθαμε να συζητήσουμε σήμερα πραγματικά τιμωρούνται με την χειρότερη, με την μάξιμουμ ποινή. Άρα να συζητήσουμε λίγο τι σημαίνει Ποινικός Κώδικας».

«Με το νομικό περιεχόμενο του παρόντος Ποινικού Κώδικα αλλά και τα ειδικά άρθρα αυτή τη στιγμή μπορεί να επιβληθεί η μεγαλύτερη ποινή, το κομμάτι των ισοβίων. Δεν έχει ουσία (σ.σ. η συζήτηση). Έχει έναν συμβολισμό που όμως ο συμβολισμός δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα κείμενο ποινικό όπως είναι ο Ποινικός Κώδικας. Όμως ξέρετε τι μπορεί να αποτυπωθεί; Στον δημόσιο διάλογο ή και σε μία κοινωνιολογικής προσέγγισης χρήση του όρου», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τέλος έστειλε μήνυμα στις γυναίκες που υφίστανται βία. «Ξέρετε ποιο είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω σήμερα στην γυναίκα που μας παρακολουθεί; Υπάρχει το 15900 το οποίο μπορεί να καλεί 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχουν και συμβουλευτικά κέντρα όπως και τα κέντρα ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομίας που μπορείς να πας και να σε κατευθύνουν. Ότι υπάρχει ξενώνας που μπορείς να πας με το παιδί και βέβαια την ίδια στιγμή να λαμβάνεις το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Να βρεις δουλειά και βέβαια να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε συνοδεύσουν», είπε η Σοφία Ζαχαράκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ