Πόλεμος στο Ισραήλ: Περισσότεροι από 123.000 εκτοπισμένοι στην Λωρίδα της Γάζας – Τι απαντά το Ιράν στα περί «εμπλοκής» του

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με τον ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Αθήνα επέστρεψαν 81 Έλληνες – «Μπήκαμε σε ειδικό bomb room»

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και της βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη έχει ζητήσει να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου – Πώς επηρεάζεται η ελληνική αγορά

Για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, «η αναφορά σε ρόλο του Ιράν έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες» του Ισραήλ.

«Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν είναι βασισμένες σε πολιτικά κίνητρα και έχουν στόχο να δικαιολογήσουν τη βαριά ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος και να διορθώσουν την κακή εικόνα του», επέμεινε.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βραζιλία και Βουλγαρία επαναπατρίζουν τους υπηκόους τους

«Δεν έχουμε κανένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων κανενός κράτους, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κανανί γνωστοποίησε επίσης πως το Ιράν έχει ζητήσει να συνεδριάσει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης «για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις».

Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αιφνιδιαστική και μαζική επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο από τη Χαμάς και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη νύκτα πως η Τεχεράνη «δεν εμπλέκεται στην απάντηση της Παλαιστίνης», διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί από τη Wall Street Journal.

Ο Κανανί προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε απειλεί το Ιράν οφείλει να γνωρίζει πως κάθε βλακώδης δράση θα επιφέρει καταστροφική απάντηση».

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε χθες, Κυριακή, πως το Ιράν υποστηρίζει «τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους» και είχε καλέσει «τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να δηλώσουν κι αυτές την υποστήριξή τους.

Ο Ραϊσί είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, τους Ισμαήλ Χανίγια και Ζιάντ αλ-Ναχάλα αντιστοίχως, τους οποίους είχε υποδεχθεί χωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

OHE: Περισσότεροι από 123.000 εκτοπισμένοι στην Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.751 τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Παράλληλα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και το Ισραήλ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από 123.000 ανθρώπων στην Λωρίδα της Γάζας.

«Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει εσωτερικούς εκτοπισμούς» πληθυσμού, αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «πάνω από 17.500 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 123.538 ανθρώπους (…) κυρίως λόγω του φόβου, των ανησυχιών για την προστασία τους και της καταστροφής των σπιτιών τους».

Διακόπτουν τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ αεροπορικές εταιρείες

Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις του προς και από το Τελ Αβίβ περιμένοντας την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ .

Χθες, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines, καθώς και οι Air France και Finnair ανακοίνωσαν την διακοπή των πτήσεων προς και από το Ισραήλ.

Η βρετανική easyjet ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις χθεσινές και τις σημερινές πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ και ότι τις επόμενες ημέρες θα προσαρμόσει το πρόγραμμά της.

Η Hainan Airlines, η μόνη κινεζική αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα στην Κίνα και το Ισραήλ ματαίωσε την σημερινή πτήση Τελ Αβίβ-Σανγκάη, ενώ ανακοίνωσε ότι η θα συνεχισθεί η αεροπορική σύνδεση του τεχνολογικού κόμβου της Σεντζέν με το Τελ Αβίβ.

Η ουγγρική Wizz Air ανακοίνωσε την διακοπή των πτήσεων από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας.

Η Cathay Pacific έχει ανακοινώσει την ματαίωση της αυριανής πτήσης Χονγκ Κονγκ-Τελ Αβίβ και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση για την πτήση της Πέμπτης.

Η Korean Air ματαίωσε την σημερινή πτήση Ιντσον-Τελ Αβίβ και προβλέπει ότι οι μελλοντικές αεροπορικές συνδέσεις θα διαταραχθούν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ