Γλυπτά Παρθενώνα: Το Λονδίνο ψάχνει τρόπους για να μπλοκάρει την επιστροφή τους – Τι αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ακύρωση από τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, της προγραμματισμένης συνάντησής τους στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Πολιτικά απρεπή» χαρακτηρίζουν την κίνηση Σούνακ κυβερνητικές πηγές, ενώ ο ίδιος επικαλέστηκε πρόβλημα στο πρόγραμμά του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο τι θα συνέβαινε;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του.

«Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση», σημείωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεων του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Να σημειωθεί, ότι η Βρετανική πλευρά ανέφερε, ότι ήταν διαθέσιμος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά σημαντική.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του SkyNews, η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής γλυπτών του Παρθενώνα, την οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για να σταλθούν πίσω. Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο κ. Όσμπορν επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».

Νωρίτερα σήμερα, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο κ. Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα – και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε δανειακής ρύθμισης.

Για διπλωματική διαμάχη μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάνει λόγο το BBC. «Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC έχει εκνευρίσει τον κ. Σούνακ» σχολιάζει το BBC και αναφέρεται σε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών η οποία υποστήριξε: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση έπειτα από σχόλια σχετικά με Γλυπτά του Παρθενώνα πριν από αυτήν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ