Πολιτική κόντρα για τη γυναικοκτονία: Στο επίκεντρο οι χειρισμοί της αστυνομίας στους Αγίους Αναργύρους και η νομοθεσία

Πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτούν τα στοιχεία, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Άγιοι Ανάργυροι: «Την ήθελα μόνο δική μου» είπε στους γιατρούς ο γυναικοκτόνος – Η επιστολή που είχε στείλει στην 28χρονη

Η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος υπογραμμίζει η κυβέρνηση και κατηγορεί για υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση της δολοφονίας τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας.

«Να μην παίρνουμε κεφάλια πριν γίνει η έρευνα. Η δική μας κυβέρνηση έβαλε ισόβια, είναι η εσχάτη των ποινών. Τι προτείνουν να επανέλθει η θανατική ποινή;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ξηλώθηκε» ο Διοικητής του ΑΤ Αγίων Αναργύρων – Αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης

«Tο ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα», τόνισε από τη Βουλή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε «να νομοθετήσουμε ποινικά τον όρο γυναικοκτονία όπως βλέπουμε και εδώ άλλο ένα παράδειγμα μιας γυναικοκτονίας». Είπε επίσης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως: «Έχουμε ζήτημα ασφάλειας στη χώρα μας ασφάλειας που αφορά στην εγκληματικότητα, όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, όσων αφορά στην πολιτική προστασία».

Άγιοι Ανάργυροι: Το τηλεφώνημα της 28χρονης στο 100 – Ανατριχιάζει το ηχητικό ντοκουμέντο

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, η οποία απορρίφθηκε.

Νέα επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε για το θέμα το ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι: «Tο αφήγημα νόμος και τάξη της κυβέρνησης κατέρρευσε. Υπάρχει διάχυτο το αίσθημα ανασφάλειας και από την άλλη δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

«Ντροπή και αίσχος για το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση, που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες. Εδώ και τώρα να παρθούν γενναία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος επεσήμανε πως: «Ο αστυνομικός είναι για τον πολίτη. Ο νόμος και η τάξη απαρέγκλιτοι κανόνες».

Ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός ανέφερε πως «ο φρουρός που παρακολουθούσε απαθής την δολοφονία ήταν μπλεγμένος σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης».

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ζητά η Πλεύση Ελευθερίας. Η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να ποινικοποιηθεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

«Με τον ίδιο τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβάλλει ότι στα Τέμπη δεν έγινε έγκλημα, έτσι έχει επιβάλλει ότι η γυναικοκτονία δεν είναι έγκλημα αυτοτελές παρά είναι δήθεν ένας κοινωνικός όρος, ένας όρος του δημοσίου λόγου», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και συνέχισε: «Στις πόσες γυναικοκτονίες πρέπει να ποινικοποιηθεί αυτοτελώς ως κακούργημα; Πρέπει οι γυναίκες αυτές να προστατευθούν. Οι συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε η νεαρή αυτή κοπέλα σας εκθέτουν και ταυτοχρόνως εκθέτουν συνολικά το κράτος, την Πολιτεία και όλους».

H Νέα Αριστερά κατέθεσε τροπολογία σχετικά με τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Η τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο όρος «γυναικοκτονία» εισάγεται ως επιβαρυντική περίσταση στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας (ΠΚ 299).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ