Politico: «Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ» – Το καυστικό σχόλιο για την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σουνακ» επιλέγει το Politico προκειμένου να σχολιάσει την ξαφνική ακύρωση του ραντεβού που ήταν προγραμματισμένο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ το απόγευμα της Δευτέρας (27/11).

Συγκεκριμένα, το Politico στη δημοφιλή του στήλη «Playbook» παρουσιάζει το παρασκήνιο της διπλωματικής έντασης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Με τη φράση «Ο Ρίσι έχασε τα γλυπτά του» ξεκινάει το άρθρο και συνεχίζει: «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας μετά την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια διαμάχη για ορισμένα παλαιά έργα τέχνης».

Εσείς λέτε «Γλυπτά του Παρθενώνα», εμείς «Ελγίνεια Μάρμαρα»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η διαμάχη προκλήθηκε ύστερα από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και την εκπομπή της Laura Kuenssberg. Σε αυτήν ο Έλληνας πρωθυπουργός, γράφει το Politico, «μίλησε ειλικρινά για την αγωνία του για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που υπάρχουν ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο».

«Είναι σαν να σου είπα ότι θα κόψεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα είχες τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα…». «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Είναι ζήτημα επανένωσης κι όχι επιστροφής», τόνισε μεταξύ άλλων.

«All Greek to me»

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, o Σούνακ ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τέτοιο βαθμό που αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντησή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί στις 12:45 το μεσημέρι και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στη μέση της τριήμερης επίσκεψής του στο Λονδίνο.

«Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα πριν από αυτήν», φέρεται να είπε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών. Αντί του Σούνακ στη συνάντηση θα εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, αρνήθηκε να συναντήσει τον αντιπρόεδρο και προχώρησε σε μια καυστική δήλωση: «Εκφράζω την ενόχλησή μου που ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ να αντιμετωπίσει επιχειρήματα».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ

Tην ίδια ώρα, το Politico σχολιάζει πως ενώ ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον Κιρ Στάρμερ, ηγέτη των Εργατικών.

«Η ακύρωση της συνάντησης για τσάι στον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ το πρωί της Δευτέρας με τους Συντηρητικούς να σπεύδουν να υπονοήσουν ότι ο επικεφαλής των Εργατικών ήταν πολύ μαλακός στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Άνθρωπος με γνώση της συνάντησης Μητσοτάκη-Στάρμερ είπε στο Playbook ότι το θέμα “συζητήθηκε αλλά δεν ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης” προσθέτοντας ότι για τους Εργατικούς το θέμα αφορά περισσότερο το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι τη Βρετανική κυβέρνηση» αναφέρεται ακόμη στο άρθρο.

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί δήλωσαν ότι αποχωρώντας από τη συνάντηση ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει την παράνομη μετανάστευση με έναν βασικό σύμμαχο της Ευρώπης. Ο Κιρ Στάρμερ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησαν για τη μετανάστευση στη συνάντησή τους, επομένως, τονίζουν οι Εργατικοί, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν η φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα.

Παράλληλα, στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη υψηλόβαθμού στελέχους των Συντηρητικών για το ότι ο Στάρμερ είναι «”ανοιχτός” για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά από συμφωνία του Μουσείου με τους Έλληνες: «Ο Στάρμερ ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές εκ μέρους του να δείχνει το πόσο λίγο λαμβάνει υπόψη του τους Βρετανούς φορολογούμενους που φροντίζουν για χρόνια αυτά τα Γλυπτά. Ο Στάρμερ επέστρεψε στα παλαιά του κόλπα του να λέει στον συνομιλητή που είναι απέναντι του αυτό που θέλει να ακούσει».

Στο ίδιο άρθρο, πάντως, ο συντάκτης αναφέρεται στην απογοήτευση των εκπροσώπων της ομάδας The Parthenon Project που εργάζεται και με τις δύο πλευρές για την εύρεση μιας κοινής λύσης ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να ενωθούν εκ νέου στην Αθήνα. «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσα πολλά έχουν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική λύση στο θέμα αυτό και το πόσο μεγάλη είναι η δημόσια στήριξη για την επανένωση».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ