Οι 10 συνήθειες των ανθρώπων που γίνονται πιο οξυδερκείς καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με την ψυχολογία

Όλοι αναρωτιόμαστε ποιο είναι το μυστικό των ανθρώπων που, σε μεγαλύτερη  ηλικία, όχι μόνο διατηρούν την πνευματική τους οξυδέρκεια, αλλά ενισχύουν την ψυχική και νοητική τους δύναμη. Πού οφείλεται αυτή τους η ικανότητα;

Αν δεν θέλετε να είστε δυστυχισμένοι σε μεγάλη ηλικία, πείτε αντίο σε αυτές τις 9 καθημερινές συνήθειες

Οι άνθρωποι δεν ενισχύουν τυχαία την νοητική τους διαύγεια και οξυδέρκεια. Έχουν συνήθειες μέσα από τις οποίες καλλιεργούν τη δύναμη του μυαλού τους και διατηρούν έτσι το μυαλό τους «κοφτερό». Η επιστήμη πίσω από τις συνήθειες που εγγυώνται έναν υγιή εγκέφαλο σε μεγάλη ηλικία.

Οι συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ωριμάσετε σαν το καλό κρασί

  • Διαρκής μάθηση
  • Ενσυνειδητότητα
  • Φυσική άσκηση
  • Μοναχικότητα
  • Διαχείριση του στρες
  • Καλλιέργεια κοινωνικού δικτύου
  • Καλός ύπνος
  • Πολύ Γέλιο
  • Περιορισμένη χρήση υπολογιστή και κινητού΄
  • Θετική Στάση

Διαρκής μάθηση

Οι άνθρωποι που διατηρούν γερή την πνευματική τους διαύγεια: δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν.

Οι κακές συνήθειες ύπνου που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη

Είτε μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, οι άνθρωποι με δυνατό μυαλό δεν σταματούν ποτέ να διευρύνουν τη γνώση τους.

Μην σταματάτε να καλλιεργείτε την περιέργειά σας και την αγάπη σας για την μάθηση.

Κάντε τη δια βίου μάθηση τρόπο ζωής. Διαβάστε τ’ αγαπημένα σας βιβλία ή ξεκινήστε μία ασχολία που αγαπάτε και προάγει την πνευματική εγρήγορση. Όσο μαθαίνετε, τόσο ενεργοποιείτε τον εγκέφαλό σας. Η μάθηση ενισχύει την μνήμη και βελτιώνει τη γνωστική ευελιξία.

Ενσυνειδητότητα

Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, είναι πολύ εύκολο να γίνουμε θύματα των ασταμάτητων ρυθμών της καθημερινότητας.

Είτε μέσα από τον διαλογισμό, τη γιόγκα ή την προσοχή  στο τώρα και το εδώ, το μυαλό έχει τον χρόνο ν’ αποσυμπιεστεί, να βελτιώσει τη συγκέντρωσή του και να ενισχύσει τη λειτουργία της μνήμης. Η οξύνοια δεν σημαίνει να τρέχεις στο μέγιστο δυνατό, αλλά ότι έχεις την ικανότητα ν’ αφομοιώνεις και να επεξεργάζεσαι τα ερεθίσματα του κόσμου.

Όταν κατεβάσετε την ταχύτητα, θα διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας καθαρίζει και μπορείτε να συγκεντρωθείτε περισσότερο.

Φυσική άσκηση

Μπορεί να περιμένετε ότι η πνευματική διαύγεια εξαρτάται μόνο από τη την νοητική άσκηση και τις πνευματικές ενασχολήσεις, όμως οι άνθρωποι που μεγαλώνοντας, «ακονίζουν» το μυαλό τους, έχουν τη σωματική άσκηση ως προτεραιότητα. Είναι αλήθεια ότι το υγιές σώμα προάγει την υγεία του μυαλού

Το περπάτημα, το κολύμπι, η γιόγκα, αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Την ίδια στιγμή, ωφελείται η γνωστική ικανότητα, μέσα από την ενίσχυση της μνήμης και της σκέψης.

Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στη διαχείριση του στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και προάγει τη συνολική υγεία. Όλα αυτά είναι καθοριστικοί παράγοντες στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και της οξύνοιας.

Είτε στο γυμναστήριο, είτε στο πάρκο, ή με την κηπουρική, κάντε τη σωματική άσκηση κομμάτι της καθημερινότητάς σας ώστε να διατηρήσετε και να καλλιεργήσετε την υγεία του μυαλού σας.

Μοναχικότητα

Στη σύγχρονη κοινωνία, εύκολα μπερδεύουμε την μοναξιά με την μοναχικότητα. Όμως όσοι καταφέρνουν να διατηρούν το μυαλό τους υγιές, αντιλαμβάνονται την αξία της μοναχικότητας.

Μοναχικότητα δεν σημαίνει απομόνωση, αλλά ενδοσκόπηση και ανακάλυψη του εαυτού. Ο χρόνος που επενδύεται στον αναστοχασμό, τις δημιουργικές ασχολίες ή την πνευματική αποφόρτιση δεν είναι ποτέ χαμένος.

Ο μοναχικός, παραγωγικός χρόνος αξιοποιείται για ανανέωση, μείωση του στρες και ενίσχυση της επίγνωσης του εαυτού, τα οποία συντελούν στην καλλιέργεια της πνευματικής δύναμης. Άρα, δεν χρειάζεται να περνάτε την κάθε στιγμή της ημέρας σε κοινωνικές συναναστροφές. Αξιοποιήστε τον χρόνο που έχετε με τον εαυτό σας. Θα δείτε πόσο θα ευνοηθεί η πνευματική σας διαύγεια.

Διαχείριση του στρες

Είναι αλήθεια ότι η ζωή μπορεί να είναι πολύ στρεσογόνα, όμως το χρόνιο στρες βλάπτει την πνευματική μας υγεία.

Οι άνθρωποι που τη διατηρούν, αναγνωρίζουν τα προβλήματα της πραγματικότητας και κάνουν ουσιαστικά βήματα προς την επίλυσή τους. Είτε με τον έλεγχο της αναπνοής, με σωματική άσκηση ή μέσα από την επικοινωνία, οι άνθρωποι με υγιές μυαλό καταλαβαίνουν τη σημασία της εκτόνωσης του στρες.

Το ν’ αγνοείς τους στρεσογόνους παράγοντες δεν θα εξαφανίσει το στρες. Το αντίθετο, το στρες θα συσσωρευτεί και θα βλάψει  τις γνωστικές μας λειτουργίες.  Όσοι καταφέρνουν να μεγαλώνουν, καλλιεργώντας την οξύνοιά τους, το γνωρίζουν πολύ καλά και, γι’ αυτό διαχειρίζονται αποτελεσματικά το στρες.

Καλλιέργεια κοινωνικού δικτύου

Οι κοινωνικές επαφές έχουν μία ιδιαίτερη αξία και αυτό το γνωρίζουν οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με υγεία και πνευματική διαύγεια.  Έτσι, επενδύουν χρόνο και ενέργεια στη διατήρηση ουσιαστικών σχέσεων, κατανοώντας ότι, πάνω απ’ όλα είμαστε όντα κοινωνικά. Αυτό δεν αφορά μόνο τη διασκέδαση, αλλά τις κοινές εμπειρίες, την κοινωνική μάθηση, τη δυνατότητα να βλέπεις τη ζωή από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Όλα τα παραπάνω ενεργοποιούν σημαντικές γνωστικές διεργασίες.

Για τους λόγους αυτούς, το κοινωνικό δίκτυο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και δύναμης. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε τους φίλους σας, περάστε χρόνο με την οικογένειά σας, επικοινωνήστε και προσφέρετε στην τοπική σας κοινότητα. Άλλωστε, η ευγένεια και ενσυναίσθηση προς τους άλλους ωφελεί και τον δικό σας εγκέφαλο.

Καλός ύπνος

Όλοι το ξέρουμε ότι, όταν ξενυχτάμε, την επόμενη μέρα, το μετανιώνουμε. Οι άνθρωποι που διατηρούν τη νοητική τους διαύγεια καταλαβαίνουν τη σημασία του καλού ύπνου.

Ο ύπνος, πέρα από την ξεκούραση, είναι καθοριστικός για την ικανότητα του μυαλού να επεξεργάζεται τις πληροφορίες, να δημιουργεί μνήμες και ν’ ανανεώνεται.

Η έλλειψη του ύπνου, είναι υπεύθυνη για την κακή λειτουργεία της μνήμης, τη δυσκολία στη συγκέντρωση και άλλα γνωσιακά προβλήματα. Ο καλός ύπνος και η ξεκούραση του μυαλού, η τήρηση ενός συνεπούς προγράμματος στον ύπνο, συντελεί στην καλή υγεία και την ευελιξία του μυαλού.

Πολύ Γέλιο

Το γέλιο είναι το αποτελεσματικότητα φάρμακο και ενισχύει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει καθώς, γελώντας ο άνθρωπο ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου, ενισχύοντας εκείνες που είναι υπεύθυνες για την μνήμη και την μάθηση. Την ίδια στιγμή, περιορίζει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση.

Μία έξυπνη κωμωδία, μία αστεία κουβέντα με φίλους, η ικανότητα του να βρίσκεις το χιούμορ σε διάφορες καταστάσεις, όλα αυτά προσφέρουν γέλιο το οποίο είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης της νοητικής υγείας.

Περιορισμένη χρήση υπολογιστή και κινητού

Στην εποχή που ζούμε, οι οθόνες έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Όσοι καταφέρνουν να διατηρήσουν την πνευματική τους διαύγεια, γνωρίζουν τη σημασία του μέτρου. Υπερβολική έκθεση στις οθόνες των ηλεκτρικών συσκευών επιφέρει πνευματική νωθρότητα, ενώ καταπονεί τα μάτια και προκαλεί διαταραχές στον ύπνο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τη συνήθεια να «σκρολάρουμε» άσκοπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παρακολουθούμε το ένα επεισόδιο πίσω από το άλλο, κάτι που μόνο βλάπτει τη νοητική μας υγεία, εξουθενώνοντας και αποπροσανατολίζοντας το μυαλό.

Περιορίζοντας τον χρόνο έκθεσης στις οθόνες, κάνετε στον εαυτό σας ένα μεγάλο δώρο. Αντικαταστήστε τον επιβλαβή χρόνο με το κινητό ή τον υπολογιστή μ’ ένα βιβλίο, μία ενδιαφέρουσα συζήτηση ή με διαλογισμό. Όσο και αν ο πειρασμός της οθόνης είναι ισχυρός, ο εγκέφαλός σας  θα ωφεληθεί σημαντικά από την μείωση της χρήσης της.

Θετική Στάση

Ο συνεκτικός κρίκος όλων των παραπάνω συνηθειών είναι η διατήρηση μίας θετικής στάσης προς τη ζωή. Ίσως αυτή να είναι η πιο σημαντική συνήθεια των ανθρώπων που κρατούν το μυαλό τους υγιές καθώς μεγαλώνουν. Η ζωή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο νοηματοδοτούμε  όσα μας συμβαίνουν, αφού μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχική μας υγεία όσο και τη γνωστική μας οξυδέρκεια. Θετική στάση δεν σημαίνει να παραβλέπουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες. Σημαίνει όμως ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και ψυχικό σθένος.

Θετική στάση σημαίνει ότι βλέπουμε και τη θετική πλευρά, ότι δεν φοβόμαστε την αλλαγή και ότι εστιάζουμε στη λύση παρά στο πρόβλημα. Όλα αυτά είναι τα ορόσημα της θετικής στάσης.  Η στάση σας απέναντι στη ζωή είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο. Γι’ αυτό, να καλλιεργείτε τη θετικότητα ώστε να διατηρείτε το μυαλό σας οξυδερκές, ευέλικτο, έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει ό,τι και αν σας παρουσιάσει η ζωή.

Τελικές σκέψεις

Οι μικρές αυτές συνήθειες μας βοηθούν σημαντικά, μεγαλώνοντας, να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια. Το βασικό είναι να ζούμε τη ζωή με τρόπο ευχάριστο, που προάγει την ανάπτυξη, τη σύνδεση και την ευημερία.

Σημασία δεν έχει να μείνουμε πάντα νέοι. Αλλά σε κάθε στάδιο της ζωής μας να επιδιώκουμε την ανάπτυξη, τη θετικότητα, την περιέργεια και την ψυχική αντοχή.

Ίσως να έχετε ήδη τις παραπάνω συνήθειες, αλλά να μην έχετε εμπεδώσει τη σημασία τους για τη γνωστική σας ανάπτυξη. Ή αντίθετα, μπορεί τώρα κάποιες από τις συνήθειες αυτές να σας μοιάζουν δύσκολες. Όμως σημασία δεν έχει η τελειότητα, αλλά η πρόοδος. Βρείτε τρόπους να εντάξετε στη ζωή σας τις συνήθειες που μπορούν να ενισχύσουν το μυαλό  και το πνεύμα σας μεγαλώνοντας και πάντα να διατηρείτε μια θετική στάση προς τη ζωή.

 Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι το πιο ισχυρό σας όπλο μεγαλώνοντας, είναι το μυαλό σας και στόχος δεν είναι να παραμείνουμε νέοι αλλά να μεγαλώνουμε καλά, με υγεία, χάρη και οξυδέρκεια, ώστε να χαιρόμαστε τη ζωή στο έπακρο!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ