Κασσελάκης: Εκπρόσωπος Τύπου η Δώρα Αυγέρη, Διευθυντής της ΚΟ ο Γιώργος Τσίπρας – Διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου ο Μανώλης Καπνισάκης

Με απόφαση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδρευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, χρέη διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει ο Μανώλης Καπνισάκης.

Επίσης η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Γιώργος Τσίπρας, καθήκοντα διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα ερωτήματα και οι επόμενες κινήσεις

Το πρώτο κρίσιμο θέμα που καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τι μέλλει γενέσθαι με την εσωκομματική αντιπολίτευση και ειδικότερα τα στελέχη της «Ομπρέλας» και την τάση των 53+ της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρο ότι ανησυχεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το αριστερό πρόσημο του υπό την ηγεσία Κασσελάκη. Γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, το οποίο δεν φαίνεται να θεωρείται προς το παρόν πιθανόν.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε σημερινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε αν παρέδωσε το κόμμα στον Στέφανο Κασσελάκη ο Αλέξης Τσίπρας αστειεύτηκε: «Δεν είναι υπουργείο να κάνουμε παράδοση παραλαβή. Τι να του δώσω; Του έδωσα το “βαλιτσάκι” με τους κωδικούς των πυρηνικών».
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα υπάρξει πυρηνική έκρηξη ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Κανέναν δεν θα ωφελούσε, δεν νομίζω…».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την νίκη Κασσελάκη δήλωσε: «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά». Αυτή η τοποθέτηση θεωρήθηκε ότι είναι το ξεκάθαρο «παρών» στο κόμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το ενωτικό μήνυμα

Επίσης είναι δεδομένο ότι η Έφη Αχτσιόγλου, που απέσπασε το 43,31%, εκπροσωπεί σχεδόν τα μισά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αμέσως μετά την νίκη του εμφανίστηκε ενωτικός. Δήλωσε ότι ανάμεσα στους συντρόφους και ο δεύτερος είναι πρώτος. Την ίδια τοποθέτηση έκανε πάλι σήμερα όταν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.

Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές για να κατανοήσει ότι απευθυνόταν στην Έφη Αχτσιόγλου και όσους την υποστήριξαν στην μάχη της ηγεσίας, ανάμεσα τους τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Τα πρόσωπα – κλειδιά στο πλευρό του νέου προέδρου

Το δεύτερο σημαντικό κρας τεστ για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι τι θα γίνει με το τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο αλλά και ποια στάση θα κρατήσει η μειοψηφία του κόμματος. Η τακτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί στις πρώτες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Μετά την σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από τον Ευάγγελο Αποστολάκη και ανέβηκε στο γραφείο του στον 7ο όροφο.

Ήδη είχε συνάντηση με τον Νίκο Παππά αλλά και με τον βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη. Το επόμενο διάστημα θα κληθεί να επιλέξει τα στελέχη που θα τον πλαισιώσουν αλλά και όσους θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους. Μέχρι στιγμής θεωρείται ότι ο Σωκράτης Φάμελλος θα παραμείνει στην θέση του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ πιθανολογείται ότι η Θεοδώρα Τζάκρη θα αναλάβει καθήκοντα γραμματέα της ΚΟ.

Κρίσιμο ρόλο δίπλα στον νέο πρόεδρο αναμένεται να έχει και ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας, Νίκος Φαραντούρης που συμβουλεύει συχνά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τα βέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ακόμη και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την νίκη Κασσελάκη. Μέχρι αυτή την στιγμή φαίνεται ότι θα περιμένουν να κρίνουν τον νέο πρόεδρο στις επόμενες κινήσεις του και στη διάρκεια των συνεδριάσεων των οργάνων του κόμματος. Πάντως αρκετοί τονίζουν την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα σε ένα τακτικό συνέδριο προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα εσωκομματικά ζητήματα.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας ρωτήθηκε αν «χωράει» σε ένα σχήμα με τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο. «Θα δούμε…το θετικό είναι ότι έγινε μία διαφανής διαδικασία, ψήφισε πολύς κόσμος που σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισε η κοινωνία που ακούγεται, ψήφισαν μόνο αυτοί που ενεγράφησαν ως μέλη, και το πρώτο και το βασικό πια, είναι θα έλεγα, η πολιτική. Εμείς έχουμε αυτήν την στιγμή την πολιτική που ψηφίσαμε στο τελευταίο Συνέδριο», είπε στον Ρ/Σ Θεσσαλονίκης Status ο Δημήτρης Βίτσας.

Και συνέχισε: «Συγχαρητήρια στον κ. Κασσελάκη, που κέρδισε τέλος πάντων με αυτά που έκανε…Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα γιατί τώρα το κόμμα θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πολύ σοβαρά ζητήματα, άλλο το ζήτημα της φορολογίας, άλλο το ζήτημα της ακρίβειας, έχουμε…όλοι ευχόμαστε οι βροχές των επόμενων ημερών να μην πλήξουν και πάλι τη Θεσσαλία».

Επανέλαβε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ούτε τη γνώση ούτε την εμπειρία να διοικήσει ένα κόμμα, σημειώνοντας πως: «Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι οι συνεργάτες του, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν, στον Νίκο Παππά θά’λεγε κανένας πέφτει ένα τεράστιο βάρος, να τον βοηθήσουν ώσπου να μπορέσει να αναπτύξει και αυτές τις ικανότητες, δηλαδή να γνωρίσει καταρχήν το κόμμα, και από και πέρα να μπορέσει να ορίσει τις κόκκινες γραμμές της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάμε σε ένα Συνέδριο… Εμείς…Αυτοί με τους οποίους εγώ συμφωνώ περισσότερο θέλουμε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια αριστερή πολιτική και με αυτήν την αριστερή πολιτική θα κερδηθεί και το κέντρο».

Με αφορμή το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε η πρώτη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που αύξησε τα ποσοστά της, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως «αν αυτό δεν μας λέει τίποτα αλλά μας λένε οι αοριστολογίες, φοβάμαι για το μέλλον του χώρου μας, είναι προοπτική εξαΰλωσης». «Άκουγα χθες ένα σύνθημα έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ‘Στέφανε άλλαξε τα όλα’. Όλα τι; Για ένα κόμμα της αριστεράς; Σημαίνει τελικά τη μετάλλαξή του; Να μην είναι πλέον αριστερό κόμμα;» διερωτήθηκε.

«Είναι γνωστό ότι ψήφισα την Έφη Αχτσιόγλου ως καταλληλότερη γι’ αυτήν την επιλογή» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που εξήγησε ότι χρειάζεται πολιτικό σχέδιο, πρόγραμμα και ισχυρό και ενωμένο κόμμα.
«Είναι φανερό ότι ψήφισα την Έφη Αχτσιόγλου, γιατί πίστευα ότι με αυτή την επιλογή θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα αλλά προσυπογράφω την ενωτική, σοβαρή αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας σχολίασε ότι «στην Αριστερά έχουμε μάθει να στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες, αξίες, οράματα, ιδανικά, πολιτικές θέσεις δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα», ενώ ζήτησε να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος που είναι κρίσιμος για την πορεία του κόμματος. Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ιστορικά στελέχη θα φύγουν τελικά από το κόμμα εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Θεωρώ ότι δεν περισσεύει κανείς και ότι η πρόκληση την αμέσως επόμενη περίοδο για ένα αριστερό μαζικό λαϊκό δημοκρατικό κόμμα είναι τέτοια που θα λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία και θα πορευτούμε με αυτή τη διάθεση στη νέα εποχή. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η αμέσως επόμενη πορεία και αυτό αργά ή γρήγορα όλοι θα το αφουγκραστούν», είπε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Αυτό που έγινε δεν διδάσκεται. Θα μας γράψουν στις σχολές της Πολιτικής Επιστήμης σε όλο τον κόσμο. Έγινε για πρώτη φορά και πιστεύω πως θα ξαναγίνει» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας για την επόμενη ημέρα του κόμματος πως «έχουμε ένα καινούριο κόμμα, που διατηρεί ακόμη το brand name, τα γραφεία, τα μέσα ενημέρωσης, την κρατική χρηματοδότηση, αλλά είναι ένα καινούριο κόμμα, το οποίο θα πρέπει να δούμε εάν αυτό που κάνει είναι ένα άλμα προς τα εμπρός, ή ένα άλμα στο κενό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε όπως τον ξέραμε ως αριστερό κόμμα».

Η δήλωση – μήνυμα Αποστολάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί ως κόμμα χωρίς φατρίες και τάσεις

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη έστειλε μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση. «Είναι δύσκολο να… καταπιείς ότι σε 20 ημέρες κατάφερε να πάρει το κόμμα στα χέρια του και με τέτοια διαφορά» είπε στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Αν δεν το κάνουν υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι. Αλλά δεν γίνεται να ξεκινήσουμε έτσι», τόνισε ο πρώην υπουργός. «Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα κόμμα με κατευθύνσεις, πολιτικές γραμμές και θα λειτουργεί ως κόμμα. Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις μέσα στο κόμμα, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. Όποιος θέλει να βοηθήσει, υπάρχει πεδίο να βοηθήσει, όποιος δεν θέλει, ας μείνει στην άκρη», υπογράμμισε.

Η στήριξη του Νίκου Παππά

Ο Νίκος Παππάς είναι το μοναδικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ο Στέφανος Κασσελάκης ευχαρίστησε ονομαστικά και τον κάλεσε μαζί του στο βήμα έξω από την Κουμουνδούρου, την ώρα που έκανε την πρώτη δήλωση του ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Από αρκετούς θεωρείται ο άνθρωπος που θα έχει ρόλο ρυθμιστή και θα στηρίξει τον νέο πρόεδρο που δεν διαθέτει οργανωτική και κομματική εμπειρία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα θα προχωρήσει στην διεύρυνση στο κέντρο που είχε ξεκινήσει το  2019 ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Στέφανος (σ.σ. Κασσελάκης) έχει μια σαφή εντολή και είμαστε ενώπιον σημαντικών αποφάσεων για το κόμμα μας και για την στρατηγική του και για την ευρύτητά του. Να κάνουμε τον μετασχηματισμό που υποσχεθήκαμε να κάνουμε το 2019 και δεν ολοκληρώσαμε» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

Η πρώτη παραίτηση

Η πρώτη επίσημη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη σε τοπικό επίπεδο είναι γεγονός. Ο Γιάννης Τσακνάκης, πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, ενημέρωσε τα όργανα για την αποχώρησή του. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Έχοντας υποβάλει ήδη την παραίτησή του από μέλος της Νομαρχιακής την επομένη των εκλογών τις 21ης Μαΐου, ο Γιάννης Τσακνάκης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την εσωκομματική εκλογική διαδικασία που ανέδειξε τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος, ενημέρωσε άμεσα και το ίδιο βράδυ τα όργανα για την αποχώρησή του από αυτό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ