Η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ιαπωνίας για τα σχέδια του Τόκιο να αυξήσει σε επίπεδα-ρεκόρ τον αμυντικό προϋπολογισμό του, κατηγορώντας το ότι προετοιμάζεται για έναν «επιθετικό πόλεμο» που θα μπορούσε να προκαλέσει «νέα αναταραχή» στην περιοχή και τον κόσμο.
Η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ έρχεται την ώρα που η Ιαπωνία απομακρύνεται σταδιακά από την αυστηρά ειρηνιστική αμυντική πολιτική που ακολούθησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες, ενισχύοντας τις αμυντικές συνεργασίες της και αναπτύσσοντας εκτοξευτές πυραύλων σε απομακρυσμένα νησιά της.
Σύμφωνα με το NHK και άλλα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας αναμένεται να ζητήσει για το επόμενο οικονομικό έτος προϋπολογισμό-ρεκόρ ύψους 8,9 τρισ. γεν (48 δισ. ευρώ).
Πιονγκγιάνγκ: «Επικίνδυνη διόγκωση του πολεμικού προϋπολογισμού»
Σε σχόλιο που μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, αναφέρεται ότι το αίτημα για τον νέο προϋπολογισμό «θα καταρρίψει για ακόμη μία φορά κάθε προηγούμενο ρεκόρ».
Παρότι το ύψος του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με το KCNA η κίνηση αυτή «αποτελεί ξεκάθαρα μια επικίνδυνη διόγκωση του πολεμικού προϋπολογισμού, η οποία θα φέρει νέα αναταραχή στην περιοχή και τον κόσμο».
«Αυτή η τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα οδηγήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος, με στόχο την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για έναν επιθετικό πόλεμο», υποστήριξε η Πιονγκγιάνγκ.
Οι κινήσεις Τραμπ και η ανησυχία των συμμάχων
Οι καταγγελίες της Βόρειας Κορέας διατυπώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν εκ νέου επαφές με την Πιονγκγιάνγκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει περιορίσει τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση πιθανών απειλών από την πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα.
Η απόφασή του έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ανατολικής Ασίας. Η Ιαπωνία υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα την «κρίσιμη» σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.
Ο Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, εντός του έτους.
Το ιστορικό βάρος στις σχέσεις με την Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είχε υπό την κατοχή της ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο μέχρι την παράδοσή της το 1945, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, η χερσόνησος χωρίστηκε σε δύο κράτη κατά μήκος του 38ου παραλλήλου.
Η κληρονομιά της βίαιης ιαπωνικής αποικιοκρατικής περιόδου εξακολουθεί να επηρεάζει την εξωτερική πολιτική τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας Κορέας.
Ανησυχία για τη στρατιωτική πολιτική της Ιαπωνίας έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα και η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, κάνοντας λόγο για έναν «νέο μιλιταρισμό» από την πλευρά του Τόκιο.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σανάε Τακαΐτσι προχωρά φέτος σε σημαντική αναθεώρηση της εθνικής αμυντικής στρατηγικής, με φόντο την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.
Το Τόκιο έχει ήδη άρει την αυτοεπιβληθείσα απαγόρευση στις εξαγωγές όπλων και έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, ενώ παράλληλα επιδιώκει αλλαγές στο ειρηνιστικό Σύνταγμα της χώρας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο υπουργός Άμυνας Σιντζίρο Κοϊζούμι, πάντως, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να συνεχίσει «να εκπληρώνει την ευθύνη της για τη διατήρηση της μεταπολεμικής πορείας της Ιαπωνίας ως ειρηνικού έθνους», κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μνημείο για τους πεσόντες της χώρας.