LIVE – Μέση Ανατολή: Σε κατάσταση πολέμου Τεχεράνη και Τελ Αβίβ – Πυραυλική «καταιγίδα» από το Ιράν, βομβαρδισμοί από το Ισραήλ, 3 νεκροί – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Φωτογραφία: Reuters

Εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Παρασκευής πάνω από την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, καθώς το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, ξεκινώντας την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του ύστερα από τα ισραηλινά πλήγματα που αποδεκάτισαν την ιρανική στρατιωτική διοίκηση και έπληξαν κρίσιμες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, από την επίθεση του Ιράν οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 60, ενώ υπάρχει και μία νεκρή γυναίκα.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους πολίτες να καταφύγουν αμέσως σε καταφύγια. «Πρέπει να εισέλθετε στους προστατευόμενους χώρους και να παραμείνετε εκεί μέχρι νεωτέρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε νωρίτερα πως το Ισραήλ «δεν θα βγει αλώβητο», ενώ υπογράμμισε ότι «το Ιράν δεν θα καταφύγει σε ημίμετρα».

Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση «απαραίτητη για να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», τα οποία το Ισραήλ θεωρεί απειλή. Αργότερα μέσα στη μέρα, δήλωσε πως η εντολή για την εξάλειψη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δόθηκε τον Νοέμβριο του 2024.

Φωτογραφία αρχείου: Pablo Martinez Monsivais / AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, σημείωσε πως «το Ιράν έχασε την ευκαιρία να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμά του, όμως ενδέχεται τώρα να του δοθεί άλλη μία ευκαιρία».

Φωτογραφία: Reuters

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει αρκετούς κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους και πυρηνικούς επιστήμονες, ενώ έχουν πλήξει εγκαταστάσεις μακράς εμβέλειας πυραύλων και την αντιαεροπορική άμυνα της Τεχεράνης.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) διεξάγουν πόλεμο στο Ιράν και όχι στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ ως «κήρυξη πολέμου».

Βίντεο από την πυραυλική επίθεση αντιποίνων του Ιράν

Νέος γύρος έντασης καταγράφηκε τα ξημερώματα στο Ισραήλ, καθώς οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε νέο κύμα πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, με κατεύθυνση την ισραηλινή επικράτεια, και προχώρησε σε ενέργειες αναχαίτισής τους.

«Ήχησαν σειρήνες σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ μετά τον εντοπισμό ιρανικών πυραύλων κατευθυνόμενων προς το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατός μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Telegram.

Περίπου δέκα λεπτά αργότερα, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πληθυσμός μπορεί να εξέλθει από τα καταφύγια, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει «κοντά» σε αυτά, σε περίπτωση νέας απειλής.

Ωστόσο, η επίθεση είχε συνέπειες. Σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πύραυλος έπληξε κτίριο στο κεντρικό Ισραήλ, με αποτέλεσμα δύο άτομα να παγιδευτούν στα συντρίμμια, ενώ 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και μια 60χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο Wolfson, όπως μετέδωσε το Channel 12.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο νέο κύμα επιθέσεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί πως ενεργοποίησε σειρήνες της αεράμυνας σε διάφορους τομείς της χώρας εξαιτίας της εκτόξευσης νέου κύματος πυραύλων από το Ιράν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας κι ότι η αντιαεροπορική άμυνα επιχειρεί για την αναχαίτισή τους.

Εννέα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς στη συνοικία Ραμάτ Γκαν, στην παραθαλάσσια ισραηλινή μητρόπολη του Τελ Αβίβ, από πυραυλική επίθεση του Ιράν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Η επίθεση εκδηλώθηκε ως αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, τα οποία είχαν προηγηθεί.

Σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Haaretz, οι κάτοικοι εκατοντάδων διαμερισμάτων χρειάστηκε να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους, όταν πύραυλος έπληξε κατοικημένο κτίριο.

Όπως μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ynet, τουλάχιστον 63 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Επιπλέον, μια γυναίκα περίπου 60 ετών, η οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα σε κρίσιμη κατάσταση, υπέκυψε στα τραύματά της.

Η ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα πληθυσμού.

Πυκνός καπνός και φλόγες υψώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανταπόκριση δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Ταυτόχρονα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη, ενώ υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον δύο αεροπορικά πλήγματα, που αποδίδονται σε ισραηλινές δυνάμεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο καταγράφονται στήλες καπνού να υψώνονται πάνω από την περιοχή του αεροδρομίου. Το Μεχραμπάντ χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερικές πτήσεις, καθώς και για πτήσεις προς γειτονικά κράτη, και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας του Ιράν.

Το πρακτορείο MEHR αναφέρθηκε σε «έκρηξη», χωρίς να παραθέτει περισσότερες λεπτομέρειες για την αιτία ή τις συνέπειες του περιστατικού. Από την πλευρά του, το πρακτορείο FARS μετέδωσε πως το αεροδρόμιο επλήγη από δύο «βλήματα», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εχθρικής ενέργειας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ενώ οι ιρανικές αρχές δεν έχουν προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε από το Ιράν και το Ισραήλ να επιλέξουν την αποκλιμάκωση και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, εν μέσω συνεχιζόμενων ανταλλαγών αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων των δυο χωρών.

«Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα στο Τελ Αβίβ. Φτάνει η κλιμάκωση, είναι ώρα να σταματήσει. Πρέπει να επικρατήσουν η ειρήνη και η διπλωματία», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες μέσω X.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε Έκτακτη Συνεδρίαση κατόπιν αιτήματος του Ιράν μετά την ισραηλινή επιχείρηση «Λιοντάρι που ξυπνά» κατά της πυρηνικών και πυραυλικών υποδομών του καθεστώτος στην Τεχεράνη.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας ΟΗΕ Ροζ Μαρι ΝτιΚάρλο που ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε ότι η κατάσταση, έχει περιφερειακές επιπτώσεις, με χώρες να κλείνουν τον εναέριο χώρο τους, οργανώσεις όπως οι Χούθι να εξαπολύουν επιθέσεις, τέσσερις Ιρανοί στρατηγοί και τρεις πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν δεσμεύτηκε για «σκληρή τιμωρία» του Ισραήλ.

Καταδίκασε κάθε στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπενθύμισε την υποχρέωση των κρατών να σέβονται τον Χάρτη του ΟΗΕ, έκανε έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ευρύτερης σύρραξης και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τα πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Επίσης παρέπεμψε στο Ψήφισμα του ΔΟΑΕ, το οποίο επικρίνει την «έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ζητεί πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του».

Η κ. ΝτιΚάρλο υποστήριξε τις επικείμενες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο η ειρηνική επίλυση μέσω διαλόγου μπορεί να εγγυηθεί τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

Ελλάδα: Μια διπλωματική επίλυση της κρίσης είναι πλέον επείγουσα

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης ανέφερε ότι «η κατάσταση στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να εξελίσσεται».

«Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη συγκυρία και πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής» ανέφερε.

Εξέφρασε την ελληνική ανησυχία για την κλιμάκωση ενόσω «διεξάγονταν συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Ο κ. Σέκερης απηύθυνε έκκληση «προς τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν άμεσα, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν πράξεις αντεκδίκησης».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργοποιηθεί αμέσως για να αποτραπεί μια περιφερειακή ανάφλεξη, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους διπλωματικούς και διαύλους διαλόγου» τόνισε και επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ανησυχία της για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχει τονίσει ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα «επαναβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό του και να εγγυηθεί την ασφάλεια του».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαρκής ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας και μίας συμφωνίας από διαπραγμάτευση. Μια διπλωματική επίλυση της κρίσης είναι πλέον επείγουσα, για χάρη της σταθερότητας της περιοχής και της παγκόσμιας ασφάλειας» ανέφερε.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, τόσο διμερώς όσο και μέσω διεθνών οργανισμών, κάθε διπλωματική προσπάθεια και δίνουμε προτεραιότητα στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που διεξάγονται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Είναι ουσιώδους σημασίας να τηρηθεί ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ως προς τη χρήση βίας, καθώς και η ακεραιότητα του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση των κρατών-μελών του ΟΗΕ να ενεργούν σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε.

Ο κ. Σέκερης τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων. «Είναι επίσης ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι δεν θα βρεθούν στη μέση των συγκρούσεων, ειδικά ενόψει της πυρηνικής διάστασης της εξελισσόμενης κρίσης» ανέφερε.

Κλείνοντας, υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την προστασία των αμάχων.

«Η προστασία των αμάχων δεν αποτελεί επιλογή. Είναι νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ηθική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Καλούμε όλα τα μέρη να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν την επιρροή τους», τόνισε.

Ισραήλ: H απειλή ήταν άμεση και πραγματική

Από τη πλευρά του το Ισραήλ παρουσίασε τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν ως πράξη «εθνικής αυτοσυντήρησης» και «προληπτικής αυτοάμυνας», απαντώντας σε μια, όπως την χαρακτήρισε, άμεση υπαρξιακή απειλή από την Τεχεράνη.

Ο Ισραηλινός πρέσβης εξήγησε ότι η Επιχείρηση «Λιοντάρι που ξυπνά» είχε σαφή αποστολή: «Να αποδομήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να εξαλείψει την αρχιτεκτονική της τρομοκρατίας και της επιθετικότητας, και να εξουδετερώσει την ικανότητα του καθεστώτος να υλοποιήσει την επανειλημμένη δημόσια απειλή του να καταστρέψει το Κράτος του Ισραήλ» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι η απειλή ήταν άμεση και πραγματική. «Φανταστείτε για μια στιγμή αν αυτό το ακραίο καθεστώς είχε πυρηνικές κεφαλές για αυτούς τους πυραύλους» τόνισε.

Για να αιτιολογήσει την επίθεση, επικαλέστηκε χρόνια ρητορικής και σχεδιασμού από πλευράς Ιράν. «Για πολύ καιρό, ο κόσμος έπειθε τον εαυτό του ότι αυτά ήταν απλώς λόγια. Αλλά το Ισραήλ δεν είχε ποτέ αυτό το προνόμιο. Περιμέναμε όσο το Ιράν εμπλούτιζε ουράνιο σε επίπεδα χωρίς πολιτική αιτιολόγηση… όσο ανέπτυσσε μηχανισμούς πυροδότησης και κεφαλές… όσο κατασκεύαζε μια βιομηχανία βαλλιστικών πυραύλων… ικανή να ανταγωνιστεί ακόμα και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία». ανέφερε ο κ. Ντανόν.

Η επιχείρηση ανέφερε στόχευσε τρεις βασικές διαστάσεις της απειλής:

1. Την ηγεσία της στρατιωτικής και πυρηνικής δομής του Ιράν, περιλαμβάνοντας ανώτατους διοικητές όπως ο Μοχαμάντ Χουσεΐν Μπαγκερί και ο Χοσεΐν Σαλαμί:

«Αυτοί οι άνδρες καθοδηγούσαν τις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις και τις τρομοκρατικές δυνάμεις του Ιράν… το δίκτυο τρομοκρατίας που μαστίζει την περιοχή μας επί δεκαετίες» ανέφερε.

2. Την υποδομή πυραυλικής ισχύος του Ιράν, με καταστροφή εκτοξευτήρων και αποθηκών.

3. Τον πυρήνα του πυρηνικού προγράμματος, ειδικά τις υπόγειες εγκαταστάσεις στο Νατάνζ.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν μπορούσε εντός ημερών να παράγει υλικό για πολλαπλές βόμβες» ανέφερε.

Ο κ. Ντανόν τόνισε ότι η επίθεση ήταν η «ύστατη λύση».

«Πόσο καιρό περίμενε ο κόσμος να περιμένουμε; Μέχρι να συναρμολογηθεί η βόμβα; Μέχρι να τοποθετηθεί σε πύραυλο; Μέχρι να εκτοξευθεί προς το Τελ Αβίβ;».

Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «απέτρεψε ένα ευρύτερο σχέδιο επίθεσης» που περιλάμβανε ταυτόχρονες επιθέσεις από Ιράν, Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη.

«Το σχέδιο δεν ήταν θεωρητικό. Ήταν επιχειρησιακό. Και πλησίαζε προς την εκτέλεση» τόνισε.

Κατηγόρησε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας για αδράνεια και δικαιολόγησε επίσης την ισραηλινή δράση ως πράξη ιστορικής ευθύνης. «Ενεργήσαμε γιατί η ιστορία μάς δίδαξε ότι η σιωπή είναι συνενοχή και η διστακτικότητα είναι μοιραία… Αυτό ήταν μια πράξη εθνικής επιβίωσης… Όχι επειδή το θέλαμε, αλλά επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή» ανέφερε.

Το Ισραήλ, πρόσθεσε, «δεν ζητεί άδεια, αλλά αναγνώριση». «Αναγνώριση ότι το Ισραήλ έκανε αυτό που έπρεπε να είχε κάνει ο κόσμος… ότι είχε το αναφαίρετο δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύσει τον λαό του από τον αφανισμό» τόνισε.

Καταλήγοντας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει να εξισώνει τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο». «Το καθεστώς του Ιράν προετοίμαζε πόλεμο. Εμείς τον αποτρέψαμε. Δεν θα μείνουμε ξανά σιωπηλοί ενώ ο λαός μας απειλείται. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ. Τα κενά λόγια δεν σταματούν το Ιράν. Το Ισραήλ θα το κάνει» ανέφερε.

Ιράν: Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο λαός μας έχασε τη ζωή του από τις ισραηλινές επιθέσεις με αμερικανικά όπλα

Το Ιράν εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τις ενέργειες του Ισραήλ, τις οποίες χαρακτήρισε ως «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Ιρανός πρέσβης κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε «συντονισμένες και προμελετημένες στρατιωτικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν», στοχεύοντας πυρηνικές εγκαταστάσεις, στρατιωτικές υποδομές και αστικές περιοχές.

Ανέφερε πως «μεταξύ των βασικών στόχων ήταν η πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ, ένας διασφαλισμένος χώρος υπό την πλήρη εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «78 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μαρτύρησαν και πάνω από 320 τραυματίστηκαν, η συντριπτική πλειονότητα άμαχοι, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά».

Το Ιράν υποστήριξε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν «με πλήρη υποστήριξη πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για συνενοχή.

«Η συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση δεν επιδέχεται αμφιβολία. Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο λαός μας έχασε τη ζωή του από τις ισραηλινές επιθέσεις με αμερικανικά όπλα» ανέφερε.

Ο Ιρανός μόνιμος αντιπρόσωπος χαρακτήρισε τα πλήγματα ως «σαφή πράξη κρατικής τρομοκρατίας» και υποστήριξε ότι παραβιάζουν μια σειρά διεθνών νομοθετικών πράξεων, μεταξύ αυτών ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, το Καταστατικό της ΙΑΕΑ, η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και οι Συμβάσεις της Γενεύης.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί σοβαρή παραβίαση… της απαγόρευσης χρήσης ή απειλής βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους-μέλους» ανέφερε.

Υποστήριξε πως οι ενέργειες του Ισραήλ «δεν αποτελούν απλώς επίθεση σε ένα κράτος… αλλά άμεση επίθεση στην παγκόσμια τάξη», συμπεριλαμβανομένoυ «του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της αξιοπιστίας της ΙΑΕΑ».

Κάνοντας αναφορά στο Ψήφισμα 487 (1981) του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ισραηλινή επίθεση στον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα Οσιράκ, το Ιράν κάλεσε το Συμβούλιο να δράσει.

«Αν το Συμβούλιο είχε εφαρμόσει το Ψήφισμα, αυτό το καθεστώς δεν θα είχε αποθρασυνθεί ώστε να συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά του με ατιμωρησία».

Ζήτησε επίσης «άμεσα και απτά μέτρα» για την τιμωρία του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε αδράνεια θα «προκαλέσει χάος».

Επικαλούμενος το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη, ανέφερε επίσης ότι «το Ιράν θα απαντήσει αποφασιστικά και αναλογικά». «Δεν πρόκειται για απειλή. Πρόκειται για τη φυσική, νόμιμη και αναγκαία συνέπεια μιας απρόκλητης στρατιωτικής επίθεσης» τόνισε.

Ο Ιρανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ως εξής:

«Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν. Το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και πρέπει να λογοδοτήσει».

ΗΠΑ: Δεν συμμετείχαμε στρατιωτικά στην επιχείρηση

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ από το Γραφείου Διεθνών Οργανωτικών Υποθέσεων, ΜακΚόι Πιτ ανέφερε ότι «το Ιράν έχει επανειλημμένα ζητήσει την εξάλειψη του Ισραήλ, έχει εξαπολύσει απρόκλητες άμεσες και πληρεξούσιες επιθέσεις εναντίον αμάχων και έχει εξαπλώσει τον τρόμο, την αστάθεια και τα δεινά σε ολόκληρη την περιοχή».

Όπως ανέφερε, το Ισραήλ ανέλαβε μονομερή δράση εναντίον στόχων στο Ιράν.

«Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στρατιωτικά. Τώρα, το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους σε μη στρατιωτικές περιοχές στο Ισραήλ. Η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών παραμένει κορυφαία προτεραιότητά μας. Οι επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις και προσωπικό θα έχουν τρομερές συνέπειες» σημείωσε.

Ο κ. Πιτ υπογράμμισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια διπλωματική λύση «που θα διασφαλίζει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο ή θα απειλήσει ξανά τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Το Ιράν προειδοποιεί πως θα εντείνει τις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ, ενώ δεν αποκλείει την επέκταση των στρατιωτικών του ενεργειών σε βάσεις άλλων χωρών της περιοχής, εάν αυτές επιχειρήσουν να στηρίξουν το Τελ Αβίβ. Αυτό δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο CNN την Παρασκευή.

«Το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα – βάσει του διεθνούς δικαίου – να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτό το καθεστώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, τόνισε: «Οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να υπερασπιστεί το καθεστώς ενάντια στις επιχειρήσεις του Ιράν θα δει, με τη σειρά της, τις περιφερειακές βάσεις και θέσεις της να γίνονται νέοι στόχοι».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ σχετικά με την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από «όλες τις πλευρές».

«Επαναβεβαίωσα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να προστατεύει τον λαό του», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας μέσω X. «Ταυτόχρονα, η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Δεκάδες πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ την τελευταία ώρα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέρος των πυραύλων αναχαιτίστηκε επιτυχώς από τα συστήματα αεράμυνας της χώρας.

Παράλληλα, τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης έχουν κινητοποιηθεί, καθώς υπάρχουν αναφορές για πτώσεις βλημάτων σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ. Οι τοπικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές μείωσαν το επίπεδο συναγερμού σε εθνική κλίμακα τις πρώτες πρωινές ώρες, επιτρέποντας στους πολίτες να βγουν από τα καταφύγια, με όρο ότι θα παραμείνουν «κοντά» τους, κατά την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα της πολιτικής άμυνας, υπηρεσίας υπαγόμενης στις ένοπλες δυνάμεις.

Η νέα οδηγία δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά τη 01:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), περίπου είκοσι λεπτά αφού ανακοινώθηκε νέα εκτόξευση ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή το βράδυ ότι έπληξαν δυο βάσεις της πολεμικής αεροπορίας στο δυτικό Ιράν, διαβεβαιώνοντας πως η εγκατάστασή της στην Ταμπρίζ (βορειοδυτικά) «καταστράφηκε» μετά τις επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών.

«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή), οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές βάσεις που ανήκουν στην ιρανική (πολεμική) αεροπορία (στην) Χαμαντάν και (στην) Ταμπρίζ», σύμφωνα με το ανακοινωθέν τους, κατά το οποίο «η βάση (της) Ταμπρίζ καταστράφηκε».

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά την πρώτη φάση της επίθεσης του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά κατά την πρώτη επίθεση και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά της.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς άκουσαν να ηχούν σειρήνες της αεράμυνας και ισχυρή έκρηξη στην Ιερουσαλήμ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση και το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδουν πως εξαπολύθηκε νέα ομοβροντία πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

Η πολυκατοικία στο Τελ Αβίβ, στην οποία διαμένει ο Δημήτρης Ιτούδης, χτυπήθηκε την Παρασκευή από ιρανικό πύραυλο!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα One.co.il, ένας από τους 200 περίπου πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, χτύπησαν το κτίριο όπου κατοικεί ο προπονητής της Χάποελ Τελ Αβίβ.

Ο Έλληνας τεχνικός και η οικογένειά του, είχαν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά το τέλος των υποχρεώσεων της ομάδας του, ενώ το διαμέρισμά του δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, καθώς ο πύραυλος έπληξε την αντίθετη πλευρά του κτιρίου, από αυτή που βρίσκεται η οικία Ιτούδη!

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, βρίσκονται σε ισραηλινό καταφύγιο, όπου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την επίθεση του Ιράν, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην κρίσιμη αυτή σύσκεψη συμμετέχουν επίσης αρκετοί Ισραηλινοί υπουργοί, καθώς και κορυφαία στελέχη του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, οι οποίοι εξετάζουν τα επόμενα βήματα και τη συνολική στρατηγική απάντηση.

Εβδομήντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 320 και πλέον τραυματίστηκαν, στην «μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι», στους βομβαρδισμούς της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στο Ιράν, δήλωσε την Παρασκευή (13/6) ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά και αναμφίβολα αυτές τις βάρβαρες και εγκληματικές επιθέσεις», τη «σειρά στοχευμένων δολοφονιών ανώτερων αξιωματικών του στρατού, επιστημόνων ειδικευμένων στην πυρηνική ενέργεια και αθώων πολιτών», καθώς «ως τώρα, 78 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών του στρατού, έγιναν μάρτυρες και άλλοι 320 και πλέον τραυματίστηκαν, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», είπε ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ιρανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι και το Σάββατο (14/6), μετά τα άνευ προηγουμένου ισραηλινά πλήγματα σε πολλές περιοχές της χώρας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε αναγγελία (ΝΟΤΑΜ) σύμφωνα με την οποία ο εναέριος χώρος θα μείνει κλειστός μέχρι και αύριο» ανέφερε το πρακτορείο.

Το Ιράν έδωσε την δική του απάντησή του στα ισραηλινά πλήγματα, εκτοξεύοντας εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους προς το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως παρουσιάζεται σε βίντεο του SigmaLive, οι εκτοξεύσεις των ιρανικών πυραύλων έγιναν ορατές από διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Τα σχετικά βίντεο έχουν καταγραφεί από την περιοχή της Ορμήδειας, ενώ υπάρχουν και αναφορές από κατοίκους στη Λεμεσό, οι οποίοι επίσης παρατήρησαν τα φωτεινά ίχνη των πυραύλων στον ουρανό.

Δείτε τα βίντεο

Ορατοί από την Κύπρο οι πύραυλοι του Ιράν προς το Ισραήλ

Η ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ ορατή από την Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/4law7dr

Δημοσιεύτηκε από Sigmalive στις Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

Σύμφωνα με τις Αρχές, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 40 τραυματισμοί, ενώ υπάρχουν και αναφορές για έναν νεκρό.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε στο Ιράν «μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ιστορία», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Το ιρανικό καθεστώς ποτέ δεν ήταν πιο αδύναμο», συνέχισε, προτρέποντας τους Ιρανούς να ξεσηκωθούν.

Η ισραηλινή πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι ομάδες της επενέβησαν σε πολλά «σημαντικά» συμβάντα το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση. Το κυριότερο από αυτά ήταν η διάσωση ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί σε έναν ουρανοξύστη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει λάβει γνώση των αναφορών σχετικά με τις επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν και του Φορντό και αναζητά πληροφορίες από τις ιρανικές αρχές για τις συνέπειες που είχαν, ανέφερε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στο Ισραήλ. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters: Η εκδίκησή μας μόλις άρχισε, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τους φόνους των διοικητών, των επιστημόνων μας και των πολιτών. Πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπάρχει ασφάλεια, η εκδίκησή μας θα είναι οδυνηρή.

Η Γαλλία προτίθεται να συμμετάσχει «στις επιχειρήσεις προστασίας και άμυνας» του Ισραήλ, στην περίπτωση που δεχτεί επίθεση από το Ιράν, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επικοινώνησε σήμερα τόσο με τον Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και δήλωσε «έτοιμος» να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης.

Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν αναχαίτισε «στόχους» επάνω από την Τεχεράνη, μετέδωσαν απόψε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Mehr News ανέφερε ότι ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν.

Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (13/6), στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις που ενέχουν κίνδυνο σοβαρής ανάφλεξης στην περιοχή. Καλεί τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση που θα προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίηση. Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητούνται μέσω της διπλωματίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και σε οικισμούς της νότιας Δυτικής Όχθης, μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Υεμένη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα πλήττεται ο υπόγειος πυρηνικός σταθμός Φορντό, όπως αναφέρουν οι New York Times, ενώ προσθέτουν πως ο διοικητής της επίλεκτης δύναμης Quds, των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στρατηγός Esmail Qaani, σκοτώθηκε στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF), τα πλάνα δείχνουν επιθέσεις σε «ένα σημείο στο Ιράν που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και σε εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων».

Ο Μοχαμάντ Πακπούρ, ο νεοδιορισμένος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, διαμηνύει ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι καταστροφική. «Σε αντίποινα […] οι πύλες της κολάσεως σύντομα θα ανοίξουν πάνω σε αυτό το καθεστώς που σκοτώνει παιδιά».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από το Ιράν και προειδοποίησε όσους βρίσκονται στο Ιράκ ότι ενδέχεται να περνούν από τον εναέριο χώρο αυτής της χώρας «πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ρουκέτες».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη εφέδρων, έπειτα από τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε νωρίτερα σε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι επιθέσεις του στο Ιράν συνεχίζονται».

Η Ουάσινγκτον παρείχε στο Ισραήλ «εξαιρετικές πληροφορίες» πριν από το φονικό μπαράζ πληγμάτων κατά του Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, σύμφωνα με το ABC News που επικαλείται πηγή με γνώση της κατάστασης.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη Wall Street Journal ότι, ο ίδιος και η ομάδα του γνώριζαν τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση κατά του Ιράν.

Το Ιράν έχει δαπανήσει χρόνια για να ενισχύσει τις πυρηνικές του δομές και μάλιστα ακριβώς για να αντέξουν απέναντι σε αεροπορικά πλήγματα, όπως αυτά που πραγματοποιεί από το πρωί της Παρασκευής το Ισραήλ. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι φτιαγμένες με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι δύσκολη η συνολική καταστροφή τους.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, σε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της αγοράς σε μία ημέρα τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας τους φόβους ότι μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Ουάσινγκτον προχωρά σε αναδιάταξη στρατιωτικών πόρων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων, σε απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν και ενόψει πιθανής ιρανικής αντεπίθεσης, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταδίδει το Associated Press.

Ο Φάμπιαν Χιντς, αναλυτής εναέριων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, προειδοποίησε πως οι δυνατότητες του Ιράν είναι ενδεχομένως «πιο απειλητικές για τον αμερικανικό στρατό απ’ ό,τι για το Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να συνομιλήσει την Παρασκευή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του στην πλατφόρμα Χ.

Ως «εξαιρετικά» χαρακτήρισε τα πλήγματα του Ισραήλ κατά του Ιράν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τες «μια ξεκάθαρη πρόκληση», ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να σύρει την περιοχή στην καταστροφή.

Το Ισραήλ κλείνει τις πρεσβείες του σε όλο τον κόσμο και προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση και να μην επιδεικνύουν εβραϊκά ή ισραηλινά σύμβολα σε δημόσιους χώρους, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό ΥΠΕΞ και οι ισραηλινές πρεσβείες, μετά την έναρξη επιθέσεων μεγάλης κλίμακας από το Ισραήλ στο Ιράν.

Εδώ και χρόνια το Ισραήλ φέρεται να προετοίμαζε την επίθεση στο Ιράν. Αποφάσισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει τις ιρανικές πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις για δύο λόγους, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν η ΕΕ δια στόματος της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν και να απόσχουν από αντίποινα.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το κρατικό κανάλι Kann, φαίνονται πράκτορες της Μοσάντ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τοποθέτησης συστημάτων ακριβείας τα οποία είχαν στόχο να καταστρέψουν τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας. Δείτε το βίντεο.

Εικόνες και βίντεο των μαχητικών αεροσκαφών που έπληξαν το Ιράν τα ξημερώματα έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Για τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εναντίον ιρανικών στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων κινητοποιήθηκαν κάπου «200 μαχητικά αεροσκάφη», που έριξαν 330 πυρομαχικά σε πάνω από 100 τοποθεσίες του Ιράν.

Exit mobile version