Ισραήλ: «Οι μονάδες κάνουν ό,τι θέλουν» – Η έλλειψη πειθαρχίας οδήγησε στον θάνατο των εργαζόμενων της WCK, γράφει η Haaretz

Οι επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα τη Δευτέρα το βράδυ, έχασαν τη ζωή τους επειδή αξιωματικοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στον θύλακα «κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσαν πηγές του στρατού στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι προήλθαν από κακό συντονισμό, μια πηγή της Haaretz στην υπηρεσία πληροφοριών είπε ότι η διοίκηση «γνωρίζει ακριβώς ποια ήταν η αιτία της επίθεσης – στη Γάζα, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει». Το πλήγμα έγινε λόγω της υποψίας ότι ένας τρομοκράτης ταξίδευε μαζί με την οχηματοπομπή της WCK, αλλά ο φερόμενος ως τρομοκράτης δεν είχε φύγει από την αποθήκη με τα οχήματα, ανέφερε η Haaretz.

Μία από τις στρατιωτικές πηγές είπε στην εφημερίδα: «Είναι απογοητευτικό. Προσπαθούμε να χτυπήσουμε με ακρίβεια τρομοκράτες και χρησιμοποιούμε κάθε νήμα πληροφοριών, και στο τέλος οι μονάδες στο πεδίο αποφασίζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις χωρίς καμία προετοιμασία, σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των δυνάμεών μας».

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε σήμερα πως διαπράχθηκε «σοβαρό λάθος» όταν σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σε αεροπορικό βομβαρδισμό.

Η εφημερίδα Times of Israel, γράφει σήμερα ότι ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος καταγγέλλει πώς πλέον στον Ισραηλινό Στρατό κερδίζει έδαφος η λογική, «πρώτα πυροβολείς και μετά ρωτάς». 

Η WCK ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη δραστηριότητά της μετά τον βομβαρδισμό αυτό, που εξαπολύθηκε το βράδυ της Δευτέρας εναντίον αυτοκινήτων που έφεραν σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπό της στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ τα θύματα ήταν τρεις υπήκοοι Βρετανίας, ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα, Αμερικανική και Καναδική, ένας υπήκοος Πολωνίας, μια υπήκοος Αυστραλίας και ο Παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας της ομάδας.

Η οργάνωση WCK, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, συγκαταλεγόταν στις ελάχιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούσαν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Γάζα έχει υποστεί πελώριες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου ο οποίος σε μερικές ημέρες συμπληρώνει μισό χρόνο ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ